icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Besparen op je zorgkosten

De zorgkosten stijgen. Toch kan je op verschillende manieren besparen op je uitgaven in de zorg. Bij elkaar kan dat honderden euro's schelen.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Artikel besparen op zorgkosten

Snel naar:


Bespaartips

Jaarlijks veranderen veel mensen van zorgverzekeraar of ze nemen hun aanvullende zorgverzekering onder de loep. Je kunt op veel meer manieren je uitgaven aan zorg beperken. Enkele tips om te besparen:

 • Neem een verhoogd eigen risico. Verwacht je het komende jaar weinig zorgkosten? Dan kun je het verplichte eigen risico verhogen met een vrijwillig deel, dat varieert van €100 tot €500. In ruil hiervoor betaal je minder premie. Dit kan wel enkele tientjes per maand schelen. Doe dit alleen als je het gehele bedrag aan eigen risico ook in 1 keer kunt betalen.
 • Kies voor een budgetpolis. De inhoud van het basispakket is bij elke zorgverzekeraar gelijk. De belangrijkste verschillen zijn het aantal gecontracteerde zorgverleners en de verplichting om bepaalde zaken, zoals het bestellen van medicijnen, via internet te doen.
 • Ga naar de huisartsenpost in plaats van direct naar de spoedeisende hulp. Bij de huisartsenpost betaal je geen eigen risico en bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis wel.
 • Laat je huisarts de ingreep doen. Kleine chirurgische ingrepen, zoals een spiraaltje plaatsen of een moedervlek weghalen kan de huisarts tegenwoordig vaak ook. Dit heeft als voordeel dat de behandeling niet wordt verrekend met je eigen risico, terwijl dat bij de specialist wel het geval zou zijn.
  Let op: Zorg die de huisarts voorschrijft (zoals medicijnen) of aanvraagt (zoals een bloedonderzoek of het onderzoeken van de moedervlek), wordt wél verrekend met je eigen risico.
 • Kies voor een medicijn van de drogist zonder recept in plaats van het middel op recept bij de apotheek. Aardig wat receptgeneesmiddelen voor kleine kwalen hebben een goedkope tegenhanger in de zelfzorg, met vrijwel dezelfde werking. Door te kiezen voor een zelfzorgmiddel kun je terhandstellingskosten (en eventueel kosten voor een eerste uitgifte) ontlopen.
 • Soms zijn geneesmiddelen uit het buitenland een stuk goedkoper dan in Nederland. Realiseer je wel dat er risico's aan kunnen kleven als je je medicijnen in het buitenland haalt of op internet bestelt. Overleg altijd met je huisarts en apotheker over de buitenlandse medicijnen. Zo kunnen zij kijken hoe die samengaan met andere middelen die je gebruikt.
 • Vraag zorgtoeslag aan als je daar recht op hebt.
 • Ga slim om met je eigen risico. Heb je dit jaar je eigen risico al betaald? Begin dan nu met een behandeling of haal je medicijnen alvast voor volgend jaar. Omgekeerd kun je bij een verhoogd eigen risico een behandeling soms beter even uitstellen tot het jaar erop, waarin je geen verhoogd eigen risico neemt. Doe dit alleen in overleg met een arts. Want besparen op medisch noodzakelijke behandelingen is nooit verstandig.
 • Betaal je zorgpremie per jaar, dan krijg je vaak 2 tot 3% korting.
 • Vraag een second opinion. Zeker bij bijvoorbeeld dure tandartsbehandelingen kan het lonen ergens anders een tweede offerte te vragen.
 • Check of je recht hebt op belastingaftrek voor zorgkosten. Er bestaat bijvoorbeeld kostenaftrek voor extra beddengoed, diëten en vervoerskosten bij ziekte. Kijk voor meer informatie over welke zorgkosten aftrekbaar zijn in het overzicht zorgkosten van de Belastingdienst.

ZorgAlert

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over zorg en zorgverzekeringen, meld je dan aan voor ZorgAlert.

Nieuw & interessant

 • ziekenhuis-bed
  Nieuws  |  24 nov.

  Korting zorgpremie 2018 bij verhogen eigen risico varieert sterk

  In 2018 bedraagt het eigen risico opnieuw €385. De korting op je zorgpremie die je ontvangt bij het vrijwillig verhogen van het eigen risico varieert van €150 tot €300 bij de verschillende zorgverzekeraars.
 • polisjungle
  Nieuws  |  15 nov.

  Slappe afleidingsmanoeuvre ZN

  Zorgverzekeraars Nederland (ZN) beschuldigt de Consumentenbond van het creëren van onrust over zorgverzekeringen uit commercieel belang. De Consumentenbond vindt dat ZN hiermee de aandacht probeert af te leiden van het feit dat ze zelf hun zaakjes niet op tijd op orde hebben.
 • zorgkosten-declareren-2
  1 nov.

  Zorgkosten declareren: hoe werkt dat?

  Hoe declareer je zorgkosten? Hoeveel tijd heb je ervoor en wanneer krijg je je geld terug?
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.