icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

CPB: Grote prijsverschillen ziekenhuiszorg

Nieuws|Wat de Consumentenbond al eerder concludeerde, wordt nu ook bevestigd door het Centraal Planbureau (CPB): De prijzen voor dezelfde ziekenhuisbehandelingen in Nederland lopen sterk uiteen. Volgens het CPB lijken tarieven vaak willekeurig bepaald.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:29 maart 2018

prijsverschil-zorgkosten

Grote prijsvariatie

Het CPB analyseerde de afgesproken tarieven van ziekenhuisbehandelingen bij zorgverzekeraar CZ en de IJsselmeerziekenhuizen uit 2016, die na een oproep van de Consumentenbond hun tarieven vrijgaven. Uit de analyse blijkt dat tarieven voor dezelfde behandelingen (DBC’s) zowel tussen ziekenhuizen als tussen verzekeraars erg variëren. De prijsvariatie lijkt willekeurig te zijn en kan volgens het CPB dan ook niet verklaard worden door kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen. Verder concludeert het CPB dat goedkope of dure ziekenhuizen niet bestaan. Een ziekenhuis kan voor de ene behandeling relatief veel vragen en voor een andere behandeling juist weinig.

Onderzoek Consumentenbond

De conclusie van het CPB dat er grote prijsverschillen in de ziekenhuiszorg zijn, is in lijn met de resultaten uit het onderzoek naar ziekenhuistarieven dat de Consumentenbond vorig jaar publiceerde. Uit een vergelijking van de openbare behandeltarieven van 2017 bleek dat de prijzen van verschillende ziekenhuizen voor dezelfde behandeling soms honderden euro’s uit elkaar liggen. Ook binnen een ziekenhuis kunnen de tarieven voor dezelfde behandeling fors uiteenlopen, afhankelijk van waar consumenten verzekerd zijn. Tabel prijsverschillen ziekenhuisPrijzen van juli 2017, afgerond op hele euro's.

Transparantie ziekenhuistarieven

Veel instellingen houden de prijzen van behandelingen nog steeds onder de pet. Dat is de Consumentenbond een doorn in het oog. Met onze actie ‘Wat kost mijn zorg?’ strijden wij al sinds 2016 voor openbare ziekenhuistarieven, zodat het vergelijken van behandeltarieven voor de consument makkelijker wordt. 

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • thermometer-tablet-26-11-2018
  Nieuws  |  28 nov.

  Zorgverzekeraars weer laat met contractering

  Ook in 2018 hebben de 4 grote zorgverzekeraars de contractering van de ziekenhuizen niet op tijd rond. VGZ had op 26 november pas met 35% van de ziekenhuizen afspraken gemaakt en Zilveren Kruis met 51%.
 • zorgpremies-zorgverzekeraar-2019
  Nieuws  |  13 nov.

  Zorgpremies 2019: forse stijgingen, maar minder dan verwacht

  In 2019 gaan we meer betalen voor de basisverzekering. CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis verhogen de zorgpremie. Toch is de gemiddelde stijging minder hoog dan het kabinet verwachtte.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.