icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Besparen op je zorgkosten

De zorgkosten stijgen. Toch kan je op verschillende manieren besparen op je uitgaven in de zorg. Bij elkaar kan dat honderden euro's schelen.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Artikel besparen op zorgkosten

Snel naar:


Bespaartips

Jaarlijks veranderen veel mensen van zorgverzekeraar of ze nemen hun aanvullende zorgverzekering onder de loep. Je kunt op veel meer manieren je uitgaven aan zorg beperken. Enkele tips om te besparen:

 • Neem een verhoogd eigen risico. Verwacht je het komende jaar weinig zorgkosten? Dan kun je het verplichte eigen risico verhogen met een vrijwillig deel, dat varieert van €100 tot €500. In ruil hiervoor betaal je minder premie. Dit kan wel enkele tientjes per maand schelen. Doe dit alleen als je het gehele bedrag aan eigen risico ook in 1 keer kunt betalen.
 • Kies voor een budgetpolis. De inhoud van het basispakket is bij elke zorgverzekeraar gelijk. De belangrijkste verschillen zijn het aantal gecontracteerde zorgverleners en de verplichting om bepaalde zaken, zoals het bestellen van medicijnen, via internet te doen.
 • Ga naar de huisartsenpost in plaats van direct naar de spoedeisende hulp. Bij de huisartsenpost betaal je geen eigen risico en bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis wel.
 • Laat je huisarts de ingreep doen. Kleine chirurgische ingrepen, zoals een spiraaltje plaatsen of een moedervlek weghalen kan de huisarts tegenwoordig vaak ook. Dit heeft als voordeel dat de behandeling niet wordt verrekend met je eigen risico, terwijl dat bij de specialist wel het geval zou zijn.
  Let op: Zorg die de huisarts voorschrijft (zoals medicijnen) of aanvraagt (zoals een bloedonderzoek of het onderzoeken van de moedervlek), wordt wél verrekend met je eigen risico.
 • Kies voor een medicijn van de drogist zonder recept in plaats van het middel op recept bij de apotheek. Aardig wat receptgeneesmiddelen voor kleine kwalen hebben een goedkope tegenhanger in de zelfzorg, met vrijwel dezelfde werking. Door te kiezen voor een zelfzorgmiddel kun je terhandstellingskosten (en eventueel kosten voor een eerste uitgifte) ontlopen.
 • Soms zijn geneesmiddelen uit het buitenland een stuk goedkoper dan in Nederland. Realiseer je wel dat er risico's aan kunnen kleven als je je medicijnen in het buitenland haalt of op internet bestelt. Overleg altijd met je huisarts en apotheker over de buitenlandse medicijnen. Zo kunnen zij kijken hoe die samengaan met andere middelen die je gebruikt.
 • Vraag zorgtoeslag aan als je daar recht op hebt.
 • Ga slim om met je eigen risico. Heb je dit jaar je eigen risico al betaald? Begin dan nu met een behandeling of haal je medicijnen alvast voor volgend jaar. Omgekeerd kun je bij een verhoogd eigen risico een behandeling soms beter even uitstellen tot het jaar erop, waarin je geen verhoogd eigen risico neemt. Doe dit alleen in overleg met een arts. Want besparen op medisch noodzakelijke behandelingen is nooit verstandig.
 • Betaal je zorgpremie per jaar, dan krijg je vaak 2 tot 3% korting.
 • Vraag een second opinion. Zeker bij bijvoorbeeld dure tandartsbehandelingen kan het lonen ergens anders een tweede offerte te vragen.
 • Check of je recht hebt op belastingaftrek voor zorgkosten. Er bestaat bijvoorbeeld kostenaftrek voor extra beddengoed, diëten en vervoerskosten bij ziekte. Kijk voor meer informatie over welke zorgkosten aftrekbaar zijn in het overzicht zorgkosten van de Belastingdienst.

ZorgAlert

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over zorg en zorgverzekeringen, meld je dan aan voor ZorgAlert.

Nieuw & interessant

 • Kost mijn zorg 1200x800
  Nieuws  |  26 sep.

  Honderden euro’s prijsverschil voor zelfde ziekenhuisbehandelingen

  Er zitten nog steeds enorme prijsverschillen tussen ziekenhuizen voor dezelfde behandelingen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Veel tarieven zijn niet openbaar, waardoor de grote prijsverschillen niet zichtbaar zijn voor consumenten.
 • gebroken-arm-eigen-risico
  Nieuws  |  31 aug.

  NVZ stelt plan op voor vereenvoudiging eigen risico

  De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen doet het voorstel om bij eenvoudige ingrepen een vast bedrag van €150 aan eigen risico in rekening te brengen.
 • oude vrouw zorg
  Nieuws  |  23 aug.

  Te lange wachtlijsten verpleeghuizen

  Slechts 19% van de verpleeghuizen biedt plek binnen de landelijke norm van 6 weken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Bij 47% van de verpleeghuizen duurt het langer, waarbij een half jaar geen uitzondering is.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.