icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Uitvaartverzekering stopzetten

Een uitvaartverzekering is geen verplichte verzekering. Heb je een reden om je uitvaartpolis stop te zetten, dan kun je in principe kiezen tussen afkopen en premievrij maken. Bij sommige verzekeraars kun je niet afkopen. Wil je de verzekering stopzetten? Stuur dan een ondertekende brief met een kopie van je polis naar je verzekeraar.

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:25 oktober 2019

stopzetten-polis

Er zijn meerdere redenen waarom je zou kunnen kiezen om je uitvaartverzekering stop te zetten, bijvoorbeeld:

 • Je hebt geen geld meer over voor de periodieke premie.
 • Door indexering stijgt de premie tot voor jou onaanvaardbare hoogte.
 • De noodzaak van een uitvaartverzekering wijzigt.
 • Je wilt een andere uitvaartverzekering afsluiten.

Afkoop is ongunstig

Bij een aantal uitvaartverzekeraars kun je de verzekering afkopen. Je stopt dan met premie betalen en je krijgt dan het opgebouwde bedrag, minus de gemaakte kosten, uitgekeerd van de verzekeraar. Daarover kunnen we kort zijn: niet doen. Een uitvaartverzekering levert slechts een schamele afkoopsom op. De eerste jaren gaat de premie vooral op aan kosten.

Premievrij maken

Is de premie niet meer op te brengen, dan behoort premievrij maken van de uitvaartpolis ook tot de mogelijkheden. De premiebetaling stopt. Maar je voegt geen nieuwe waarde meer toe aan de verzekering omdat je geen premie meer betaalt. Het opgespaarde bedrag blijft bij de uitvaartverzekeraar gereserveerd om na het overlijden uit te keren aan de nabestaanden.

Houd er rekening mee dat die uitkering doorgaans tegen zal vallen. Bij premievrij maken ben je relatief meer geld aan kosten kwijt, dan in het geval dat je de verzekering niet stop zet.

Bij sommige verzekeraars kun je binnen een jaar de polis ook weer activeren. Dat kan soms als je de achterstallige premies betaalt, bijvoorbeeld bij Dela. Bij Yarden is het niet mogelijk om de premievrij gemaakte polis te reactiveren.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • yarden
  21 jan.

  Veelgestelde vragen: beperking uitvaartpolis Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • closure-opzeggen
  Eerste indruk  |  1 mrt.

  Closure

  Closure is een dienst voor het opzeggen van abonnementen van een overledene. Je geeft 1 keer de gegevens van de overledene door en Closure informeert allerlei bedrijven en instanties, zoals de bank of energieleverancier. Handig of niet?
 • 14 sep.

  Kind niet altijd gedekt op uitvaartpolis

  Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Bekijk daarom goed de polis van je uitvaartverzekering.
 • Home header erven en schenken

  Erven en schenken

  Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.