icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste goedkope tablets - eerder bekeken

Elk half jaar maken we een overzicht van de beste goedkope tablets. Onze keuze voor de winter van 2017/2018 is gevallen op 3 tablets tot €200 en 1 van €250. Met deze tablets kun je comfortabel internetten, lezen en streaming video kijken.

Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op:4 juni 2018

Goedkope tablet

Twee nieuwkomers

Hoewel er in 2017 weinig is veranderd in het aanbod goedkope tablets, hebben we toch 2 interessante nieuwkomers gevonden. In totaal komen we daarmee uit op 4 aanraders, 1 minder dan in onze vorige lijst.

Over de hele linie zijn er namelijk maar weinig budgettablets die we je durven aanraden. Bovendien draaien tablets tot €250 vaak op een verouderd Android-besturingssysteem. Een recente Android-versie is vooral belangrijk voor de veiligheid en functionaliteit van de tablet.

Lees meer over Android en andere besturingssystemen op je tablet.

Waar lever je op in?

Je ziet en voelt meestal meteen wanneer je een goedkope tablet in handen hebt. De behuizing is vaak van matig afgewerkt plastic en de tablet is vaak net even wat dikker en zwaarder dan een luxer model. Andere algemene kenmerken van tablets tot €200 zijn: een beperkte opslagruimte, mindere schermkwaliteit, werksnelheid en minder extra’s.

Moderne handigheidjes als een vingerafdrukscanner, snelle wifichip of usb c-aansluiting ontbreken vaak. Ook de allernieuwste snufjes zoals razendsnelle processors en beeldschermen met TrueTone- of HDR-techniek vind je hier niet terug. Deze zijn gereserveerd voor duurdere modellen.

Onze selectie

Bij het selecteren van goedkope tablets zoeken we naar modellen die op een paar belangrijke aspecten goed scoren en op de rest matig tot redelijk. Dat is doorgaans het maximaal haalbare in deze prijsklasse. Er zijn bijna geen tablets van €200 te vinden die het op alle vlakken redelijk tot goed doen.

Bijna, want de huidige nummer 1 van ons lijstje komt behoorlijk in de buurt. Daarnaast kijken we hoe recent het besturingssysteem is. Tablets met verouderde Android-versie sluiten we bij voorbaat uit. En dat zijn er helaas veel.

Bekijk ook onze tips om je huidige iPad of Android-tablet sneller te maken.

Samsung Galaxy Tab A 10.1

samsung-tablet

 • Prijs: €200 (BCC & Media Markt)
 • Huidige Android-versie: 7.0
 • Schermdiagonaal: 10 inch
 • Schermresolutie: 1920 x 1200 pixels
 • Opslagruimte: 16GB (8GB vrij) + MicroSD
 • Gewicht: 522 gram

De Galaxy Tab A 10.1 van Samsung voert al 3 keer op rij ons overzicht van beste goedkope tablets aan. Ruim een jaar na dato biedt deze tablet nog steeds de beste prijs-kwaliteitverhouding en is het de beste keuze voor wie maximaal €200 wil uitgeven.

Tab A of S?

De Galaxy Tab A-serie is net als bij de Galaxy A smartphones de budgetklasse van Samsung. Deze tablets staan tegenover de duurdere Tab S-serie tablets, zoals de Tab S3. Behalve deze 10-inch Tab A is er ook een 7-inch versie, maar op de naamgeving en het plastic ontwerp na lijken de 2 modellen nauwelijks op elkaar. De Tab A 10.1 is in bijna elk opzicht een betere tablet.

Beste budgettablet

De voornaamste reden om de Tab A 10.1 tot beste budgettablet uit te roepen is zijn opvallend goede werksnelheid. Je kunt met deze tablet bijna alles wat je ook met een premium Android-tablet van €400 kunt doen. Je kunt er zelfs prima een spel op spelen, al is het geen echte gamers-tablet.

Verder heeft de Tab A een scherp full hd-display met een mooie kleurweergave en prima kijkhoeken en een wifichip met ondersteuning voor de snelle ac-wifistandaard. Alleen een vingerafdrukscanner ontbreekt. Ook is de 16GB opslagruimte aan de krappe kant, dat zit snel vol.

Accuduur

Zijn accuduur is met zo'n 9 uur redelijk te noemen, al zijn er tablets die langer meegaan, zoals zijn voorganger de Tab A 9.7. De iets mindere accuduur is de prijs die je betaalt voor een snellere processor en een beeldscherm met een hogere resolutie, een goede ruil wat ons betreft. Het is wel jammer dat de tablet niet snel oplaadt: na een half uur laden kun je hem net iets langer dan een uur gebruiken.

