! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is een uitvaartverzekering?

Een eenvoudige uitvaart kost algauw zo’n €7500. Een uitvaartverzekering dekt (deels) de kosten van een begrafenis of crematie.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:27 mei 2021

premie uitvaartpolis

Waarom een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering (of begrafenisverzekering) voorkom je dat je nabestaanden moeten opdraaien voor de kosten, als er onvoldoende spaargeld is.

Ook als er wel voldoende spaargeld is, kun je voor een uitvaartverzekering kiezen. Dan hoeven je nabestaanden de uitvaart niet voor te schieten bijvoorbeeld. Zij kunnen namelijk niet bij je spaargeld, omdat bank- en spaarrekeningen van de overledene vaak geblokkeerd worden.

Heb je een uitvaartverzekering nodig?

Heb je voldoende spaargeld of kun je toch beter een verzekering afsluiten? Met de keuzehulp weet je wanneer het verstandig is om voor een uitvaartverzekering te kiezen.

Ga naar de keuzehulp

Tablets

Verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Een uitvaartvaartpolis wordt nogal eens verward met een overlijdensrisicoverzekering.

UitvaartverzekeringOverlijdensrisicoverzekering
 • keert altijd uit bij overlijden
 • keert alleen uit als de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt
 • het geld moet meestal gebruikt worden voor de uitvaart
 • degene die de uitkering ontvangt (begunstige) kan het geld vrij besteden

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn 3 soorten uitvaartverzekeringen:

Het naturapakket/de combinatie-uitvaartpolis

Een pakket aan diensten en producten, meestal in combinatie met een vrij te besteden bedrag. Met dit bedrag kun je extra kosten en speciale wensen betalen.

Heb je een naturaverzekering van Dela, Monuta of PC Hooft? Dan verzorgt een uitvaartondernemer van de verzekeraar de uitvaart. Wil je een andere uitvaartondernemer? Dat mag, maar dit is erg onaantrekkelijk. Het bedrag dat verzekeraars uitkeren is veel lager dan de waarde van het pakket diensten.

Kies je voor een naturaverzekering dat zit je eigenlijk ook vast aan de uitvaartonderneming van de verzekeraar.

De kapitaalverzekering

Nabestaanden kunnen het uitgekeerde bedrag alleen besteden aan de uitvaart. Je kunt zelf een uitvaartverzorger kiezen of via de verzekeraar.

Heb je bij Yarden een kapitaalverzekering en laat je de uitvaart ook door Yarden verzorgen? Dan krijg je een 10% hogere uitkering.

De sommenpolis

Nabestaanden krijgen een vast bedrag uitgekeerd dat ze vrij kunnen besteden. Ze kunnen dus ook van het geld op vakantie gaan.

Uitvaartverzekeringen vergelijken: waar moet je op letten?

Wat kost jouw uitvaart?

Weet je wat jouw uitvaart ongeveer zal kosten en wat jouw uitvaartwensen zijn? Dan kun je je voor dat bedrag verzekeren. Als je al een uitvaartverzekering hebt, is het goed om te bedenken of de verzekering alle kosten dekt.

Soort verzekering

Welk soort uitvaartverzekering kies je? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur. Wil je dat alles geregeld is of wil je dat je nabestaanden het geld vrij kunnen besteden?

Vrije keuze uitvaartverzorger

In principe ben je bij alle verzekeraars vrij in de keuze van uitvaartverzorger. Alleen als je een naturaverzekering hebt van Dela, Monuta of PC Hooft kun je wel voor een andere uitvaartverzorger kiezen, maar is het bedrag dat je uitgekeerd krijgt veel lager.

Premie

 • Let goed op of de premie de hele looptijd hetzelfde blijft of dat deze jaarlijks omhoog gaat om de duurder wordende uitvaart te kunnen betalen. Een lage aanvangspremie is uiteindelijk geen garantie voor een goedkope verzekering.
 • Bij een naturaverzekering bepaalt de inhoud van het pakket de hoogte van de premie.
 • Grote verzekeraars zoals Dela, PC Hooft en Monuta bieden soms een flink voordeel. Ze kunnen veel goedkoper een uitvaart aanbieden dan een kleine, plaatselijke ondernemer.
 • Je leeftijd en het aantal jaren dat je premie betaalt bepalen ook de hoogte van de premie. Ben je al wat ouder dan zijn de keuzemogelijkheden kleiner.
 • Bij hogere leeftijden, bijvoorbeeld ouder dan 75 jaar, kun je meestal alleen nog kiezen voor een verzekering tegen koopsom.

Indexeren van de polis

Wil je voorkomen dat je verzekerd bedrag veel te laag is? Let er dan op of de verzekering een premie-indexering heeft. De premie wordt dan jaarlijks (soms eens per 2 of 3 jaar) verhoogd, gerelateerd aan de stijging van de uitvaartkosten. Zo zorg je dat je uitvaartverzekering waardevast is, dus zijn waarde behoudt. Veel oude polissen zijn niet geïndexeerd.

Voorbeeld
Een gemiddelde uitvaart kost nu €7500. Stel dat de kosten jaarlijks met 3% per jaar stijgen, dat kost een uitvaart over 40 jaar zo'n €24.500. Als het verzekerd bedrag in de tussentijd niet is aangepast, krijg je dus veel te weinig uitgekeerd.

De meeste natura-uitvaartverzekeraars passen de polis automatisch aan tijdens de looptijd van de verzekering. Meestal wordt dan gelijktijdig de premie verhoogd. 

Ook kapitaalverzekeringen zijn meestal geïndexeerd, zodat het verzekerde bedrag in de loop der jaren wordt aangepast.

Je kunt ook zelf vragen het verzekerde bedrag aan te passen. In beide gevallen moet je rekening houden met een stijging van de premie.

Doe mee met de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de ontwikkelingen rondom uitvaart. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Lees verder

Nieuw & interessant

 • grafrechten-begraafplaats
  28 mei.

  Besparen op grafrechten

  Gemeentelijke begraafplaatsen rekenen hoge kosten voor een graf. Kijk je verder dan de begraafplaats om de hoek, dan betaal je misschien een stuk minder.
 • yarden
  5 mei.

  Veelgestelde vragen over Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • Home header erven en schenken

  Erven en schenken

  Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.

 • Praat mee op de Community

  Over onze inkomsten

  De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere geslaagde aanvraag van een uitvaartverzekering via de keuzehulp uitvaartverzekering. Ongeacht de hoogte van de premie en de gekozen dekking. Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.