icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Een veilig traphekje kopen

Uit onze test blijkt dat er veel traphekjes in de winkel liggen die niet veilig zijn. Toch dragen ze bijna allemaal het Europese veiligheidscertificaat. Gelukkig zijn er manieren om zelf in de winkel de veiligheid van belangrijke onderdelen te controleren, zoals het slot, de openingen en de hoogte.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


Sommige traphekjes zijn ronduit gevaarlijk

Uit onze test traphekjes blijkt keer op keer dat er gevaarlijke traphekjes in de winkel liggen. Bij sommige vonden we zelfs zulke ernstige gebreken dat we een zwarte lijst van levensgevaarlijke traphekjes zijn gaan bijhouden.

Claim_Norm_2Het meest schokkende hiervan is dat al deze traphekjes ondanks hun gevaren een Veiligheidscertificaat EN 1930:2011 hebben gekregen.

Voor onze veiligheidstests gebruiken we ook deze norm. Aangezien alle traphekjes die we tot nu toe hebben getest op hun verpakking vermelden dat ze aan de norm voldoen, zouden ze zonder problemen voor de tests moeten slagen. Maar dat is dus niet zo. Er is een aantal verklaringen voor te bedenken.

  • De norm schrijft voor dat je de tests uitgevoerd moeten worden in de 'most onerous situation', vrij vertaald in de meest nadelige situatie. Dit is op zoveel manieren te interpreteren dat het niet zo moeilijk is om een hekje per ongeluk-expres toch niet in zo'n nadelige situatie te testen. 
  • Er is niemand die controleert of het hekje dat getest is, hetzelfde hekje is dat uiteindelijk in de winkels ligt. Er kan dus iets veranderen aan het hekje nádat het is getest. Dat kan per ongeluk zijn, bijvoorbeeld doordat er iets is veranderd in de materialen of doordat de productiemachines anders worden afgesteld, maar ook moedwillig. Zolang het uiterlijk van het hekje niet is veranderd, zijn dit soort aanpassingen moeilijk op te merken als je ze niet test.      
  • In het verlengde hiervan: een fabrikant of importeur is niet verplicht om een traphekje dat een certificaat gekregen heeft, periodiek te laten hertesten. Zo komt dus nooit aan het licht dat er inmiddels een ander traphekje van de band rolt dan ooit is getest.

De Consumentenbond heeft zijn bevindingen en opmerkingen over EN 1930:2011 uitgebreid besproken met de normcommissie.

Kortom: een veiligheidscertificaat garandeert niet dat een traphekje daadwerkelijk veilig is. Daarom is het belangrijk om zelf de veiligheid van een traphekje in de winkel te checken. 

Bekijk ook de veiligheidstips in de kooptipvideo en hoe wij de veiligheid van traphekjes testen.

Check het slot

Tijdslot-KiddyguardHet slot is het belangrijkste van een traphekje en het onderdeel dat je het meeste zult gebruiken.

Let erop dat het slot bediend kan worden met slechts één hand. Dit kun je testen met een demonstratiemodel in de winkel. Veel sloten zijn nog erg stroef als het hekje net nieuw is, maar worden door meer gebruik soepeler. Bij een demonstratiemodel in de winkel mag je ervan uitgaan dat het al vaak gebruikt is.

Loopt het slot van het demonstratiemodel stroef, ga er dan maar vanuit dat het slot nooit goed gaat werken. Koop nooit een traphekje met een slot dat onprettig is in het gebruik. Bij een onprettig slot is de kans veel groter dat je het niet of niet goed gebruikt, met alle risico's van dien. 

Controleer altijd of het hekje goed in het slot gevallen is, bijvoorbeeld door er even aan te schudden. Ikea heeft in juni 2016 al zijn traphekjes teruggeroepen omdat het slot onbetrouwbaar was. Het beste is het als je kunt voelen of horen dat het slot goed dicht zit, bijvoorbeeld met een harde klik. Dit testen wij.

