icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Groensparen kan weer bij ABN Amro

Nieuws|Fiscaal aantrekkelijk groensparen kan vanaf vandaag (8 november 2018) ook bij ABN Amro-dochter Moneyou. Het gaat om een Groen-deposito met een looptijd van 1 jaar en een rente van 0%. Hiermee kunnen geïnteresseerde spaarders voor het eerst in 5 jaar kiezen tussen alle 3 de groenbanken; die van ING, Rabobank én ABN Amro.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 mei 2019

Abn-Amro-nieuws

Update 27 mei 2019

Na enkele dagen is het 'Groen deposito' van ABN Amro-dochter Moneyou alweer gesloten voor nieuwe spaarders. Volgens Moneyou is het Groen deposito 'in de loop van 2019 weer beschikbaar'. Beginnen met - fiscaal gunstig - groensparen kan nu alleen nog bij het Rabo GroenDeposito.

Groene projecten

‘We hebben al behoorlijk wat groene projecten in de pijplijn’, zei ABN Amro’s manager Groenbank Krista Overwater onlangs al in het augustus/septembernummer van de Geldgids. Om deze projecten te financieren, verwacht zij met het nieuwe spaardeposito dit jaar ‘tientallen miljoenen euro’s’ op te halen bij spaarders. Als er meer interesse is in het nieuwe deposito dan de Groenbank kan investeren in groene projecten, stopt de bank (tijdelijk) met het aanbieden.

Eigen bankvergunning

Anders dan bij de Rabobank zijn aan een Moneyou Groen deposito geen kosten verbonden. Wel moet je een Moneyou-spaarrekening hebben of openen. De minimuminleg is €500. Het geld op een Groen deposito is beschermd door het depositogarantiestelsel via ABN Amro Groenbank. Die beschikt over een eigen bankvergunning. Spaargeld op andere rekeningen of deposito's bij Moneyou is beschermd via ABN Amro.

Fiscaal voordeel

Groensparen is vooral aantrekkelijk voor spaarders met meer dan het heffingsvrije vermogen. In 2019 is dat €30.360 per persoon. Van de rente moet je het niet hebben – die bedraagt bij alle groenbanken 0% – maar wel van het fiscale voordeel. Over de eerste €58.539 (2019) betaal je namelijk geen vermogensbelasting. Daarnaast profiteer je van de heffingskorting van 0,7%. Stap je vóór 1 januari 2019 in, dan kun je het belastingvoordeel van groensparen meenemen bij de aangifte over 2019.

Zie verder

Groen sparen in 2019 tot €58.539 belastingvrij
Duurzaam en groen sparen/beleggen
ING klopt Rabobank met groensparen

Nieuwste artikelen

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • aandelen-koersen-algemeen
  Eerste indruk  |  2 mei.

  Tradealot

  Sinds februari kun je bij de nieuwe online broker Tradealot gratis handelen in aandelen. Het klinkt aantrekkelijk, maar is dat ook zo?
 • bunq-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  14 mrt.

  Bunq's Freedom of Choice

  Klanten van Bunq kunnen sinds kort zelf kiezen wat de internetbank met hun geld doet. Daarnaast biedt Bunq naar eigen zeggen een spaarrente die ‘9 keer hoger dan de actuele marktrente’ ligt. Maar daar valt wel het een en ander op aan te merken.
 • belastingaangifte-maart
  7 jan.

  De vermogensrendementsheffing

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • Windmolens
  Nieuws  |  7 jan.

  Groene beleggingsfondsen weer open

  Fiscaal aantrekkelijk groen beleggen kan weer bij de ASN Bank en Triodos Bank.