icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aansluitende vlucht gemist bij overstap: dit zijn je rechten

Nieuws | De meeste passagiers ervaren een overstap tijdens hun reis als vervelend. Maar, soms kom je er niet onderuit en het is vaak goedkoper dan een rechtstreekse vlucht. Wanneer je tijdens je overstap voor een gemiste aansluiting komt te staan is het goed om te weten wat je rechten zijn.
Kees Verplanke
Kees Verplanke

Expert Auto, fiets en reizen

Gepubliceerd op:  11 juni 2014


Rechten bij gemiste aansluiting

Veel overstappende passagiers weten niet dat ze recht hebben op financiële compensatie als zij hun aansluitende vlucht missen. Bij het kopen van een vliegticket komt een passagier een schema overeen met een luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij is vanaf dat moment verantwoordelijk voor het leveren van de overeengekomen dienst. Belangrijk is dat het vliegticket wel als één geheel gekocht dient te worden om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Waar heb je recht op?

In 2013 heeft het Europese Hof bepaald dat ook passagiers die een aansluiting missen, recht hebben op opvang en financiële compensatie. De luchtvaartmaatschappij heeft wat betreft die opvang een zorgplicht jegens de passagiers, ze dient te zorgen voor accommodatie en eten en drinken. Wanneer dit niet gebeurt en je ook geen tegoedbonnen krijgt van de maatschappij, bewaar dan in elk geval de bonnetjes van je aankopen en declareer die later alsnog.
Veel passagiers weten niet dat je bij een gemiste aansluiting naast opvang vaak ook recht hebt op een financiële vergoeding. Deze vergoeding kan oplopen tot maar liefst € 600. De financiële compensatie geldt alleen als de eerste vertraging niet veroorzaakt is door een buitengewone omstandigheid, zoals bijvoorbeeld slecht weer. Raadpleeg de Vlucht Claim Service van de Consumentenbond om te zien of je recht hebt op een vergoeding.

Europese wet

De rechten bij een gemiste aansluiting zijn opgenomen in de Europese Verordening 261/2004, waardoor enkel passagiers die via Europa vliegen recht hebben op compensatie en opvang. Dus ook wanneer je van New York via Amsterdam naar China vliegt valt je recht onder deze verordening. Weinig niet-Europeanen weten dat ze recht hebben op financiële compensatie bij meer dan 3 uur vertraging, laat staan dat ze weten dat ze ook recht hebben op een vergoeding bij een gemiste aansluiting.

Bron: www.euclaim.nl

Nieuw & interessant

 • ParkFlyRent
  Eerste indruk  |  29 jan.

  ParkFlyRent

  Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: je levert je auto dichtbij Schiphol af, een privéchauffeur brengt je naar de luchthaven en haalt je bij terugkomst weer op. Je auto wordt schoongemaakt en verhuurd of gratis geparkeerd, dus je verdient er ook nog aan.
 • vertraging-in-vliegtuig
  29 jan.

  Vluchtclaimbureau: nuttig of onnodig?

  Je vlucht is vertraagd, geannuleerd of overboekt. Het best kun je hier zelf achteraan gaan. Maar als dat niet lukt of je het te veel gedoe vindt, kun je een vluchtclaimbureau inschakelen. Welk prijskaartje hangt er aan deze service? En waarin verschillen de bureaus? 
 • zoekgeraakte-bagage-koffer
  Nieuws  |  20 okt.

  Bagageproblemen bij 15% luchtvaartreizigers

  De Consumentenbond ondervroeg ruim 6000 panelleden. Zo’n 15% van de panelleden had in de afgelopen 2 jaar bagageproblemen bij een vlucht. Vooral bij Delta Airlines, Lufthansa en British Airways ging het mis.
 • schiphol zomer drukte vertrek
  Nieuws  |  12 mei.

  Passagiers willen schade claimen bij Schiphol

  Door extreme drukte tijdens de meivakantie op Schiphol heeft een behoorlijk aantal passagiers hun vlucht gemist. Een aantal van hen probeert nu via claimorganisaties de schade te verhalen op luchthaven Schiphol.