icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

CPB: Grote prijsverschillen ziekenhuiszorg

Nieuws|Wat de Consumentenbond al eerder concludeerde, wordt nu ook bevestigd door het Centraal Planbureau (CPB): De prijzen voor dezelfde ziekenhuisbehandelingen in Nederland lopen sterk uiteen. Volgens het CPB lijken tarieven vaak willekeurig bepaald.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:29 maart 2018

prijsverschil-zorgkosten

Grote prijsvariatie

Het CPB analyseerde de afgesproken tarieven van ziekenhuisbehandelingen bij zorgverzekeraar CZ en de IJsselmeerziekenhuizen uit 2016, die na een oproep van de Consumentenbond hun tarieven vrijgaven. Uit de analyse blijkt dat tarieven voor dezelfde behandelingen (DBC’s) zowel tussen ziekenhuizen als tussen verzekeraars erg variëren. De prijsvariatie lijkt willekeurig te zijn en kan volgens het CPB dan ook niet verklaard worden door kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen. Verder concludeert het CPB dat goedkope of dure ziekenhuizen niet bestaan. Een ziekenhuis kan voor de ene behandeling relatief veel vragen en voor een andere behandeling juist weinig.

Onderzoek Consumentenbond

De conclusie van het CPB dat er grote prijsverschillen in de ziekenhuiszorg zijn, is in lijn met de resultaten uit het onderzoek naar ziekenhuistarieven dat de Consumentenbond vorig jaar publiceerde. Uit een vergelijking van de openbare behandeltarieven van 2017 bleek dat de prijzen van verschillende ziekenhuizen voor dezelfde behandeling soms honderden euro’s uit elkaar liggen. Ook binnen een ziekenhuis kunnen de tarieven voor dezelfde behandeling fors uiteenlopen, afhankelijk van waar consumenten verzekerd zijn. Tabel prijsverschillen ziekenhuisPrijzen van juli 2017, afgerond op hele euro's.

Transparantie ziekenhuistarieven

Veel instellingen houden de prijzen van behandelingen nog steeds onder de pet. Dat is de Consumentenbond een doorn in het oog. Met onze actie ‘Wat kost mijn zorg?’ strijden wij al sinds 2016 voor openbare ziekenhuistarieven, zodat het vergelijken van behandeltarieven voor de consument makkelijker wordt. 

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • inspectiebezoek-thuiszorg
  Nieuws  |  26 sep.

  VWS neemt maatregelen voor veiliger thuiszorg

  Het ministerie van VWS neemt maatregelen om toezicht op thuiszorgorganisaties te versterken. De maatregelen zijn een reactie op uitkomsten van een onderzoek van de Consumentenbond.
 • neusspray-zorg
  25 sep.

  Goedkope pijnstiller en neusspray even goed als duurste

  Een zere keel, hoofdpijn of een verstopte neus. Iedereen koopt wel eens keelpastilles, pijnstillers of een neusspray. De drogisterijen liggen er vol mee en allemaal beloven ze beterschap. De prijs zegt ieder geval niks over de werking.  
 • zorgpremie-DSW
  Nieuws  |  25 sep.

  Zorgpremie DSW stijgt minder dan verwacht

  De premie voor de basisverzekering van DSW stijgt in 2019 met €4,50 per maand. De jaarpremie van DSW voor 2019 komt daarmee op €1344, tegenover €1290 in 2018.   
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.