icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Bekijk het aanbod.

Energiecollectief icon

Online tv kijken

Sinds Netflix kijken we steeds meer tv via internet: op een smart tv of met een Google Chromecast of Apple TV. Hoe kun je online tv kijken? En wat is er allemaal te zien?
Stefan Vrijdag
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica


Wat is online tv kijken?

Bij online tv kijken, kijk je meestal wanneer jij het wilt: ‘on demand’. Bij de Nederlandse omroepen (NPO) kijk je gemiste programma’s terug op internet. Er zijn diverse aanbieders waar je tegen betaling films en series kijkt via pay-per-view en abonneediensten. Bij pay-per-view betaal je meestal €5 of €6 per film of per aflevering van een serie. Abonneediensten geven je, voor een vast bedrag per maand, onbeperkt toegang tot series en (oudere) films, zonder reclame. Meestal kun je kijken op meerdere apparaten tegelijk, zoals een tablet en smartphone. Pay-per-view is interessant voor wie graag de nieuwste films ziet. Kijk je regelmatig series en slechts af en toe een film, dan is onbeperkt kijken voordeliger.

Series en films kijken met Netflix

Home netflixMet Netflix kijk je onbeperkt series en films wanneer het je uitkomt. Netflix staat vooral bekend om de goede series, zoals Stranger Things. Het filmaanbod is iets minder indrukwekkend, die zijn vaak minstens 1 jaar oud. Daar staat wel een uitgebreid aanbod voor kinderen tegenover. Je kijkt Netflix via een smart tv, maar onder andere ook op je mobiel, tablet, laptop en spelcomputers. In de meeste landen kun je Netflix kijken. Je hebt dan toegang tot het aanbod van het land waar je bent. Dat betekent dat je geen Nederlandse ondertitels of gesproken tekst hebt.

Tarieven

1 scherm SD €7,99
2 schermen HD €10,99
4 schermen HD/Ultra HD €13,99

Naast Netflix zijn er een tal van andere opties, denk bijvoorbeeld aan Amazon Prime Video.

On demand tv kijken op een smart tv

Home smart tvEen smart tv sluit je aan op internet. Vrijwel alle nieuwe televisies zijn smart tv’s en hebben een menu met apps. Vaak staat Netflix bijvoorbeeld al geïnstalleerd. Naast betaalde video on demand diensten, kun je gebruik maken van YouTube. Televisieprogramma’s terugkijken doe je via ‘uitzending gemist’ apps. Zo zijn er apps van NPO, RTL en Kijk (met programma’s van SBS6, Net5 en Veronica). Veel programma’s zijn gratis terug te kijken en de beeldkwaliteit is matig tot redelijk. Niet alle apps zijn bij alle tv-merken te vinden.

Streamen via een mediaspeler

Heb je geen smart tv, maar wil je wel graag films en series streamen naar je tv? Een mediaspeler is een soort doorgeefluik waarmee je foto's, films en muziek streamt van bijvoorbeeld je computer naar je tv. Veel mediaspelers zijn te koppelen aan je thuisnetwerk. Er zijn ook mediaspelers met een harde schijf, maar de meest gangbare apparaten kunnen alleen streamen. Bekende voorbeelden van mediaspelers zijn Apple TV en Google Chromecast.

Home apple tvApple TV

Apple TV 4 is een kastje van €180 dat je tv met de computer en internet verbindt, en met andere Apple-apparaten. Met Apple TV huur en bekijk je een online-film direct op een hd-tv. Ook kun je games en apps installeren. De Apple TV heeft Netflix, maar geen NPO (uitzending gemist). Wel kun je via Airplay draadloos video vanaf een tablet, laptop of smartphone afspelen. 

Google Chromecast

Met de Google Chromecast (€40) speel je video (en muziek) van internet af op een tv. Je stopt hem zo achterin je tv. Google Chromecast heeft geen eigen menu of afstandsbediening: je bedient hem met een smartphone en tablet met Android of iOS. Via een app zoals Netflix kun je bijvoorbeeld een serie afspelen op je tv. De bestanden speel je rechtstreeks af van internet en dus niet via je eigen netwerk. Daarmee verschilt Chromecast van Apple TV en Airplay. Er zijn behoorlijk veel video-apps die Chromecast ondersteunen, denk naast Netflix aan Videoland Unlimited en NPO (uitzending gemist). Met de Chromecast Ultra (€80) kun je ook video streamen in 4K-kwaliteit en in HDR. 

