icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

CETA

CETA staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement en is het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie.

Gepubliceerd: september 2016

De onderhandelingen tussen Canada en de EU zijn in augustus 2014 afgerond en het verdrag moet nu worden goedgekeurd door de Europese Unie, het Europees Parlement en alle Europese lidstaten, waaronder Nederland. De Consumentenbond heeft Minister Ploumen opgeroepen om het CETA verdrag niet te ondertekenen, omdat CETA de consumententoets niet kan doorstaan.

Consumentenbond standpunt over CETA

Als consumentenvertegenwoordigers geloven wij dat handel in het algemeen en een goed ontworpen handelsverdrag bevorderlijk zijn voor consumenten als het een duurzame economie promoot en tegelijkertijd bestaande consumentenbescherming respecteert. Wij waren dan ook in de verwachting de finale tekst van CETA te zullen steunen. Helaas is het bij de onderhandelingen en de juridische revisie niet gelukt om tastbare voordelen voor consumenten te realiseren en kan het voor hen zelfs nadelig zijn voor wat betreft hun huidige en toekomstige bescherming.

Op 13 september 2016 heeft de Consumentenbond de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking opgeroepen om CETA niet te ondertekenen.

Lees de brief van de Consumentenbond aan Minister Ploumen.

TTIP-europese-commissie

De positieve elementen van CETA

CETA bevat positieve elementen die voor consumenten voordelig kunnen zijn, zoals:

 • Een vrijwillige dialoog tussen Europese en Canadese toezichthouders.
 • Interessante bepalingen over medicijnen met een systeem voor het delen van informatie tussen toezichthouders en waarschuwingen ten aanzien van goede productie praktijken voor medicijnproductie.
 • Het verdrag bevat ook goede bepalingen op het gebied van maatregelen ter bescherming van mensen, dieren en planten.
 • CETA stelt samenwerking voor op het gebied van voedselveiligheid dat het consumentenwelzijn kan verbeteren. 

De negatieve elementen van CETA

CETA bevat ook negatieve elementen, zoals:

 • Prijzen moeten lager worden en consumenten meer keuze te bieden, het economisch bewijs voor deze belofte ontbreekt.
 • Er zijn geen tastbare voordelen aan consumenten te bieden.
 • CETA blijft stil over oplossingen voor consumenten wanneer zij problemen ondervinden met Trans-Atlantische aankopen.
 • Op digitaal gebied, gaat het verdrag in termen van consumentenbescherming alleen in op een bilaterale dialoog om spam te minimaliseren.
 • Een recente studie van het IVIR in opdracht van consumentenorganisaties en andere NGOs- laat zien dat de bepalingen over gegevensbescherming in CETA niet sterk genoeg zijn om de privacy van consumenten naar behoren te beschermen.
 • Het voorzorgsbeginsel had beter kunnen worden beschermd door het opnemen van sterkere juridische verwijzingen in de tekst, ook in andere hoofdstukken van het verdrag zoals financiële diensten.
 • Investeerder-staat-geschillenbeslechting (ISDS). CETA geeft investeerders het recht om compensatie te claimen -buiten het Europese rechtssysteem om- als zij menen dat hun investering getroffen wordt door een publieke maatregel.

Het onoverkomelijke probleem: ISDS

De Consumentenbond erkent dat het originele hoofdstuk over investeerder-staat-geschillenbeslechting (ISDS) is verbeterd. De nieuwe bepalingen voor de bescherming van investeerders bevatten nu elementen van het Investment Court System (ICS). Hoewel een aantal van de nadelige punten van de procedure van het oude systeem zijn aangepakt, schieten de veranderingen tekort om onze zorgen weg te nemen.

Buitenlandse investeerders kunnen nog steeds compensatie claimen als zij menen dat hun investering getroffen wordt door een publieke beleidsmaatregel. Dit plaatst een eenzijdig financieel risico op de Nederlandse consument/belastingbetaler, die de rekening betaalt wanneer een claim wordt toegewezen. Daarnaast kan het de EU en Nederland afschrikken om noodzakelijke consumentenbescherming aan te nemen, teneinde een claim van een buitenlandse investeerder te voorkomen.

Voor de Consumentenbond is dit onacceptabel, omdat er geen noodzaak is voor zo een parallel juridisch systeem tussen de EU en Canada. Zowel de EU als Canada beschikken over betrouwbare rechtssystemen die buitenlandse investeerders naar behoren beschermen.

belastingtelefoon