icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoelang zijn medicijnen houdbaar?

Van sommige medicijnen neemt de werking af naarmate je ze langer bewaart of nadat ze geopend zijn. Een zalf is bijvoorbeeld minder lang te bewaren dan een tablet. Wij geven je vuistregels per soort medicijn.

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:22 november 2018

Artikel houdbaarheid zelfzorggeneesmiddelen

In de bijsluiter van het medicijn staat hoe lang het na openen houdbaar is. Volg dit advies op. Hieronder volgt een globale richtlijn per type medicijn.

Dranken en vloeibare medicijnen

Vloeibare medicijnen zijn niet meer te gebruiken als ze vlokken geven, troebel worden of van kleur veranderen. Gebruik dranken en vloeibare medicijnen alleen zolang de kwaal of de kuur duurt. Na openen is het 6 maanden houdbaar.

Zalven

Zalf is een vette smeersel en na opening maximaal 1 jaar houdbaar. De vetten en olie in de crème kan bederven (ranzig worden).

Crèmes

Crème in een tube zijn na opening 1 jaar houdbaar. Een crème in een pot is na opening maar 3 maanden te gebruiken, omdat bij créme in een pot meer kans is op vervuiling met bacteriën en meer kans op een wisselwerking met zuurstof. Gebruik hard geworden crèmes niet meer.

Poeders, tabletten en dragees

De houdbaarheid voor poeders, tabletten en dragees (tabletten met hard laagje) is 2 jaar. De werking kan afnemen, afhankelijk van hoe je het bewaart.

Niet meer te gebruiken: afgebrokkelde of verkleurde tabletten, opengebarsten capsules of aan elkaar gekleefde capsules.

Oogdruppels

Geopende flesjes voor oogdruppels zijn 1 maand houdbaar. Vaak moeten de flesjes de koelkast in. Bekijk de bijsluiter.

Neus- en oordruppels

Flesjes voor neus- en oordruppels kun je na openen 3 tot 6 maanden gebruiken. De precieze datum staat op de verpakking.

Zetpillen

Zetpillen zijn maximaal 1 jaar houdbaar. Soms is het advies om zetpillen in de koelkast te bewaren. Check de bijsluiter. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Zelfzorg bij reisziekte
  2 jul.

  Zelfzorg bij reisziekte

  Altijd leuk, een vakantie in het vooruitzicht. Maar de weg naar de vakantiebestemming toe kan wat minder fijn zijn. Zeker als je last hebt van reisziekte. Wat kun je zelf doen om reisziekte te voorkomen en te verhelpen?
 • Ladybag 1200x800
  Eerste indruk  |  31 mei.

  Ladybag noodtoilet

  Dit nieuwe ‘noodtoilet’ voor vrouwen is met het festivalseizoen in volle gang en de vakantie voor de deur misschien precies wat je zoekt. We probeerden zelf uit of het echt soelaas biedt als de toiletten te vies zijn of de rij te lang.
 • zonnebrand-meisje-strand
  Test  |  6 mei.

  Test zonnebrandmiddelen

  Voor de zomer van 2019 testten wij 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.
 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek