! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald

Nieuws|Het toekomstige kabinet moet veel ambitieuzer zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. De Consumentenbond vindt dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) bar weinig heeft opgeleverd.

Babs van der Staak

Babs van der Staak , Woordvoerder Gepubliceerd op:30 maart 2021

zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

Het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) werkt op dit moment aan een nieuwe aanpak voor productverbetering. Omdat dit systeem geldt voor de komende 10 jaar, wil de Consumentenbond strenge afspraken.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Het akkoord uit 2014 heeft te weinig opgeleverd. De afgelopen jaren zagen we keer op keer in onze tests dat er weinig vooruitgang werd geboekt. Te zoute vegaburgers, erwtensoep en bouillonblokjes. Te zoete satésaus en maaltijdvervangers. En te vette lasagnes en diepvriespizza’s.’

Ongezonde vetten in plantaardige ‘kaas'

Ook de meest recente onderzoeken van de Consumentenbond laten zien dat er nog heel wat werk te verrichten is. Bij een test van 13 merken jong belegen 30+ kaas uit de supermarkt, scoort ruim de helft onvoldoende voor zout.

Plantaardige ‘kaas’ blijkt geen gezond alternatief. De 6 merken die de Consumentenbond onder de loep nam, scoren slechts tussen de 2,2 en 4,4. Ze bevatten allemaal kokosolie, waar veel ongezond verzadigd vet in zit. En de helft is ook nog eens te zout. 

Onderlinge verschillen groot

Bij het vergelijken van gelijksoortige producten blijkt dat fabrikanten gemakkelijk minder zout kunnen gebruiken. Zo zit in de AH biologische groene pesto maar 0,9 gram zout per 100 gram, terwijl de Plus Moment Pesto 4,8 gram zout bevat. En in Quorn Vegetarisch fijngehakt zit slechts 0,3 gram zout per 100 gram, in Picnic vegan gehakt 1,6 gram.

Onderzoek uit 2018 liet hetzelfde beeld zien voor suiker. De ene fabrikant stopte 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus, de ander maar 1,5. Ook in vergelijkbare granenrepen zaten grote verschillen: de ene bevatte 7 gram suiker, de andere maar 2 gram.

Stevige aanpak

Molenaar: ‘Onze testen laten zien dat fabrikanten best gezondere producten kunnen maken, maar er is voor hen nauwelijks druk om dit ook daadwerkelijk te doen. Wij zeggen al jaren dat er meer moet gebeuren. Fabrikanten komen steeds met mooie beloftes, maar over de hele linie gebeurt er veel te weinig.
Nu moet de politiek echt doorpakken. Strenge, wettelijke normen voor alle productgroepen. En fabrikanten die niet voldoende meewerken, moeten stevig aangepakt worden. Dan wordt het voor consumenten eindelijk makkelijker om minder zout, suiker en verzadigd vet binnen te krijgen.’

Lees ook: Overzicht Akkoord Verbetering Productsamenstelling 2014-2020 (pdf)

Vind je dit artikel waardevol? Met jouw steun kunnen we iedereen blijven helpen. Help jij ons met een donatie?

Ja, ik doneer

€10 €15 €20

of kies een ander bedrag

Zorg - Doneer - Square

Lees verder

Nieuw & interessant

 • Overzicht plantaardige kaas
  2 sep.

  Geproefd: 3 soorten veganistische kaas

  We proefden 3 veganistische kazen: Violife original flavour creamy, plantaardige cashewspread van Albert Heijn en Cicioni the original fermentino van Ekoplaza. Hoe smaken ze en wat is de voedingswaarde?
 • Margarine openingsbeeld
  Test | 31 aug.

  Test margarine en halvarine

  Het aanbod aan smeerbare vetten is enorm. Je blijkt voornamelijk water op je brood te smeren. Hoe maak je een goede keuze?
 • Tonijnsalade op brood
  Test | 31 aug.

  Test tonijnsalades

  In supermarkten vind je veel tonijnsalades. Albert Heijn en Jumbo verkopen er ieder zelfs 4, naast die van A-merk Johma. Wat zijn de verschillen? We testten 18 tonijnsalades.
 • Lay_s Iconic Restaurant chips
  1 jul.

  Geproefd: Lays Iconic Restaurant flavours

  Lays introduceerde onlangs 3 opmerkelijke chipssmaken, gebaseerd op bekende fastfoodketens. We proefden ze en bekeken de voedingswaarde.