icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Uitvaartverzekering stopzetten

Een uitvaartverzekering is geen verplichte verzekering. Wil je een uitvaartpolis stopzetten, dan kun je kiezen tussen afkopen en premievrij maken. Bij sommige verzekeraars kun je niet afkopen. 
kirsten van loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 4 november 2021

stopzetten uitvaartpolis

Er zijn meerdere redenen waarom je zou kunnen kiezen om je uitvaartverzekering stop te zetten, bijvoorbeeld:

 • Je hebt geen geld meer over voor de periodieke premie.
 • Door indexering stijgt de premie tot voor jou onaanvaardbare hoogte.
 • De noodzaak van een uitvaartverzekering wijzigt.
 • Je wilt een andere uitvaartverzekering afsluiten.

Uitvaartverzekering afkopen is ongunstig

Bij een aantal uitvaartverzekeraars kun je de verzekering afkopen. Je stopt dan met premie betalen. Je krijgt dan het opgebouwde bedrag, minus de gemaakte kosten, uitgekeerd van de verzekeraar. Daarover kunnen we kort zijn: niet doen.

Een uitvaartverzekering afkopen levert slechts een lage uitkering op. Dit komt omdat de eerste jaren dat je premie betaalt, dat vooral opgaat aan kosten. Het levert dus nog niets op. 

Premievrij maken

Vind je de premie te hoog? Dan kun je je uitvaartpolis ook premievrij maken. De premiebetaling stopt dan. Maar je voegt geen nieuwe waarde meer toe aan de verzekering. Het opgespaarde bedrag blijft bij de uitvaartverzekeraar gereserveerd om na het overlijden uit te keren aan de nabestaanden.

Houd er rekening mee dat die uitkering meestal tegen zal vallen. Bij premievrij maken ben je relatief meer geld aan kosten kwijt dan wanneer de verzekering gewoon zou doorlopen.

Nieuw & interessant

 • yarden
  5 mei.

  Veelgestelde vragen over Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • Uitvaart kist bloemen
  30 okt.

  Een uitvaart tijdens coronatijd

  Welke regels gelden er voor uitvaarten tijdens coronatijd? En hoe zit met je uitvaartverzekering?
 • yarden
  Nieuws | 14 sep.

  Vonnis over inperking Yarden-polis opsteker voor gedupeerden

  Uitvaartverzekeraar Yarden heeft ten onrechte de pakketpolis van 390.000 verzekerden aangepast. Dat oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland op 11 september. De uitspraak is een steun in de rug voor alle gedupeerden, vindt de Consumentenbond.
 • Home header erven en schenken

  Erven en schenken

  Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.