Grote prijsverschillen

Let op de grote prijsverschillen: veel winkels bieden de tablet voor meer dan €250 aan, terwijl er op het moment van schrijven ook 2 winkels zijn die een prijs van €199 hanteren: de BCC & de Media Markt.

Bekijk ook de testresultaten van de Samsung Galaxy Tab A 10.1 en van alle geteste en goed verkrijgbare Samsung-tablets.

Lenovo Tab 4 8 Plus (TB-8704F)

lenovo-tab-4-8-plus

 • Prijs: €250
 • Huidige Android-versie: 7.1
 • Schermdiagonaal: 8,1 inch
 • Schermr​​​​esolutie: 1920 x 1080 pixels
 • Opslagruimte: 16GB (7GB vrij) + MicroSD
 • Gewicht: 299 gram

Lenovo heeft dit jaar een reeks nieuwe tablets uitgebracht, de Tab 4 en Tab 4 Plus. De meest interessante zijn wat ons betreft de 2 kleintjes, met deze Tab 4 8 Plus als beste. Het is met €250 wel de duurste tablet in dit overzicht.

De toevoeging ‘Plus’ geeft de Lenovo-tablets behalve een hogere prijs ook een aantal extra toeters en bellen. De belangrijkste pluspunten:

 • De Tab 4 8 Plus en 10 Plus hebben een vingerafdrukscanner
 • Een toekomstbestendige usb c aansluiting
 • Best goed klinkende stereospeakers
 • Camera’s met een hogere resolutie dan de non-Plus versies
 • Snelle ac-wifi chip.

Vind je deze extra's minder belangrijk? Dan is de goedkopere basisversie van de Tab 4 8 (€160) ook het overwegen waard, al zijn er nog andere verschillen tussen de 2 tablets.

Tab 4 8 Plus of Tab 4 8

Met uitzondering van een minder goede accuduur (ruim 9 uur bij non-stop internetten), is de Tab 4 8 Plus over het geheel een betere tablet dan de basisversie van de Tab 4 8. Hij is met 40 gram merkbaar lichter en heeft een net iets luxere uitstraling. Ook heeft de Tab 4 8 Plus een betere werksnelheid, al haalt hij het niet bij de snelle Samsung Tab A 10.1.

Plus- en minpunten

Het grootste pluspunt is echter het kleurrijke full hd-scherm, met zeer goede kijkhoeken en behoorlijk felle stand. De schermkwaliteit komt wat ons betreft zelfs in de buurt van de veel duurdere Apple iPad (2017) en Samsung Galaxy Tab S2 v2, die het winnen op kleurdetails. Niet slecht voor een tablet van €250.

Een nadeel van de Tab 4 8 Plus is de beperkte 16GB opslag. Dat is erg krap, ook al kun je wel wat ruimte vrijmaken door de voorgeïnstalleerde apps van Lenovo te verwijderen.

10-inch versies Tab 4 (Plus)

Er zijn ook enkele 10-inch versies van zowel de gewone Tab 4 als de Tab 4 Plus. De 10-inch Tab 4 Plus (met 3 GB RAM) scoort net zo goed als deze 8-inch Tab 4 en is op het moment van schrijven voor €275 in de aanbieding bij bol.com en de Media Markt. De reguliere Tab 4 10 viel ons helaas tegen en hebben we daarom niet meegenomen in dit overzicht.

De Tab 4 8 Plus zelf ligt voor €250 in meerdere winkels. Bekijk ook de testresultaten van de Lenovo Tab 4 8 Plus en van geteste en goed verkrijgbare tablets van Lenovo.

Lenovo Tab 4 8 (TB-8504F)

lenovo-tab-4-8

 • Prijs: €160
 • Huidige Android-versie: 7.1
 • Schermdiagonaal: 8,1 inch
 • Schermresolutie: 1280 x 800 pixels
 • Opslagruimte: 16GB (6,8GB vrij) + MicroSD
 • Gewicht: 341 gram

De basisversie van de Tab 4 8-reeks haalt het weliswaar niet bij de duurdere Lenovo Tab 4 8 Plus maar is wat ons betreft nog altijd een van de beste tablets tot €200.

Bezuinigd op de behuizing

Op het eerste gezicht lijkt hij veel op de Tab 4 8 Plus, maar bij het oppakken merk je aan de dikkere en ietwat flexible behuizing snel dat je een goedkope tablet in handen hebt. Lenovo heeft duidelijk bezuinigd op de buitenkant en dat zie je ook aan het ontbreken van een usb c-aansluiting en vingerafdrukscanner. Echt grote afknappers zullen het voor veel tabletgebruikers echter niet zijn, het maakt hem hooguit wat minder toekomstbestendig.

Redelijke scherm

Wel jammer is de relatief lage schermresolutie en bijbehorende pixeldichtheid van 185 ppi. Vooral tekst is hierdoor niet erg scherp. Toch is de schermkwaliteit niet slecht te noemen: de zeer goede kijkhoeken, levendige kleuren en hoge maximum helderheid maken een hoop goed. Een voordeel van zo'n lage resolutie is dat er minder energie nodig is om het scherm aan te sturen. Dat draagt er ongetwijfeld aan bij dat de Tab 4 8 een bijzonder lange accuduur heeft: bijna 11 uur bij internetten en zo'n 16 uur bij video afspelen.

Sobere tablet

De overige eigenschappen van deze budgettablet van Lenovo zijn niet zo spannend. Zijn werksnelheid is middelmatig en alleen voldoende voor licht gebruik zoals internetten en video's kijken. Grafisch intensieve spellen kan hij niet aan. Ook moet je het doen met een verouderde wifichip zonder ondersteuning voor ac en de 5GHz band.

Al met al is de Lenovo Tab 4 8 goed geschikt voor doorsnee tabletgebruik, zoals internetten, e-mailen en films en series kijken. Bovendien zijn er geen tablets voor €160 te vinden die meer waar bieden voor hun geld. De Tab 4 8 is op het momenteel van schrijven alleen bij CoolBlue te koop, voor €160.

Bekijk ook de testresultaten van de Lenovo Tab 4 8 en van alle geteste en goed verkrijgbare tablets van Lenovo.

Asus ZenPad 8.0 (Z380M)

asus-zenpad

 • Prijs: €160
 • Huidige Android-versie: 7.0
 • Schermdiagonaal: 8 inch
 • Schermresolutie: 1280 x 800 pixels
 • Opslagruimte: 16GB (7GB vrij) + MicroSD
 • Gewicht: 349 gram

De Asus ZenPad 8 is de derde kleine tablet in ons overzicht. Vreemd is dat niet, aangezien 8-inch tablets toch vaak net een iets betere prijs-kwaliteitverhouding bieden dan grotere 10-inch versies. De goedkope tablet van Asus is al sinds medio 2016 te koop maar heeft dit jaar een update naar Android 7 ontvangen.

Prima schermkwaliteit

De schermkwaliteit, camera's en opslag van de ZenPad 8.0 zijn prima voor zijn prijs, al is hij op de meeste punten inmiddels ingehaald door de Lenovo Tab 4 8. Zo heeft het scherm van de Asus-tablet dezelfde lage resolutie maar minder goede kijkhoeken en felheid. Ook is de accuduur van de Lenovo bij video kijken een stuk beter.

Asus en Lenovo

Bij internetten gaat de batterij van de Asus ongeveer 10,5 uur mee, dat is bijna even lang als de Lenovo. De specificaties van de 2 tablets komen verder behoorlijk overeen: geen vingerafdrukscanner, ac-wifi, usb c-aansluiting en een interne opslag van 16GB.

Dat maakt de Lenovo over het algemeen dus een betere tablet, maar er is toch een aspect waarbij de ZenPad wat ons betreft de voorkeur heeft. Zo heeft hij een scherm met een beter contrast dan de Lenovo, wat hem vooral beter geschikt maakt voor het lezen van e-books.

Fijne leestablet in de budgetklasse

Zoek je een goedkope tablet om onderweg op te lezen? Dan is de ZenPad 8 wat ons betreft dus de beste keuze. Voor de overige toepassingen is de Lenovo Tab 4 8 beter geschikt. De Asus ZenPad 8.0 ligt voor €160 in de schappen bij veel grote electronicawinkels.

Bekijk de testresultaten van de Asus ZenPad 8.0 (Z380M) en van alle geteste en goed verkrijgbare Asus tablets.

Android 7

Alle 4 tablets in onze lijst zijn voorzien van Android 7 of 7.1. Het is lastig te zeggen of ze in de toekomst een update naar het nieuwere Android 8 krijgen. Er zijn überhaupt nog maar weinig tablets te vinden met deze versie. Wat we wel weten is dat Lenovo helaas een matige staat van dienst heeft als het gaat om het uitbrengen van updates. Daarnaast zijn de Samsung Galaxy Tab A 10.1 en Asus ZenPad 8 beide alweer anderhalf jaar op de markt. Deze 2 tablets hebben eerder echter wel een update van Android 6 naar 7 ontvangen.

Bekijk ook: