icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goede merken wasdrogers

Koop je de volgende keer weer een Miele-wasdroger? Hoe tevreden ben je met je Bosch, Siemens of AEG wasdroger? Ruim 3500 consumenten gaven antwoord op deze en nog veel meer vragen over in totaal 10 merken wasdrogers. Welk merk vinden ze het beste?

Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:8 november 2018

wasdroger

Elk jaar test de Consumentenbond honderden nieuwe producten en apparaten. Wat niet kan worden getest, is hoe tevreden consumenten uiteindelijk zijn met zo’n product. Daarom vroegen we dit aan het internetpanel van de Consumentenbond. Maar liefst ruim 10.000 panelleden vulden de uitgebreide vragenlijst in en vertelden ons over hun wasmachine, koelkast, stofzuiger, espressoapparaat én over hun wasdroger.

Over de wasdroger meldden ruim 3500 panelleden hun bevindingen.

Conclusie

De leden van het Consumentenbondpanel in het bezit van een Miele droger zijn het meest tevreden over de prestaties en het gebruiksgemak van hun droger. En ondanks de gemiddeld hogere aanschafprijs zijn zij ook het meest merkentrouw. Ook kopers van Siemens, Bosch en AEG drogers zijn tevreden. Bezitters van Indesit, Whirlpool en Bauknecht waarderen hun droger minder goed, hoewel ze vaak wel meer tevreden zijn over de gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

Rapportcijfer

Gemiddeld waarderen de panelleden hun wasdroger met een 8,1. Miele krijgt de hoogste waardering: een 9,0. De laagste waardering is voor Indesit. Hieronder alle rapportcijfers. Als een merk er niet bij staat, hadden we niet genoeg antwoorden om een rapportcijfer te geven.

MerkRapportcijfer
Miele9,0
Siemens8,3
Bosch8,2
AEG8,1
Samsung7,9
Beko7,7
Zanussi7,6
Bauknecht7,4
Whirlpool7,3
Indesit7,0

Soort

In 72% van de ondervraagde huishoudens staat een wasdroger. Bijna tweederde hiervan is een condensdroger en een derde een luchtafvoerdroger. Een kwart van de condensdrogers is een warmtepompdroger. We gaan er wel van uit dat dit snel snel zal veranderen, aangezien de meeste wasdrogers die nu verkocht worden warmtepompdrogers zijn.

Merk

Miele en Bosch zijn met 20% de meest voorkomende merken bij onze panelleden, gevolgd door AEG (14%) en Siemens (10%).

Een goede prijs-kwaliteitverhouding is een van de meest genoemde redenen (35%) om voor een bepaald merk droger te kiezen. Bij Miele-bezitters speelt dit echter nauwelijks een rol (12%). De goede naam (62%) en eerdere ervaringen met het merk (53%) worden door hen als belangrijkste redenen genoemd. Voor alle geënquêteerden zijn die percentages respectievelijk 28% en 25%. De goede naam van het merk is ook voor bezitters van drogers van Bosch (33%) en Siemens (31%) een van de meest genoemde redenen voor hun merkkeuze.

Prijsklasse

Ruim de helft van de wasdrogers kostte maximaal €600. Het duurste merk is Miele, zo’n twee derde van de drogers van dit merk kostte meer dan €800. Daarentegen betaalde ruim 80% van de Indesit-bezitters maximaal €400 voor hun droger.

Een wasdroger was gemiddeld bijna 12 jaar oud voordat hij werd vervangen. Miele was het oudst: bijna 16 jaar. Indesit en Whirlpool gingen minder lang mee (nog geen 10 jaar).

Tevredenheid

Het overgrote deel van de ondervraagden (92%) is tevreden tot zeer tevreden over de prestaties van hun wasdroger. De scores voor de verschillende merken liggen dicht bij elkaar. Maar bij het percentage dat 'zeer tevreden' is over de prestaties van hun wasdroger (44%) zien we wel verschillen. Het laagste aantal zeer tevreden gebruikers hebben een Indesit (24%), Whirlpool (26%), Zanussi (34%) of Bauknecht (35%). Eigenaars van een Miele zijn het vaakst zeer tevreden: 62%.

Over het gebruiks- en bedieningsgemak van de wasdrogers is 96% van de ondervraagden tevreden of zeer tevreden, hiervan is de helft zeer tevreden. Beko (28%), Whirlpool (32%), Indesit (33%), en Zanussi (39%) hebben de minste zeer tevreden gebruikers en Miele de meeste: 64%.

Defect: repareren of vervangen? 

17% van de wasdrogers heeft weleens een defect gehad. Mensen die niet voor reparatie kozen maar een nieuwe kochten, deden dat vooral omdat repareren erg duur zou worden (49%), de droger niet meer te repareren was (29%) of omdat men sowieso wel een nieuwe wilde (11%).

Andere redenen om een nieuwe wasdroger te kopen - hoewel de oude niet defect was - zijn: men wilde een energiezuiniger droger (17%) of hij presteerde niet meer naar tevredenheid (10%).

Prijs-kwaliteitverhouding

Gemiddeld vindt bijna 80% van de ondervraagden dat zijn wasdroger een gunstige (56%) of zeer gunstige (23%) prijs-kwaliteitverhouding heeft. Bezitters van Beko, Indesit, Samsung en Zanussi met name vinden de prijs-kwaliteitverhouding zeer gunstig. Bezitters van AEG, Bosch en Siemens vinden dat minder vaak.

Merkentrouw

We vroegen de respondenten ook of ze bij een volgende wasdroger opnieuw voor hetzelfde merk zouden kiezen. Bijna een derde van de respondenten antwoordt daarop 'zeker wel'. Bezitters van een Miele-wasdroger zeggen het vaakst 'zeker wel': 56%. De overige merken blijven hier ver bij achter. De minste merkentrouw zien we bij eigenaars van Bauknecht (14%), Whirlpool (14%), Zanussi (15%) en Indesit (16%).

Opmerking over het onderzoek

Dit onderzoek is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en oordelen van consumenten met en over hun wasdroger. De resultaten zijn algemeen gemaakt en gaan over merken, niet over bepaalde modellen.

Er zitten grote verschillen tussen de wasdrogers waarover de geënquêteerden uitspraken doen. Zo varieert de leeftijd van pas gekocht tot meer dan 25 jaar oud en lopen de prijzen van de wasdrogers – zelfs binnen 1 merk – soms wel honderden euro’s uiteen. Ook de manier waarop een wasdroger is gebruikt speelt mee in de gebruikservaringen van de respondenten. De uitkomsten van dit onderzoek gelden dus niet zondermeer voor álle modellen van een bepaald merk en kunnen afwijken van persoonlijke ervaringen.

Lees ook: