icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste goedkope tablets - eerder bekeken

Een goede tablet hoeft niet duur te zijn. Met de beste goedkope tablets kun je comfortabel internetten, lezen en streaming video kijken. Bekijk de beste 2 tablets tot €150 en de beste 2 tot €250. 

Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op:4 juni 2018

tablet-savonds

Goedkope tablets tot €250 / €150

Goedkoop of betaalbaar is natuurlijk een relatief begrip: wat voor de één een goedkope tablet is, kan voor de ander te duur zijn. Daarbij speelt je budget een rol, maar ook de wens en redenen om voor een dergelijke tablet te kiezen. Daarom hebben we gekeken naar 2 prijsgroepen: tot €150 en tot €250. In beide groepen zijn er tablets te vinden die veel waar voor hun geld bieden en prima geschikt zijn voor dagelijks gebruik.

Onze selectie

Bij het selecteren van goedkope tablets zoeken we naar modellen die op een paar belangrijke aspecten goed scoren en op de rest middelmatig tot redelijk. Dat is meestal het maximum haalbare. Deze keer komen we uit op 2 aanraders van €150, 1 van €200 en 1 van €250. De 2 duurdere tablets zijn op de meeste vlakken duidelijk beter dan de tablets van €150 maar ook de 2 goedkoopste modellen zijn prima bruikbaar voor de meeste toepassingen. Het ligt er dus maar net aan wat je zoekt.

Waar lever je op in?

Je ziet en voelt meestal meteen wanneer je een goedkope tablet in handen hebt. De behuizing is vaak van matig afgewerkt plastic en de tablet is vaak net even wat dikker en zwaarder dan een luxer model. Andere algemene kenmerken van goedkope tablets zijn: beperkte opslagruimte, middelmatige schermkwaliteit, snelheid en wifi en minder extra’s, zoals een vingerafdrukscanner, usb c-aansluiting en NFC. Tablets van ongeveer €250 hebben meestal nog een mooier en vooral scherper (full hd-)display en zijn vaak net iets sneller dan goedkopere modellen.

Verouderd

Over de hele linie zijn er niet veel goedkope tablets die we je durven aanraden. voornamelijk omdat ze vaak op een sterk verouderd Android-systeem draaien. Nu nog een nieuwe tablet kopen met Android 5.1 of 6.0, 2 oude versies die we nog regelmatig aantreffen, is onverstandig. De tablet is dan al bij voorbaat uitgesloten van software ondersteuning. Een recente Android-versie is vooral belangrijk voor de veiligheid en functionaliteit van de tablet. Daarom zitten in deze selectie alleen tablets die draaien op Android 7 of hoger.

Tot €250: Samsung Galaxy Tab A 10.1

Samsung Galaxy Tab A 10-1

 • Prijs: €200 (voor zowel de 16GB- als de 32GB-versie)
 • Huidige Android-versie: 7.0
 • Schermdiagonaal: 10 inch
 • Schermresolutie: 1920 x 1200 pixels
 • Opslagruimte: 16GB (8GB vrij) of 32GB + MicroSD
 • Gewicht: 522 gram

Het is alweer de vierde keer dat de Galaxy Tab A 10.1 van Samsung ons overzicht van beste goedkope tablets aanvoert. De prijs-kwaliteitverhouding van deze tablet is nog altijd onovertroffen, vooral omdat hij zo weinig steekjes laat vallen. Dat is een zeldzaamheid bij goedkope tablets. De belangrijkste pluspunten:

 • Zijn opvallend goede werksnelheid. Je kunt met deze tablet bijna alles wat je ook met een premium Android-tablet van €400 kunt doen. Je kunt er zelfs prima een spel op spelen.
 • Zijn scherpe full-hd-display met een mooie kleurweergave en prima kijkhoeken.
 • De wifichip met ondersteuning voor de snelle ac-wifistandaard.

Onopvallende accuduur

De accuduur van de Tab A 10.1 is met zo'n 9 uur redelijk maar niet erg bijzonder. Het is zeker geen minpunt, maar er zijn goedkope tablets die langer meegaan, zoals zijn voorganger, de Tab A 9.7. De iets mindere accuduur is de prijs die je betaalt voor een snellere processor en een beeldscherm met een hogere resolutie, een goede ruil wat ons betreft. Het is wel jammer dat de tablet niet snel oplaadt. Na een half uur laden kun je hem net iets langer dan een uur gebruiken.

Ook jammer is de 16GB opslagruimte van de basisversie, waar je maar 8GB opslag van over houdt. Dat is erg krap en zit snel vol. Wel koop je voor dezelfde prijs de 32GB-versie (zie onder), daar kun je al veel meer apps en bestanden op kwijt.

Tab A of S?

De Galaxy Tab A-serie is net als bij de Galaxy A-smartphones de budgetklasse van Samsung. Deze tablets staan tegenover de duurdere Tab S-serie tablets, zoals de Tab S3. De S-tablets zijn nog sneller in het gebruik en beschikken over meer extra's, zoals een usb c-aansluiting, vingerafdrukscanner, aanraakpen en oled-scherm met ondersteuning voor HDR-video (Tab S3).

Behalve de 10-inch Tab A is er ook een 7-inch versie, maar op de naamgeving en het plastic ontwerp na lijken de 2 modellen nauwelijks op elkaar. De Tab A 10.1 is in bijna elk opzicht een betere tablet.

Bekijk alle testresultaten van de Galaxy Tab A 10.1 of van alle geteste en goed verkrijgbare Samsung-tablets.

Tot €250: Lenovo Tab 4 10 Plus (TB-X704F)

lenovo-tab-4-10-plus-16gb

 • Prijs: €250
 • Huidige Android-versie: 7.1
 • Schermdiagonaal: 10 inch
 • Schermr​​​​esolutie: 1920 x 1200 pixels
 • Opslagruimte: 16GB (7GB vrij) + MicroSD
 • Gewicht: 480 gram

De Tab 4 is alweer de vierde generatie Android-tablets van Lenovo. Het merk heeft het deze keer iets anders aangepakt door 2 verschillende versies uit te brengen. De reguliere Tab 4 en de iets luxere Tab 4 Plus. Vanwege prijsdalingen is de Tab 4 10 Plus momenteel het meest interessant in de klasse tot €250. 

Rijk aangekleed 

De toevoeging ‘Plus’ geeft de Lenovo-tablets behalve een hogere prijs ook een aantal extra toeters en bellen, meer dan bij andere tablets in deze prijsklasse. Zo hebben de Tab 4 10 Plus en 8 Plus een vingerafdrukscanner, een toekomstbestendige usb c-aansluiting, best goed klinkende stereospeakers, camera’s met een hogere resolutie dan de non-Plus versies en een snelle ac-wifi chip.

Opvallend mooi scherm

Het grootste pluspunt van de Lenovo Tab 4 10 Plus is het kleurrijke full hd-scherm, met zeer goede kijkhoeken en behoorlijk felle stand. De schermkwaliteit komt zelfs in de buurt van de veel duurdere Apple iPad (2018) en Samsung Galaxy Tab S2 v2, die het winnen op kleurdetails. Niet slecht voor een tablet van €250.

Ook de accuduur van de Tab 4 10 Plus is erg goed: met 14,5 uur bij video's afspelen en 12,5 uur bij internetten verslaat hij de meeste andere goedkope tablets. Combineer de lange accuduur met het compacte formaat en je hebt een tablet die prima geschikt is voor op reis.

Beperkte opslag

Een nadeel van de Tab 4 10 Plus is de beperkte 16GB opslag. Dat is erg krap, ook al kun je wel wat ruimte vrijmaken door de voorgeïnstalleerde apps van Lenovo te verwijderen. Er is wel een versie met 64GB opslag beschikbaar, maar die is met een prijs van ongeveer €330 een stuk duurder.

De Tab 4 10 Plus kost - op het moment van schrijven - €250 bij Coolblue.nl en MediaMarkt.

Bekijk alle testresultaten van Lenovo Tab 4 10 Plus (TB-X704F) of van alle geteste en goed verkrijgbare tablets van Lenovo.

Tot €150: Lenovo Tab 4 8 (TB8504F)

lenovo-tab-4-8

 • Prijs: €159 (€149 bij Amazon.de)
 • Huidige Android-versie: 7.1
 • Schermdiagonaal: 8,1 inch
 • Schermresolutie: 1280 x 800 pixels
 • Opslagruimte: 16GB (6,8GB vrij) + MicroSD
 • Gewicht: 341 gram

De basisversie van de Tab 4 8-reeks haalt het weliswaar niet bij de duurdere Lenovo Tab 4 8 Plus en 10 Plus maar is wat ons betreft nog altijd een van de beste tablets in zijn prijsklasse.

Bezuinigd op de behuizing

Op het eerste gezicht heeft de Tab 4 8 best een premium uitstraling, maar bij het oppakken merk je aan de dikkere en ietwat flexibele behuizing snel dat het een goedkope tablet is. Ten opzichte van de Tab 8 en 10 Plus heeft Lenovo duidelijk bezuinigd op de behuizing en ook op de functionaliteit, wat blijkt uit het ontbreken van een usb c-aansluiting en vingerafdrukscanner. Echt grote afknappers zullen het voor veel tabletgebruikers niet zijn, het maakt hem hooguit wat minder toekomstbestendig.

Redelijk scherm

Wel jammer is de relatief lage schermresolutie en bijbehorende pixeldichtheid van 185 ppi. Vooral tekst is hierdoor niet erg scherp. Toch is de schermkwaliteit niet slecht. De zeer goede kijkhoeken, levendige kleuren en hoge maximum helderheid maken een hoop goed. Een voordeel van zo'n lage resolutie is dat er minder energie nodig is om het scherm aan te sturen. Dat draagt er ongetwijfeld aan bij dat de Tab 4 8 een prima accuduur heeft: bijna 11 uur bij internetten en maar liefst 16 uur bij video afspelen.

