icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Kies zelf het ideale pakket|

Vergelijk internet, bellen en tv.

TriplePlay

Online tv kijken

Met Netflix en andere on demand diensten kijk je voor ongeveer €10 per maand onbeperkt naar films en series. Met een Google Chromecast, Apple TV of andere mediaspeler speel je de video’s draadloos af op je tv. Gemiste programma’s en live tv zijn meestal gratis te zien op de websites van de omroepen.
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

Home header online tv kijken

Wat is online tv kijken?

Bij online tv kijken, kijk je meestal wanneer jij het wilt: ‘on demand’. Bij de Nederlandse omroepen kijk je gemiste programma’s terug op internet. Er zijn diverse aanbieders waar je tegen betaling films en series kijkt via pay-per-view en abonneediensten. Bij pay-per-view betaal je meestal €5 of €6 per film of per aflevering van een serie. Abonneediensten geven je, voor een vast bedrag per maand, onbeperkt toegang tot series en (oudere) films, zonder reclame. Meestal kun je kijken op meerdere apparaten tegelijk, zoals een tablet en smartphone. Pay-per-view is interessant voor wie graag de nieuwste films ziet. Kijk je regelmatig series en slechts af en toe een film, dan is onbeperkt kijken voordeliger.

Lees meer over tv streamen via het internet.

Home netflixSeries en films kijken met Netflix

Met Netflix kijk je onbeperkt series en films wanneer het je uitkomt. Afhankelijk van de beeldkwaliteit kost het €8 (sd), €10 (hd) of €12 (ultra hd) per maand. Netflix staat vooral bekend om de goede series, zoals House of cards. Het filmaanbod is iets minder indrukwekkend, die zijn vaak minstens 1 jaar oud. Daar staat wel een uitgebreid aanbod voor kinderen tegenover. Je kijkt Netflix via een smart tv, maar onder andere ook op je mobiel, tablet, laptop en spelcomputers. In de meeste landen kun je Netflix kijken. Je hebt dan toegang tot het aanbod van het land waar je bent. Dat betekent dat je geen Nederlandse ondertitels of gesproken tekst hebt.

Naast Netflix zijn er een tal van andere opties, denk bijvoorbeeld aan Amazon Prime Video.

Bekijk welke andere video on demand diensten er zijn.

Lees meer over Netflix

Home smart tvOn demand tv kijken op een smart tv

Een smart tv sluit je aan op internet. Vrijwel alle nieuwe televisies zijn smart tv’s en hebben een menu met apps. Vaak staat Netflix bijvoorbeeld al geïnstalleerd. Naast betaalde video on demand diensten, kun je gebruik maken van YouTube. Televisieprogramma’s terugkijken doe je via ‘uitzending gemist’ apps. Zo zijn er apps van NPO, RTL en Kijk (met programma’s van SBS6, Net5 en Veronica). Veel programma’s zijn gratis terug te kijken en de beeldkwaliteit is matig tot redelijk. Niet alle apps zijn bij alle tv-merken te vinden.

Lees meer over smart tv’s.

Streamen via een mediaspeler

Heb je geen smart tv, maar wil je wel graag films en series streamen naar je tv? Een mediaspeler is een soort doorgeefluik waarmee je foto's, films en muziek streamt van bijvoorbeeld je computer naar je tv.. Veel mediaspelers zijn te koppelen aan je thuisnetwerk. Er zijn ook mediaspelers met een harde schijf, maar de meest gangbare apparaten kunnen alleen streamen. Bekende voorbeelden van mediaspelers zijn Apple TV en Google Chromecast.

Lees meer over mediaspelers en draadloos streamen naar je tv.

Home apple tvApple TV

Apple TV 4 is een kastje van €180 dat je tv met de computer en internet verbindt, en met andere Apple-apparaten. Met Apple TV huur en bekijk je een online-film direct op een hd-tv, ook kun je games en apps installeren. De Apple TV heeft Netflix, maar geen NPO (uitzending gemist). Wel kun je via Airplay draadloos video vanaf een tablet, laptop of smartphone afspelen. 

Lees meer over de Apple TV 4.

