Advies bij zelfzorggeneesmiddelen

Zelfzorgmedicijnen
Zelfzorggeneesmiddelen die bij goed gebruik weinig tot geen bijwerkingen geven, zoals paracetamol, mogen overal verkocht worden. Andere geneesmiddelen zijn uitsluitend te koop bij apotheek en drogist: de UAD-geneesmiddelen (Uitsluitend Apotheek Drogisterij).
Goede voorlichting schiet tekort
De Geneesmiddelenwet verplicht drogisterijen om goede voorlichting te geven bij de verkoop van UAD-geneesmiddelen, tenzij je zelf aangeeft hier geen behoefte aan te hebben. Alleen een opgeleide drogist of assistent-drogist mag deze voorlichting geven. Eerdere onderzoeken van de Consumentenbond gaven teleurstellende resultaten over de voorlichting van zelfzorgmedicijnen. Drogisterijen stellen vaak geen of onjuiste vragen, geven onvoldoende uitleg of geven zelfs een verkeerd advies.
Tips voor bij de drogist
Net als met medicijnen op recept is het belangrijk om met zelfzorgmedicijnen zorgvuldig om te gaan. Het blijven tenslotte geneesmiddelen. Zelf kun je ook wat doen om een goed advies te krijgen:
Vraag de (assistent-)drogist om advies
Kom je er niet uit welk geneesmiddel voor jou het meest geschikt is, vraag het dan aan de (assistent-)drogist. Zij zijn opgeleid om jou advies op maat te geven. Drogisterijen zijn verplicht om er altijd eentje aanwezig te hebben.
Geef informatie
Welke andere geneesmiddelen gebruik je? Zijn er nog andere gezondheidsklachten? Sinds wanneer heb je deze klachten? Wat heb je al geprobeerd om de klachten te verhelpen? Vertel aan de (assistent-)drogist zo uitgebreid mogelijk je verhaal. Met meer informatie kan de drogist persoonlijker adviseren.
Lees de bijsluiter
Een verkeerd gebruik van het zelfzorggeneesmiddel kan vervelende klachten geven of zelfs schadelijk zijn. Lees daarom in de bijsluiter hoe je het middel moet gebruiken.
Keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg
Drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg geven bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen verantwoorde zorg, zoals vastgelegd in de Geneesmiddelenwet. Het keurmerk geeft aan dat er altijd een (assistent-)drogist aanwezig is die je adviseert over het zelfzorgmiddel.
Kassacheck
Om verantwoorde zorg te leveren, moet de drogist een kassacheck doen. Het voordeel van een kassacheck is dat je, indien je daar behoefte aan hebt, advies krijgt. Ook word je je bewust van de aankoop en mogelijke risico’s. De drogisterijen hanteren bij de kassacheck de WASA-lijst:
- Wie heeft de klacht?
- Aard van de klacht?
- Sinds wanneer is de klacht?
- Al geprobeerd om de klachten te verhelpen?
Ook interessant:
Nieuw & interessant
- 24 apr.
Parkeerkosten ziekenhuizen
Parkeren bij het ziekenhuis kan duur uitpakken, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij 1 op de 4 ziekenhuizen betaal je per uur, dus bijna altijd te veel. - Nieuws | 9 apr.
Informatie rondom wisselen van zorgverzekeraar kan beter
Hoewel de informatievoorziening over zorgverzekeringen door zorgverzekeraars en vergelijkingssites beter is dan vorig jaar, is er nog altijd ruimte voor verbetering. - Nieuws | 3 apr.
Nieuw inkoopbeleid dotter- en bypassoperaties Menzis
Zorgverzekeraar Menzis is met de Nederlandse Hart Registratie (NHR) en 10 Nederlandse ziekenhuizen een pilot van 3 jaar gestart voor een nieuwe manier van inkoop van dotterbehandelingen en bypassoperaties. Boek: De beste behandeling
Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.