icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste goedkope tablets - eerder bekeken

Een goede tablet hoeft niet duur te zijn. Elk half jaar maken we een overzicht van de beste goedkope tablets tot €200. Deze 5 tablets waren onze keuze voor de zomer van 2017.
Elvin Dujardin
Elvin Dujardin

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  17 november 2017

Goedkope tablet

Onderstaande tablets zijn niet meer de nieuwste modellen. Bekijk ook ons nieuwste overzicht van goedkope tablets winter 2017/2018.

Selectie van 5 Android tablets

Betaalbare tablets draaien meestal op Android. De Apple iPads (iOS) vallen vanwege hun hoge prijs buiten de boot en ook goede Windows-tablets zijn meestal prijzig. De 4 grote tablets en 1 kleine tablet in deze selectie draaien dan ook allemaal op Android.

We hebben deze keer de maximumprijs van €250 verlaagd naar €200. 4 van de 5 tablets zitten daar zelfs nog ver onder. 

Lees meer over Android en andere besturingssystemen op je tablet.

Goedkope tablets in 2017: slechts 1 nieuwe aanrader

2017 blijkt tot nu toe een behoorlijk mager jaar voor het aanbod van goedkope tablets. Er is geen gebrek aan goedkope tablets maar wel aan kwalitatief sterke, goedkope tablets. De meeste tablets tot €200 zijn simpelweg niet prettig in gebruik en raden we niet aan.

Dat zit hem voor een groot deel in de zeer slecht afleesbare schermen en trage werksnelheid van deze tablets. De bediening wordt al merkbaar traag bij het openen van een paar apps of browservensters. Daar komt bij dat deze tablets meestal op sterk verouderde Android-versies draaien, sommige zelfs nog op Android 4.4 uit 2013. Een recente Android-versie is vooral belangrijk voor de veiligheid en functionaliteit van de tablet.

Bij deze update zit dan ook maar 1 nieuwe aanrader uit 2017. De overige 4 aanraders zijn uit 2016, maar ook die bieden nog steeds veel waar voor hun geld en zijn nog altijd prima geschikt voor dagelijks gebruik. Vooral qua schermkwaliteit en werksnelheid doen ze het over het algemeen een stuk beter dan andere tablets in dezelfde prijsklasse.

Android 7.1 ver te zoeken

De meeste Android-tablets die nu in de winkel liggen, draaien nog op Android 5.0 / 5.1 of Android 6.0, terwijl versie 7.1 ook alweer bijna een jaar beschikbaar is. Helaas worden weinig tablets door de fabrikant van een update naar 7.1 voorzien. Van de 5 tablets in onze lijst draaien er 3 na een update op Android 7. De andere 2 zitten nog op Android 6.

Bekijk ook onze tips om je huidige iPad of Android-tablet sneller te maken.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (€205)

Update 26 juni 2017: de Galaxy Tab A 10.1 heeft inmiddels een update gehad naar Android 7.

Samsung Galaxy Tab A 10-1

Eigenlijk valt hij met €205 net buiten de boot, maar het verschil is zo klein dat we de Samsung Galaxy Tab A 10.1 niet willen overslaan. Daarbij komt dat hij wat ons betreft met afstand de beste goedkope tablet is die je op dit moment kunt kopen.

De Galaxy Tab A-serie is net als bij de Galaxy A smartphones de budgetklasse van Samsung. Deze tablets staan tegenover de duurdere Tab S-serie tablets, zoals de Tab S3. Behalve deze 10-inch Tab A is er ook een 7-inch versie, maar op de naamgeving en het plastic ontwerp na lijken de 2 modellen nauwelijks op elkaar. De Tab A 10.1 is in bijna elk opzicht een betere tablet.

De voornaamste reden om de Tab A 10.1 tot beste budgettablet uit te roepen is zijn opvallend goede werksnelheid. Je kunt met deze tablet bijna alles wat je ook met een premium Android-tablet van €400 kunt doen. Je kunt er zelfs prima een spel op spelen, al is het geen echte gamers-tablet. Verder heeft de Tab A een scherp full hd-display met een mooie kleurweergave en prima kijkhoeken en een wifi-chip met ondersteuning voor de snelle ac-wifistandaard.

Zijn accuduur is met zo'n 9 uur redelijk te noemen, al zijn er tablets die langer meegaan, zoals zijn voorganger, de Tab A 9.7. De iets mindere accuduur is de prijs die je betaalt voor een snellere processor en een beeldscherm met een hogere resolutie, een goede ruil wat ons betreft. Het is wel jammer dat de tablet niet snel oplaadt: na een half uur laden kun je hem net iets langer dan een uur gebruiken. 

Let op: de prijzen van de Tab A variëren sterk en lopen op tot meer dan €250 bij sommige webshops. Op het moment van schrijven is hij met €205 het goedkoopst bij Belsimpel.nl.

Bekijk ook de testresultaten van de Samsung Galaxy Tab A 10.1 en van alle geteste en goed verkrijgbare Samsung-tablets.

Asus ZenPad 10 (Z300M) (€179)

Update 20 juni 2017: de ZenPad 10 heeft inmiddels een update gehad naar Android 7.

Asus ZenPad 10 (Z300M)

De 10-inch Asus ZenPad 10 Z300M is een update van de Z300C uit 2015. Hij is iets lichter maar lijkt verder als 2 druppels water op zijn voorganger. Verder zijn de specificaties niet heel anders. Het zijn beide degelijke goedkope tablets met een lage-resolutie scherm en een eenvoudig kunststof ontwerp. De Z300M draait standaard op Android 6.0. We hopen dat hij - net als de ZenPad 8.0 - nog een update naar versie 7 krijgt.

De Z300M moet het vooral hebben van zijn goede accuduur en mooie scherm voor een goedkope tablet. De helderheid en kleurweergave zijn prima, alleen de kijkhoeken vallen tegen. Je kunt de tablet daardoor beter niet met meerdere personen tegelijk gebruiken, bijvoorbeeld om een film te kijken.

Verder is de werksnelheid van de Z300M niet om over naar huis te schrijven, maar voor de gemiddelde tabletgebruiker is hij snel genoeg. Je kunt er comfortabel mee internetten en bijvoorbeeld een Netflix-serie mee kijken. De tablet heeft 16GB aan opslag, waarvan je slechts 7,5GB voor jezelf kunt gebruiken. Asus levert namelijk relatief veel apps mee met de tablet, waarbij we het nut over het algemeen niet van inzien. Je kunt ze wel weer verwijderen en daarnaast de opslag uitbreiden met een geheugenkaart.

Kortom, de Z300M is een vrij onopvallende tablet, maar voor zijn prijs zijn er weinig betere tablets te vinden. Bij veel winkels kost de ZenPad nog €200, maar bij de Media MarktBCC en Wehkamp is hij op het moment van schrijven te koop voor €179.

Bekijk ook de testresultaten van de Asus ZenPad 10 (Z300M) en van alle geteste en goed verkrijgbare Asus tablets.

Lenovo Tab 3 10 Plus (X70F) (€177)

lenovo-tab-3-x70f

Lenovo had met de Tab 2 A10-70F lange tijd een van de beste goedkope tablets op de markt. Aangezien deze tablet geen updates meer krijgt, nemen we hem niet meer mee. Zijn opvolger, de Tab 3 10 Plus, draait echter op Android 6 en kunnen we wel meenemen. Het is tevens de nieuwste tablet in deze lijst. Hoewel de Tab 3 het minder goed doet dan de Tab 2, is het wat ons betreft nog altijd een van de beste goedkope tablets.

Visueel lijkt de Tab 3 behoorlijk op zijn voorganger. Dat is geen kritiek: met het zakelijke uiterlijk van de Tab 2 is weinig mis, al hadden iets dunnere schermranden niet misstaan. We zijn echter vooral te spreken over het kleurrijke full hd-scherm van de Tab 3 10 Plus en de opvallend hoge maximum helderheid en redelijke kijkhoeken. 

De werksnelheid van de Lenovo-tablet valt wat tegen maar is vergelijkbaar met die van andere goedkope tablets in de lijst. De tablet is daarmee niet geschikt voor gamers of andere intensieve gebruikers, daarvoor is de Samsung Tab A de betere keuze. Een gebrek aan snelheid is vaak een indicatie dat de tablet wel lang meegaat, maar de accuduur van de Tab 3 is met ruim 10 uur gemiddeld een stuk lager dan bij de Tab 2. Dat is desondanks nog altijd prima voor de thuisgebruiker. Wel laadt de accu vrij snel weer op als hij leeg is: na een half uur aan de lader kun je hem 4 uur gebruiken.

Al met al is de Lenovo Tab 3 in de meeste opzichten een gemiddelde Android-tablet, maar dat is in deze prijsklasse gewoon erg goed te noemen. Zijn prijs-kwaliteitverhouding is dan ook prima. 

Bekijk ook de testresultaten van de Lenovo Tab 3 10 Plus en van alle geteste en goed verkrijgbare tablets van Lenovo.

De Tab 3 kost bij veel winkels €199 maar is op het moment van schrijven bij de Media Markt en bij BCC te koop voor €177.

Acer Iconia One 10 (B3-A30) (€149)

Acer iconia one 1-b3-a30

DDe goedkoopste tablet in de lijst komt van het merk Acer, dat met de Iconia One-naam meerdere grote en kleine betaalbare tablets verkoopt. De Iconia One 10 B3-A30 en de Iconia One 8 B1-850 zijn de huidige telgen in de familie. In tegenstelling tot de iets duurdere Iconia Tab 10 A-tablets hebben de Iconia One 10 B-tablets een duidelijk minder scherp display en minder werkgeheugen, waardoor ze in de praktijk aan de trage kant zijn. Intensieve spellen spelen is er dus niet bij.

Ondanks zijn beperkingen is de B3-A30 prima bruikbaar als tablet voor op de bank, te gebruiken om af en toe even wat op te zoeken. Hij ligt prima in de hand, heeft een fijn aanraakscherm en een scherm met redelijke kijkhoeken. Acer levert een eenvoudige houder mee waarmee je de tablet kunt neerzetten, dat is bijvoorbeeld handig voor het kijken van een video. Al zouden we een tablet met een iets beter scherm aanraden als je bijvoorbeeld een goede Netflix-tablet zoekt, zoals de Samsung Galaxy Tab A 10.1.

De B3-A30 draait op Android 6.0, maar het is de vraag of er een update naar Android 7.0 komt. Acer heeft helaas een matige staat van dienst als het gaat om het uitbrengen van Android updates op tablets. 

Bekijk de testresultaten van de Acer Iconia One 10 (B3-A30) en van alle geteste en goed verkrijgbare Acer tablets.

Asus ZenPad 8.0 (Z380M) (€159)

asus-zenpad-z380m(2)

De enige kleine tablet in onze lijst is meteen de meest opvallende keuze. De ZenPad 8.0 is de enige goedkope tablet, en een van de weinig Android-tablets in het algemeen, die op Android 7 draait. 

De schermkwaliteit, camera's en opslag van de ZenPad 8.0 zijn prima voor zijn prijs. In vergelijking met de 10-inch Z300M heeft het scherm van de ZenPad 8.0 zelfs meer scherpte en betere kijkhoeken. Alleen de helderheid valt tegen. Daarmee is de tablet minder bruikbaar in omgevingen met veel (zon)licht. Je kunt de tablet gemiddeld zo'n 10 uur gebruiken voordat hij weer aan de lader moet. Dat is redelijk lang maar zeker niet opvallend goed.

Echt snel is de ZenPad 8.0 niet, maar ten opzichte van andere kleine goedkope tablets zijn de prestaties gewoon goed. Je kunt hem prima gebruiken om mee te internetten en te e-mailen en om bijvoorbeeld onderweg een film mee te kijken. Wel jammer is de verouderde wifi-adapter, die niet de ac-standaard voor sneller draadloos internet ondersteunt.

Al met al zijn er weinig tablets zoals de ZenPad 8.0. Zoek je een goedkope tablet voor onderweg, of vind je het belangrijk dat je over een recente Android-versie beschikt, dan is de ZenPad 8.0 wat ons betreft een prima keuze.

Bekijk de testresultaten van de Asus ZenPad 8.0 (Z380M) en van alle geteste en goed verkrijgbare Asus tablets.

Bekijk ook:

Nieuwste artikelen