icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vervoer van vliegveld naar bestemming

Met een beetje pech is de trein van de luchthaven naar de stad duurder dan de vlucht én trager dan de metro. Wat zijn de beste manieren om van het vliegveld van aankomst naar je vakantiebestemming te reizen?

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Bijgewerkt op:1 augustus 2018

transport-vliegveld-stadscentrum

Met de bus of metro

De voordeligste manier om naar het centrum te reizen is met de metro of bus. Nadelen zijn dat er vaak veel stops zijn, zeker met de bus. Ook is er meestal weinig ruimte voor bagage. De transferbus is vaak sneller dan de  gewone bus, maar ook wat duurder. Vooral in steden als Venetië, Milaan, Londen en Rome zijn er heel wat busbedrijven die rechtstreekse bustransfers aanbieden naar het centrum van de stad. Die concurrentie houdt de prijzen scherp. De bagage kan in het ruim. Het nadeel is dat de bus last heeft van het verkeer. Dat geldt niet voor de shuttletrein, maar die is meestal weer duurder.

Bij vliegvelden die kleinschalig zijn én ver van de stad liggen, is de bus vaak de enige mogelijkheid. Mis je de bus of is hij vol, dan kan het - zeker in het laagseizoen - uren duren voordat de volgende komt. Door van tevoren een kaartje te kopen, ben je zeker van een plek.

Met de trein

Hoewel reizen met de trein efficiënt en betaalbaar lijkt, is het vaak een omslachtige manier van reizen. Treinstations liggen soms buiten de stad, dus moet je meestal overstappen op de bus of metro. Shuttletreinen die in 1 keer van de luchthaven naar de stad rijden - zoals in Rome, Stockholm en Wenen - zijn snel, maar ook duur. Een voordeel is dat er volop bagageruimte is.

Met de taxi

Met de taxi naar het hotel klinkt exclusief en onnodig duur. Maar met de komst van Uber en taxibedrijven die online privétransfers verkopen, vallen de prijzen soms mee. In sommige steden hoeft een enkeltje met een (Uber-)taxi niet meer dan €20 te kosten. Maak van tevoren een afspraak over de prijs of vraag de chauffeur de meter aan te zetten. Soms betaal je extra voor bagage. Kijk op de site van de luchthaven of op toandfromtheairport.com wat de prijs is van een taxirit. Je kunt ook van tevoren een taxi reserveren, bijvoorbeeld via taxitender.nl. Voor een gereserveerde taxi betaal je mogelijk wel meer.

Boek niet tijdens de vlucht

Soms kun je in het vliegtuig al kaartjes kopen voor de transferbus of trein. Vooral de lowcostmaatschappijen Ryanair en EasyJet bieden trein- en buskaartjes aan om vanaf het vliegveld naar het centrum te reizen, zoals in Londen. Maar let op: in de lucht zijn de kaartjes vaak duurder dan op de grond, en de opties zijn nog beperkt ook. 

Meerdaagse ov-kaart 

In de volgende steden is het praktisch om een meerdaagse (toeristen) ov-kaart te kopen, omdat de ritten van en naar de luchthaven dan inclusief zijn:

 • Athene
 • Barcelona
 • Boedapest
 • Kopenhagen
 • Krakau
 • Lissabon
 • Madrid
 • Milaan
 • Praag
 • Valencia
 • Venetië

Autohuur

Reis je van de luchthaven naar een vakantiehuis buiten de stad, of ga je een rondreis maken, dan ligt een auto huren voor de hand. Regel het wel van tevoren, zodat de auto van je keuze gereserveerd is en om onnodige verzekeringskosten te voorkomen.

Tips

 • Een retour is weliswaar vaak goedkoper dan 2 enkeltjes, maar daarmee zit je ook vast aan de reistijden van die vervoerder. Vooral bij vroege of late vluchten kan het praktischer zijn om met een andere busmaatschappij terug te reizen dan heen.
 • Zet de transferopties voor elke bestemming op een rij via de website rome2rio.com.
 • Stippel de route tussen luchthaven en hotel uit en boek de bus of trein van tevoren, daarmee bespaar je geld en reistijd.
 • Let op: soms is een ov-chipkaart noodzakelijk om te kunnen reizen met het openbaar vervoer.

Lees ook: 

Nieuw & interessant

 • vliegen-ryanair-rechten-passagiers
  12 okt.

  Ryanair: dit zijn je rechten

  Ryanair annuleert tientallen vluchten door stakingen. Wat zijn je rechten?
 • vliegen-vago-compressor-verpakking-eersteindruk
  Eerste indruk  |  28 sep.

  Vago travel gadget

  Ook wel eens last van keuzestress bij het inpakken van je reistas? Met behulp van de Vago travel gadet zuig je de lucht uit je kleding en dat levert, volgens de fabrikant, 50% extra ruimte op in je koffer. We probeerden het uit.
 • vertraging-in-vliegtuig
  17 sep.

  Vluchtclaimbureau: nuttig of onnodig?

  Je vlucht is vertraagd, geannuleerd of overboekt. Het best kun je hier zelf achteraan gaan. Maar als dat niet lukt of je het te veel gedoe vindt, kun je een vluchtclaimbureau inschakelen. Welk prijskaartje hangt er aan deze service? En waarin verschillen de bureaus? 
 • vliegtuig-indelucht
  29 mei.

  Tevredenheid luchtvaartmaatschappijen

  Overal voor moeten bijbetalen. Het is de grootste ergernis bij vliegen, samen met gebrek aan comfort van de stoelen en (been)ruimte. Toch zijn reizigers over het algemeen best tevreden over de luchtvaartmaatschappij waar ze mee vlogen. Maar er zit zeker verschil in de mate waarin.