Google Chromecast

Met de Google Chromecast (€40) speel je video (en muziek) van internet af op een tv. Je stopt hem zo achterin je tv. Google Chromecast heeft geen eigen menu of afstandsbediening: je bedient hem met een smartphone en tablet met Android of iOS. Via een app zoals Netflix kun je bijvoorbeeld een serie afspelen op je tv. De bestanden speel je rechtstreeks af van internet en dus niet via je eigen netwerk. Daarmee verschilt Chromecast van Apple TV en Airplay. Er zijn behoorlijk veel video-apps die Chromecast ondersteunen, denk naast Netflix aan Videoland Unlimited en NPO (uitzending gemist). Met de Chromecast Ultra (€80) kun je ook video streamen in 4K-kwaliteit en in HDR. 

Illegaal downloaden en streamen

Het is niet toegestaan om auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron te downloaden. Een film of een serie kun je dus niet zo maar downloaden uit elke bron. Voor streamen geldt hetzelfde. Elke kopie van een illegale bron is verboden, ook al download je het bestand niet in geheel op je computer. Downloaden of streamen uit illegale bron levert je geen boete op. Stichting Brein heeft wel aangegeven dat individuele gebruikers op korte termijn schadeclaims kunnen verwachten. Wil je zonder problemen een film of een serie kijken dan kun je maar het beste kiezen voor een legale dienst.

Lees 6 vragen over het downloadverbod.

Home programma gemist kijkenProgramma gemist kijken

Veel tv-programma's zijn na uitzending terug te kijken via speciale websites of apps. De beeldkwaliteit is niet zo goed, zeker als je als de aflevering op volledig scherm bekijkt.

NPO

Op NPO Gemist (Nederland 1, 2 en 3) is het aanbod heel groot. Je kunt afleveringen tot 1 jaar geleden terugkijken, soms zelfs langer. En allemaal gratis. In het buitenland bekijk je Live TV en gemiste programma’s via de website van BVN.tv Het aanbod is vanwege uitzendrechten wel beperkter dan dat van NPO Gemist en live sport wedstrijden zijn niet te zien (wel samenvattingen).

RTL XL

Bij RTL XL (RTL 4, 5, 7 en 8) heb je ook veel keuze in tv-programma's, maar moet je vaak betalen. Een aflevering kost meestal €1. Bij RTL XL kun je ook films en afleveringen van series bekijken tegen betaling. In het buitenland kun je niet alle programma’s terugkijken vanwege uitzendrechten.

KijK

De programma's bij SBS 6 Gemist, Veronica Gemist en Net 5 Gemist zijn wel gratis. Niet alle programma's die op tv worden uitgezonden, zijn ook te zien via deze sites. De series en films van het gezamenlijke platform van SBS, Veronica en Net5 zijn niet te zien in het buitenland.

NLZiet

Wil je onbeperkt gemiste programma’s van NPO, RTL en SBS in hd kijken en zonder reclames dan kun je voor €7,95 per maand een abonnement nemen op NLziet.

Lees ook over de mogelijkheden van interactieve tv bij je internetprovider.

Live tv kijken

Op de website van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn de uitzendingen op Nederland 1, 2 en 3 live te bekijken. Ook kun je op de NPO-site bepaalde themakanalen en radiozenders live volgen. Je kunt gratis en zonder account tv-kijken via de website of de speciale NPO-app voor iOS en Android. Sommige tv-series en films worden in verband met rechten niet via internet getoond.

Lees ook over televisie kijken op tablet, smartphone en laptop (via je internetprovider).

Kijken via VPN

Met VPN omzeil je beperkingen binnen een land door te doen alsof je gewoon vanuit huis (of een ander land) aan het internetten bent. Dat doe je door een beveiligde verbinding aan te leggen. Er zijn verschillende manieren om zo’n verbinding tot stand te brengen. Of je in staat bent via de virtuele tunnel een goede kwaliteit beeld te zien, hangt sterk af van de kwaliteit en snelheid van je internetverbinding. Een draadloze verbinding, zeker die in een hotel of op een camping, kan behoorlijk haperen.

Lees meer over internetten met een vpn.

Nieuw & interessant