Wat is een uitvaartverzekering?

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 november 2021

Waarom een uitvaartverzekering?
Met een uitvaartverzekering (of begrafenisverzekering) voorkom je dat nabestaanden moeten opdraaien voor de kosten. Als er onvoldoende spaargeld is.
Ook als er wel voldoende spaargeld is, kun je voor een uitvaartverzekering kiezen. Dan hoeven je nabestaanden de uitvaart niet voor te schieten. Zij kunnen namelijk niet bij je spaargeld, omdat bank- en spaarrekeningen van de overledene vaak geblokkeerd worden.
Verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering
Een uitvaartvaartpolis wordt nogal eens verward met een overlijdensrisicoverzekering.
Uitvaartverzekering | Overlijdensrisicoverzekering |
|
|
|
|
Soorten uitvaartverzekeringen
Er zijn 3 soorten uitvaartverzekeringen:
Het naturapakket/de combinatie-uitvaartpolis
Een pakket aan diensten en producten, meestal in combinatie met een vrij te besteden bedrag. Met dit bedrag kun je extra kosten en speciale wensen betalen.
Heb je een naturaverzekering van Dela, Monuta of PC Hooft? Dan verzorgt een uitvaartondernemer van de verzekeraar de uitvaart. Wil je een andere uitvaartondernemer? Dat mag, maar dit is erg onaantrekkelijk. Het bedrag dat verzekeraars uitkeren is veel lager dan de waarde van het pakket diensten.
Bij een naturaverzekering zit je eigenlijk ook vast aan de uitvaartonderneming van de verzekeraar.
De kapitaalverzekering
Nabestaanden kunnen het uitgekeerde bedrag alleen besteden aan de uitvaart. Je kunt zelf een uitvaartverzorger kiezen of via de verzekeraar.
Heb je bij Yarden een kapitaalverzekering en laat je de uitvaart ook door Yarden verzorgen? Dan krijg je een 10% hogere uitkering.
De sommenpolis
Nabestaanden krijgen een vast bedrag uitgekeerd dat ze vrij kunnen besteden. Ze kunnen dus ook van het geld op vakantie gaan.
Uitvaartverzekeringen vergelijken: waar moet je op letten?
Wat kost jouw uitvaart?
Weet je wat jouw uitvaart ongeveer zal kosten en wat jouw uitvaartwensen zijn? Dan kun je je voor dat bedrag verzekeren. Als je al een uitvaartverzekering hebt, is het goed om te bedenken of de verzekering alle kosten dekt.
Soort verzekering
Welk soort uitvaartverzekering kies je? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur. Wil je dat alles geregeld is of wil je dat je nabestaanden het geld vrij kunnen besteden?
Vrije keuze uitvaartverzorger
In principe ben je bij alle verzekeraars vrij in de keuze van uitvaartverzorger. Alleen bij een naturaverzekering van Dela, Monuta of PC Hooft kun je wel voor een andere uitvaartverzorger kiezen. Het bedrag dat je uitgekeerd krijgt is wel veel lager.
Premie
- Let goed op of de premie de hele looptijd hetzelfde blijft of dat deze jaarlijks omhoog gaat om de duurder wordende uitvaart te kunnen betalen. Een lage aanvangspremie is uiteindelijk geen garantie voor een goedkope verzekering.
- Bij een naturaverzekering bepaalt de inhoud van het pakket de hoogte van de premie.
- Grote verzekeraars zoals Dela, PC Hooft en Monuta bieden soms een flink voordeel. Ze kunnen veel goedkoper een uitvaart aanbieden dan een kleine, plaatselijke ondernemer.
- Je leeftijd en het aantal jaren dat je premie betaalt bepalen ook de hoogte van de premie. Ben je al wat ouder dan zijn de keuzemogelijkheden kleiner.
- Bij hogere leeftijden, bijvoorbeeld ouder dan 75 jaar, is meestal alleen nog een verzekering tegen koopsom mogelijk.
Indexeren van de polis
Wil je voorkomen dat je verzekerd bedrag veel te laag is? Let er dan op of de verzekering een premie-indexering heeft. De premie wordt jaarlijks (soms eens per 2 of 3 jaar) verhoogd, gerelateerd aan de stijging van de uitvaartkosten. Zo zorg je dat je uitvaartverzekering waardevast is, dus zijn waarde behoudt. Veel oude polissen zijn niet geïndexeerd.
Voorbeeld
Een gemiddelde uitvaart kost nu €7.500. Stel dat de kosten jaarlijks met 3% per jaar stijgen, dan kost een uitvaart over 40 jaar zo'n €24.500. Als het verzekerd bedrag in de tussentijd niet is aangepast, krijg je dus veel te weinig uitgekeerd.
De meeste natura-uitvaartverzekeraars passen de polis automatisch aan tijdens de looptijd van de verzekering. Meestal wordt dan gelijktijdig de premie verhoogd.
Ook kapitaalverzekeringen zijn meestal geïndexeerd, zodat het verzekerde bedrag in de loop der jaren wordt aangepast.
Je kunt ook zelf vragen het verzekerde bedrag aan te passen. In beide gevallen moet je rekening houden met een stijging van de premie.
Nieuw & interessant
- 5 mei.
Veelgestelde vragen over Yarden
Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela? - 30 okt.
Een uitvaart tijdens coronatijd
Welke regels gelden er voor uitvaarten tijdens coronatijd? En hoe zit met je uitvaartverzekering? - Nieuws | 14 sep.
Vonnis over inperking Yarden-polis opsteker voor gedupeerden
Uitvaartverzekeraar Yarden heeft ten onrechte de pakketpolis van 390.000 verzekerden aangepast. Dat oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland op 11 september. De uitspraak is een steun in de rug voor alle gedupeerden, vindt de Consumentenbond. Erven en schenken
Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.