Illegaal downloaden en streamen

Het is niet toegestaan om auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron te downloaden. Een film of een serie kun je dus niet zo maar downloaden uit elke bron. Voor streamen geldt hetzelfde. Elke kopie van een illegale bron is verboden, ook al download je het bestand niet in geheel op je computer. Downloaden of streamen uit illegale bron levert je geen boete op. Stichting Brein heeft wel aangegeven dat individuele gebruikers op korte termijn schadeclaims kunnen verwachten. Wil je zonder problemen een film of een serie kijken dan kun je maar het beste kiezen voor een legale dienst.

Live tv en programma gemist kijken

Home programma gemist kijken
Veel tv-programma's zijn na uitzending terug te kijken via speciale websites of apps. De beeldkwaliteit is niet zo goed, zeker als je als de aflevering op volledig scherm bekijkt.

NPO

Op NPO Start (Nederland 1, 2 en 3) is het aanbod heel groot. Je kunt er afleveringen terugkijken en live tv streamen. Voor €2,95 per maand krijg je de programma's te zien in HD-kwaliteit en zonder reclame. In het buitenland bekijk je Live TV en gemiste programma’s via de website van BVN.tv Het aanbod is vanwege uitzendrechten wel beperkter dan dat van NPO Start en live sport wedstrijden zijn niet te zien (wel samenvattingen).

RTL XL

Bij RTL XL (RTL 4, 5, 7 en 8) heb je ook veel keuze in tv-programma's. Met een account kun je veel programma's gratis bekijken. Bij RTL XL kun je tegen betaling programma's langer bekijken en krijg je geen reclame te zien (kosten: €4 per maand). In het buitenland kun je niet alle programma’s terugkijken vanwege uitzendrechten.

KijK

De programma's bij SBS 6 Gemist, Veronica Gemist en Net 5 Gemist zijn wel gratis. Niet alle programma's die op tv worden uitgezonden, zijn ook te zien via deze sites. De series en films van het gezamenlijke platform van SBS, Veronica en Net5 zijn niet te zien in het buitenland.

NLZiet

Wil je onbeperkt gemiste programma’s van NPO, RTL en SBS in hd kijken en zonder reclames dan kun je voor €7,95 per maand een abonnement nemen op NLziet. Ook live tv programma's kijken is mogelijk. 

KPN Play 

Bij KNP Play kun je voor €10 per maand naar live tv-programma's en gemiste uitzendingen kijken. In het basispakket zitten 25 zenders (waaronder de populaire Nederlandse zenders, National Geographic en Discovery Channel). 

Knippr

Voor €10 per maand kijk je bij Knippr live naar Nederlandse zenders en onder meer National Geographic en Discovery Channel. Ook bij Knippr kun gemiste programma's kijken. 

 • Lees ook over de mogelijkheden van interactieve tv bij je internetprovider.

Live tv kijken

Op de website van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn de uitzendingen op Nederland 1, 2 en 3 live te bekijken. Ook kun je op de NPO-site bepaalde themakanalen en radiozenders live volgen. Je kunt gratis en zonder account tv-kijken via de website of de speciale NPO-app voor iOS en Android. Sommige tv-series en films worden in verband met rechten niet via internet getoond.

Kijken via VPN

Met VPN omzeil je beperkingen binnen een land door te doen alsof je gewoon vanuit huis (of een ander land) aan het internetten bent. Dat doe je door een beveiligde verbinding aan te leggen. Er zijn verschillende manieren om zo’n verbinding tot stand te brengen. Of je in staat bent via de virtuele tunnel een goede kwaliteit beeld te zien, hangt sterk af van de kwaliteit en snelheid van je internetverbinding. Een draadloze verbinding, zeker die in een hotel of op een camping, kan behoorlijk haperen.

Nieuw & interessant

 • section-tv-kijken-televisie
  Eerste indruk  |  31 okt.

  NLziet

  Bij NLziet kun je de programma's van NPO, RTL en SBS terugkijken in hoge kwaliteit. Nieuw is dat je ook live tv kunt kijken.
 • Netflix logo
  Eerste indruk  |  6 okt.

  Netflix

  Bij Netflix hoef je niet te zappen langs kanalen tot er iets leuks is, maar kun je een programma selecteren uit een ruime collectie en dat direct bekijken (streamen). Vanaf €8 is Netflix onbeperkt te gebruiken op verschillende apparaten; het abonnement is maandelijks opzegbaar.
 • apple_tv_4k_remote_topdown
  Eerste indruk  |  3 okt.

  Apple TV 4K

  Met de nieuwe Apple TV kun je video in 4K en HDR afspelen. Is dat je geld waard?
 • televisie-4k
  4 sep.

  6 vragen over 4K-televisie kijken

  Tv-verkopers willen je maar al te graag een 4K-tv verkopen. Kun je daar nu al 4K-uitzendingen op kijken? Welke providers bieden 4K-abonnementen? 6 vragen met antwoorden over 4K-televisie kijken.