icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService

Veiligheidstips voor traphekjes

Uit onze test blijkt dat er veel traphekjes in de winkel liggen die niet veilig zijn. Toch dragen ze bijna allemaal het Europese veiligheidscertificaat. Gelukkig zijn er manieren om zelf in de winkel de veiligheid van belangrijke onderdelen te checken, zoals het slot, de openingen en de hoogte.
Noëlle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


Uit onze test bleek dat er veel gevaarlijke traphekjes worden verkocht en dat al al deze traphekjes ondanks hun gevaren een Veiligheidscertificaat hebben gekregen. Kortom: een veiligheidscertificaat garandeert niet dat een traphekje daadwerkelijk veilig is. Gelukkig zijn er veiligheidsaspecten die je zelf kunt checken.

Bekijk ook de veiligheidstips in de Kooptipvideo.

Sloten

Het slot is het belangrijkste van een traphekje, en het onderdeel dat je het meeste zult gebruiken.

Let erop dat het slot bediend kan worden met slechts 1 hand. Dit kun je testen met een demonstratiemodel in de winkel. Veel sloten zijn nog erg stroef als het hekje net nieuw is, maar worden door meer gebruik soepeler. Van een demonstratiemodel in de winkel mag je uitgaan dat het al vaak gebruikt is.

Loopt het slot van het demonstratiemodel stroef, ga er dan maar vanuit dat het slot nooit goed gaat werken. Koop nooit een traphekje met een slot dat onprettig is in het gebruik. Bij een onprettig slot is de kans veel groter dat je het niet of niet goed gebruikt, met alle risico's van dien. 

Controleer altijd of het hekje goed in het slot gevallen is, bijvoorbeeld door er even aan te schudden. IKEA heeft in juni 2016 al zijn traphekjes teruggeroepen omdat het slot onbetrouwbaar was. Het beste is het als je kunt voelen of horen dat het slot goed dicht zit, bijvoorbeeld met een harde klik. 

Er zijn traphekjes met een 'automatisch slot' die vanzelf dichtvallen. Check in de winkel of dit ook gebeurt als het deurtje op maar een kleine kier staat. In ons kooptipfilmpje kun je zien dat zo'n automatisch slot niet altijd werkt.

Veilige hoogte

Zit tussen het punt waar een kind met de voet op het hekje kan staan en het hoogste punt van het hekje minder dan 65 cm? Dan is er een te groot risico dat het kind zich over het hekje heen kan trekken. 

De website Veiligheid.nl adviseert zelfs 75 cm. Mieke Cotterink van VeiligheidNL licht toe: 'De 65 cm uit de norm is voldoende voor kinderen die niet langer zijn dan zo’n 85 cm. Bij kinderen die langer zijn dan 85 cm ligt hun zwaartepunt hoger, waardoor ze makkelijker over een hekje van 65 cm kunnen klimmen. Vandaar ons advies voor 75 cm'.

Bij traphekjes met spijlen zijn scharnieren en de onderste dwarsbalk een punt om op te letten.

Openingen

De maximale ruimte tussen de zijkant van het traphekje en de muur en ook tussen de onderkant van het traphekje en de vloer is 6,5 centimeter. Zijn de openingen groter, dan is er voor een kind voldoende ruimte om zich met een arm, been of heup door de opening te wrikken. In het ergste geval blijft het dan bij het hoofd steken.

Heb je geen centimeter, gebruik dan een gebalde vuist, liefst van een niet al te grote hand. Deze mag op geen enkele manier door de openingen heen passen.

Rolhekjes

LET OP: de Europese Veiligheidsnorm 1930:2011 houdt nog geen rekening met het flexibele materiaal van rolhekjes zoals de Lascal Kiddyguard. In onze test zagen we dat het niet heel moeilijk is om iets onder het flexibele materiaal door te wrikken of om de rand van het textiel naar beneden te trekken. Omdat de norm alleen uitgaat van harde materialen zoals plastic en hout, is niet getest hoever je het textiel omhoog en omlaag kunt trekken, en kunnen rolhekjes het veiligheidscertificaat krijgen.

In onze test konden we zonder extreme moeite het textiel naar beneden en naar boven trekken. Daarom raadt de Consumentenbond het gebruik van rolhekjes zoals de Lascal Kiddyguard en de - inmiddels niet meer verkrijgbare - Kidsriver Flexy af

Uitsteeksels en randen

Ga met de handen langs alle kanten van het hekje om te voelen of er scherpe randen, splinters of andere onafgewerkte punten aan zitten. Let er ook op dat het traphekje geen onderdelen heeft waar een kind achter kan blijven hangen met kleding.

Montage

Let erop dat je een traphekje precies volgens de handleiding monteert. Gebruik de bijgeleverde mallen voor het installeren van de bevestigingspunten. Ontbreekt een onderdeel in de verpakking of raakt het beschadigd bij het installeren? Installeer het hekje dan nog niet en zorg zo snel mogelijk voor een nieuw, origineel onderdeel. Gebruik alleen de meegeleverde onderdelen en wijk niet af van de instructie. Een verkeerde installatie van een traphekje kan zeer gevaarlijk zijn. Check na de montage:

  • of het hekje goed vast zit;
  • of het goed open en dicht gaat;
  • of het goed in het slot valt na het sluiten;
  • of het niet te hoog of te laag zit;
  • of er niet te veel ruimte (maximaal 6,5 cm) tussen de vloer en de onderkant van het hekje zit, en tussen het hekje en de muur of trappost; 
  • of er door de montage geen punten zijn ontstaan, bijvoorbeeld een scharnier, die een peuter kan gebruiken om op te gaan staan en over het hekje kan klimmen.

LET OP: uit onze test blijkt dat schroefhekjes, waarmee we traphekjes bedoelen die met het frame vastgeschroefd zitten aan de muur of trappost, steviger en dus veiliger zijn dan klemhekjes, die nauwelijks worden geschroefd. Ronduit onveilig is een bevestiging met alleen plakstrips in plaats van schroeven.

Lees meer over de verschillende installatiemethodes. 

Gebruik

Gebruik een traphekje waarvoor en zoals het bedoeld is. Neem de (verplichte!) veiligheidswaarschuwingen uit de handleiding in acht en bewaar de handleiding.  

Bekijk de testresultaten voor alle traphekjes.

Test traphekjes

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, kindermatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind