Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

Carola van Dorp Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 mei 2018

Onderzoek
Wij hielden een online peiling onder ruim 600 panelleden van het Consumentenbondpanel die toeslagen ontvingen van de Belastingdienst. Ruim de helft werd blij gemaakt met een dode mus. Deze groep (55%) moest weleens deels een of meerdere toeslagen terugbetalen, 45% hoefde dit niet. Vooral zorgtoeslag werd teruggevraagd, maar ook huurtoeslag moest vaak terugbetaald worden. Het ging het minst vaak mis met de uitgekeerde bedragen bij het kindgebonden budget.
Veel mis met toeslagen
Veel Nederlanders hebben recht op een of meerdere toeslagen, als tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering, huur of een kind. De kans dat je achteraf geld terug moet betalen is groot. Toeslagen zijn namelijk een voorschot, de definitief berekening volgt pas het jaar erop.
Lees meer over toestanden rondom toeslagen in de Geldgids van juni (verschijningsdatum 15 juni).
Lees ook:
Lees meer
Nieuw & interessant
Geld voor later
Wil je je voorbereiden op het betalen van de studie van je kind? Ga je die ene wereldreis maken, je pensioen aanvullen of wil je meer weten over erven en schenken? Wij geven tips.
- 21 feb.
Tips voor toeslagen
Laat geen geld liggen. Nog steeds lopen duizenden huishoudens toeslagen mis. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven. - 21 feb.
Zorgtoeslag
Iedereen van 18 jaar en ouder met een laag inkomen, kan geld ontvangen voor de kosten van hun zorgverzekering. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij de Dienst Toeslagen (onderdeel van de Belastingdienst). - 21 feb.
Kinderopvangtoeslag
Werken jij en je partner en gaat jullie kind naar de kinderopvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wij leggen uit hoe kinderopvangtoeslag werkt.