! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Privacy en veiligheid van 16 Smart Home producten getest

Bij een hacktest van 16 slimme apparaten vond onze Belgische testpartner TestAankoop maar liefst 54 kwetsbaarheden. Fabrikanten moeten méér doen om een betere veiligheid te garanderen. De oplossing is vaak een software-update. Maar bij veel producten is het onduidelijk hoe lang de fabrikant die blijft voorzien.
Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Gepubliceerd op: 10 september 2021

Voor en nadelen robotstofuiger

Voor steeds meer apparaten kan je nu ook een 'slimme' variant kiezen die je met het internet kunt verbinden en via een app kunt bedienen. Dit 'Internet of Things' brengt echter ook veiligheidsrisico’s met zich mee, zo blijkt uit deze test.

16 producten, 54 kwetsbaarheden

TestAankoop deed een veiligheidstest bij een kleine steekproef van slimme toestellen. De digitale veiligheid blijkt nog steeds een heikel punt. In totaal stelden ze 54 kwetsbaarheden vast. En dat bij slechts 16 toestellen:

 • 2 robotstofzuigers
 • 1 smart tv
 • 2 deurbellen
 • 2 alarmsystemen
 • 2 wifirouters
 • 2 deursloten
 • 2 babyfoons
 • 1 garagepoortopener
 • 1 seksspeeltje
 • 1 keukenrobot

Tien van de 16 producten hadden minstens 1 serieuze kwetsbaarheid. Dat wil zeggen: hackers kunnen die (relatief) makkelijk uitbuiten. En bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens stelen of fysiek toegang krijgen tot je woning.

Hoe werd er getest?

Ze kozen niet alleen producten van populaire of gereputeerde merken. Ook goedkope, onbekende merken werden getest. Dit zijn producten die je vaak alleen (tijdelijk) op online platformen als Amazon of AliExpress vindt.

Twee onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven bestudeerden de producten. Ze onderzochten waar apps en toestellen gegevens naartoe sturen en om welke gegevens het gaat. Zo bleek dat bij 10 toestellen sprake was van een onveilige HTTP-verbinding.

Onbekende merken, grotere risico's

De ernst van de veiligheidsrisico’s (en meestal ook het aantal) bleek net als in 2020 groter bij de onbekende merken. Wij adviseren je om geen onbekende slimme apparaten te kopen op platformen zoals AliExpress.

De robotstofzuiger Proscenic M6 Pro kun je beter niet in huis halen. Deze robotstofzuiger stuurt persoonlijke informatie onbeveiligd naar buiten. Bijvoorbeeld het wachtwoord van het wifinetwerk waarmee het apparaat is verbonden. Maar denk ook aan de locatie van het apparaat en de plattegrond van je huis. 

Ook een slim deurslot, de Raykube is onveilig. Binnen een paar minuten ging het slot open. Een hacker kan het deurslot makkelijk ontgrendelen met het juiste gereedschap. 

Bekende merken

Bij producten van grotere merken als Samsung  is meer aandacht voor een goede beveiliging. Maar een garantie is het niet. Ook grote merken laten nog steken vallen. 

Zo is de Motorola Comfort Connect 85 babyfoon zeer slecht beveiligd. Een hacker kan op afstand commando’s naar de babyfoon sturen. Zoals het uitschakelen van bewegingsdetectie. De hacker moet dan eerst fysiek toegang hebben tot een Comfort Connect-camera om de gegevens te verzamelen.

De geteste producten

 1. AEG RX9-2-4STN, Robotstofzuiger
 2. Proscenic M6 Pro, Robotstofzuiger
 3. Samsung QE55Q60T, Smart TV
 4. Ezviz DB1C, Deurbel
 5. (Onbekend) 1080P Smart WiFi Video Doorbell, Deurbel
 6. Xiaomi Mi Smart Sensor Set, Alarmsysteem
 7. Linkind Home Security System Starter Kit, Alarmsysteem
 8. Tenda AC10, Wifirouters
 9. TP-Link Archer AX73, Wifirouters 
 10. Yale Linus, Slimme deursloten
 11. Raykube, Slimme deursloten
 12. Motorola Comfort Connect 85, Babyfoons
 13. 360 Eyes EC80, Babyfoons
 14. Refoss RSG100, Garagepoortopener
 15. Magic Motion Flamingo, Seksspeeltje
 16. Ikohs Chefbot Touch, Keukenrobot

Bron: TestAankoop Bescherm je huis tegen hackers

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Artikelen binnen Koopadvies