Er zijn traphekjes met een 'automatisch slot' die vanzelf dichtvallen. Controleer in de winkel of dit ook gebeurt als het deurtje op een kleine kier staat. In ons kooptipfilmpje kun je zien dat zo'n automatisch slot niet altijd werkt.

65 cm of liever nog 75 cm hoog

Zit tussen het punt waar een kind met de voet op het hekje kan staan (een scharnier of de onderste dwarsbalk van een spijlenhekje) en het hoogste punt van het hekje minder dan 65 cm? Dan is er een te groot risico dat het kind zich over het hekje heen kan trekken. 

De website Veiligheid.nl adviseert zelfs 75 cm. Mieke Cotterink van VeiligheidNL licht toe: 'De 65 cm uit de norm is voldoende voor kinderen die niet langer zijn dan zo’n 85 cm. Bij kinderen die langer zijn dan 85 cm ligt hun zwaartepunt hoger, waardoor ze makkelijker over een hekje van 65 cm kunnen klimmen. Vandaar ons advies voor 75 cm'.

LET OP: de meeste van deze hoge hekje zijn niet zo breed. Heb je een breed trapgat, let dan op de maximale breedte-instelling van het traphekje, of koop er losse extenties bij. 

Niet tussen of onder het hekje door

Als er tussen de spijlen, onder of naast het hekje een ruimte zit van meer dan 6,5 cm kan een kind daar zijn heup doorheen wrikken. In het ergste geval blijft een kindje dan steken bij zijn hoofd. In onze test vonden we diverse traphekjes met zulke gevaarlijke openingen.

Test of de openingen niet te groot zijn met een gebalde vuist. Die mag op geen enkele manier tussen de spijlen, naast of onder het hekje door passen.

Rolhekjes

LET OP: de Europese Veiligheidsnorm 1930:2011 houdt nog geen rekening met het flexibele materiaal van rolhekjes zoals de Lascal Kiddyguard. In onze test zagen we dat je het textiel vrij eenvoudig omhoog of omlaag kunt trekken. De norm houdt geen rekening met flexibele materialen en dus ook niet of er iets makkelijk onderdoor of overheen kan. Daardoor kunnen rolhekjes het veiligheidscertificaat krijgen en lijken ze veiliger dan ze zijn.

De Consumentenbond vindt het flexibele materiaal gevaarlijk. Daarom raadt de Consumentenbond het gebruik van rolhekjes zoals de Lascal Kiddyguard en de - inmiddels niet meer verkrijgbare - Kidsriver Flexy af. 

Uitsteeksels en randen

Ga met de handen langs alle kanten van het hekje om te voelen of er scherpe randen, splinters of andere onafgewerkte punten aan zitten. Let er ook op dat het traphekje geen onderdelen heeft waar een kind achter kan blijven hangen met kleding.

Gebruik de handleiding

Zelfs een traphekje dat moeiteloos slaagt voor alle veiligheidstests kan onveilig worden als het niet wordt gemonteerd én gebruikt volgens de handleiding. Volg de handleiding dus nauwkeurig bij de montage.

Ontbreekt een onderdeel in de verpakking of raakt het beschadigd bij het installeren? Installeer het hekje dan nog niet en zorg zo snel mogelijk voor een nieuw, origineel onderdeel.

Gebruik alleen de meegeleverde onderdelen en wijk niet af van de instructie. Een verkeerde installatie van een traphekje kan zeer gevaarlijk zijn.

Gebruik het hekje veilig

Gebruik een traphekje waarvoor en zoals het bedoeld is. Neem de (verplichte!) veiligheidswaarschuwingen uit de handleiding in acht en bewaar de handleiding. Houd er rekening mee dat traphekjes bedoeld zijn voor kinderen tot 24 maanden oud. V

anaf die leeftijd worden kinderen te groot, bijdehand en/of vindingrijk om zich door een traphekje te laten tegenhouden. Leer kinderen op tijd dat een trap geen speelplaats is, hoe ze de trap veilig op en af kunnen en dat een traphekje geen speeltoestel is.

Test traphekjes

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, kindermatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind