icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Advies bij zelfzorggeneesmiddelen

Dat je voor zelfzorggeneesmiddelen niet met een recept naar de apotheek hoeft, is handig en kostenbesparend. Maar de drogist stelt niet altijd de juiste vragen voor veilig gebruik, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Wij zetten op een rij waar je zelf op kunt letten.
Aniek Aarsman
Aniek Aarsman

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  5 april 2018

Artikel advies zelfzorggeneesmiddelen

Zelfzorgmedicijnen

Zelfzorggeneesmiddelen die bij goed gebruik weinig tot geen bijwerkingen geven, zoals paracetamol, mogen overal verkocht worden. Andere geneesmiddelen zijn uitsluitend te koop bij apotheek en drogist: de UAD-geneesmiddelen (Uitsluitend Apotheek Drogisterij).

Goede voorlichting schiet tekort

De Geneesmiddelenwet verplicht drogisterijen om goede voorlichting te geven bij de verkoop van UAD-geneesmiddelen, tenzij je zelf aangeeft hier geen behoefte aan te hebben. Alleen een opgeleide drogist of assistent-drogist mag deze voorlichting geven. Eerdere onderzoeken van de Consumentenbond gaven teleurstellende resultaten over de voorlichting van zelfzorgmedicijnen. Drogisterijen stellen vaak geen of onjuiste vragen, geven onvoldoende uitleg of geven zelfs een verkeerd advies. 

Tips voor bij de drogist

Net als met medicijnen op recept is het belangrijk om met zelfzorgmedicijnen zorgvuldig om te gaan. Het blijven tenslotte geneesmiddelen. Zelf kun je ook wat doen om een goed advies te krijgen:

Vraag de (assistent-)drogist om advies

Kom je er niet uit welk geneesmiddel voor jou het meest geschikt is, vraag het dan aan de (assistent-)drogist. Zij zijn opgeleid om jou advies op maat te geven. Drogisterijen zijn verplicht om er altijd eentje aanwezig te hebben.  

Geef informatie

Welke andere geneesmiddelen gebruik je? Zijn er nog andere gezondheidsklachten? Sinds wanneer heb je deze klachten? Wat heb je al geprobeerd om de klachten te verhelpen? Vertel aan de (assistent-)drogist zo uitgebreid mogelijk je verhaal. Met meer informatie kan de drogist persoonlijker adviseren.

Lees de bijsluiter

Een verkeerd gebruik van het zelfzorggeneesmiddel kan vervelende klachten geven of zelfs schadelijk zijn. Lees daarom in de bijsluiter hoe je het middel moet gebruiken.

Keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg

Drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg geven bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen verantwoorde zorg, zoals vastgelegd in de Geneesmiddelenwet. Het keurmerk geeft aan dat er altijd een (assistent-)drogist aanwezig is die je adviseert over het zelfzorgmiddel. 

Kassacheck

Om verantwoorde zorg te leveren, moet de drogist een kassacheck doen. Het voordeel van een kassacheck is dat je, indien je daar behoefte aan hebt, advies krijgt. Ook word je je bewust van de aankoop en mogelijke risico’s. De drogisterijen hanteren bij de kassacheck de WASA-lijst:

 • Wie heeft de klacht?
 • Aard van de klacht?
 • Sinds wanneer is de klacht?
 • Al geprobeerd om de klachten te verhelpen?

Ook interessant:

Nieuw & interessant

 • meldpunt-thuiszorg-nieuws
  Nieuws  |  2 aug.

  Inspectie grijpt niet in bij falende thuiszorg

  Thuiszorgorganisaties kunnen ondermaats blijven presteren zonder dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingrijpt. Dat concludeert de Consumentenbond na bestudering van 50 inspectierapporten.
 • transparante-zorg-ziekenhuis
  Nieuws  |  23 jul.

  Prijstransparantie ziekenhuiszorg: teleurstellende brief

  Op 5 juli informeerde minister Bruins van VWS de Tweede Kamer over prijstransparantie in de ziekenhuiszorg. De Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland zijn teleurgesteld.
 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.