Sobere tablet

De overige eigenschappen van deze budgettablet van Lenovo zijn niet zo spannend. Zijn werksnelheid is middelmatig en alleen voldoende voor licht gebruik zoals internetten en video's kijken. Grafisch intensieve spellen kan hij niet aan. Ook moet je het doen met een verouderde wifichip zonder ondersteuning voor ac en de 5GHz band. 

Al met al is de Lenovo Tab 4 8 een vrij sobere tablet die goed geschikt voor doorsnee tabletgebruik, zoals internetten, e-mailen en films en series kijken. Bovendien zijn er in zijn prijsklasse geen tablets te vinden die meer waar bieden voor hun geld.

De Tab 4 8 is op het momenteel van schrijven te koop voor €149 bij Amazon.de. Bij de meeste Nederlandse winkels kost hij €159.

Bekijk alle testresultaten van de Lenovo Tab 4 8 of van alle geteste en goed verkrijgbare tablets van Lenovo.

Tot €150: Huawei MediaPad T3 10

huawei-mediapad-t3-10

 • Prijs: €149
 • Huidige Android-versie: 7.0
 • Schermdiagonaal: 9,6 inch
 • Schermresolutie: 1280 x 800 pixels
 • Opslagruimte: 16GB (6GB vrij) + MicroSD
 • Gewicht: 469 gram

Het Chinese Huawei heeft een behoorlijk groot tabletaanbod in Nederland. Zo kwam het merk onlangs nog met de MediaPad M5 10.8 en 8.4. Dit zijn 2 luxe en vooral prijzige tablets. Deze MediaPad T3 10 kost slechts een fractie daarvan en biedt wat ons betreft meer waar voor je geld, ook al scoort hij minder goed.

Degelijke behuizing

Goedkope tablets hebben vaak een slappe behuizing die meeveert als je erop drukt, maar dat geldt niet voor de T3 10. Voor een tablet van €150 is hij behoorlijk stevig gebouwd. Huawei toont met de T3 10 aan dat een plastic achterkant geen zwakke plek hoeft te zijn. Ook is de tablet best dun en met 469 gram aan de lichte kant, waardoor je hem makkelijk met 1 hand kunt vasthouden. 

Waar lever je dan wel op in? Ten opzichte van de duurdere Huawei M5-tablets ontbreekt het de T3 aan een mooi en vooral scherp beeldscherm, een usb c-aansluiting, vingerafdrukscanner en een scherpe cameralens met autofocus. Ook heeft de tablet maar 6GB vrije opslag, waarschijnlijk vanwege de ruimte die Huawei's eigen Emotion UI (EMUI) 5.1 en de vele voorgeinstallerde apps innemen.

Android + EMUI

Die EMUI-besturingslaag of skin zelf is overigens best gebruiksvriendelijk wat ons betreft. Huawei brengt hiermee enkele aanvullingen op Android, zoals een ingebouwde virusscanner. We vragen ons wel hoe het zit met de software ondersteuning in de toekomst. Bij elke Android-update moet Huawei ook de EMUI aanpassen en dat komt de updatebereidheid en -snelheid mogelijk niet ten goede.

Langzame oplaadtijd

De Huawei MediaPad T3 10 heeft een redelijke accuduur van ongeveer 8 uur bij internetten en 9,5 uur bij video's kijken. Wel jammer is dat de tablet een zwakke lader heeft die eerder bedoeld lijkt te zijn voor het opladen van smartphones. Het duurt daardoor dan ook behoorlijk lang om hem op te laden: na een half uur laden kun je de tablet maar 1 uur gebruiken.

Internetbankieren en shoppen

Zoek je een tablet voor thuis om bijvoorbeeld af en toe even iets op te zoeken, dan is de T3 10 zeker het overwegen waard. Ook voor zaken als internetbankieren en online winkelen is de T3 10 een goede keus. Hij is er snel genoeg voor.

Als tablet om bijvoorbeeld Netflix-series op te kijken vinden we hem minder geschikt, vanwege zijn matige beeldscherm. In dat geval is het de moeite waard om iets meer geld uit te geven aan 1 van de 2 bovenste tablets, tenminste als je budget dat toelaat.

Bekijk de testresultaten van de Huawei MediaPad T3 10 en van alle geteste en goed verkrijgbare Huawei-tablets.

Android 7

Alle 4 tablets in onze lijst zijn voorzien van Android 7 of 7.1. Het is lastig te zeggen of ze in de toekomst een update naar het nieuwere Android 8 krijgen. Er zijn überhaupt nog maar weinig tablets met deze versie. Wat we wel weten is dat Lenovo helaas een matige staat van dienst heeft als het gaat om het uitbrengen van updates. Daarnaast is alleen de Samsung Galaxy Tab A 10.1 alweer 2 jaar op de markt. Deze tablet heeft eerder echter wel een update van Android 6 naar 7 ontvangen.

Bekijk ook: