icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

E-sigaret

Eerste indruk|De elektronische sigaret is onderwerp van hevige discussie. Tegenstanders vinden dat het elektronische verdampapparaat vanwege zijn schadelijkheid in de ban moet, voorstanders prijzen de e-sigaret juist aan als het ‘gezonde broertje’ van de normale sigaret.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:3 februari 2014


Merk E-sigaret

Richtprijs € 20 tot ongeveer € 90 voor een complete set.


E-sigaret

E-sigaret: review

Aantrekkelijk geprijsd

E-sigaretten zijn te koop bij onder meer benzinestations, tabaksspeciaalzaken, supermarkten en webwinkels. Ze zijn aantrekkelijk geprijsd. De wegwerpmodellen kosten omgerekend €0,02 per trekje: vergelijkbaar met normale sigaretten. De navulbare exemplaren zijn meestal goedkoper.

De damp van e-sigaretten is schadelijk, zowel voor de e-roker als zijn omgeving. De hoofdbestanddelen, water en propyleenglycol of glycerol, zijn nog relatief onschuldig, deze zitten ook in rook van rookmachines in discotheken. Maar nicotine is giftig en verslavend, en in dampanalyses van sommige typen e-sigaret zijn andere schadelijke bestanddelen gevonden: onder andere nitrosamine en formaldehyde (kankerverwekkend), acroleïne (giftig), aluminium en tin.

Nieuw onderzoek

Nieuw onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft dit bevestigd. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) heeft daarom in maart 2015 besloten e-sigaretten met én zonder nicotine onder de 18 jaar te verbieden. Het RIVM onderzoekt nog welke effecten uitgeademde damp heeft op meerokers. Over gezondheidseffecten op lange termijn is weinig bekend. 

Zorgverzekeringen vergelijken

Ben je op zoek naar een aanvullende zorgverzekering of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Met de Zorgvergelijker vind je in een paar stappen de zorgverzekering die het beste bij je past.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-nov_2017

Minder schadelijk

E-sigaretten zijn schadelijk, maar volgens een groeiend aantal gezondheidsexperts in binnen- en buitenland zijn ze een stuk minder ongezond dan normale sigaretten, waar minstens 4000 schadelijke stoffen in zitten. Bij e-sigaretten blijft bovendien het zeer schadelijke verbrandingsproces achterwege, waarbij onder meer koolmonoxide en teer vrijkomen.

Conclusie

Wie nu niet rookt, kan beter ook niet beginnen aan elektronisch roken. Maar voor mensen die al verslaafd zijn aan normale sigaretten kan de elektronische variant een uitweg betekenen naar een minder ongezond leven. E-sigaretten zijn verkrijgbaar met verschillende nicotinegehaltes. Het is mogelijk om de afhankelijkheid van nicotine af te bouwen door stapsgewijs over te gaan op steeds lichtere sigaretten. Wel moeten voor e-roken dezelfde regels gaan gelden als voor normale sigaretten.
E-sigaretten alleen nog op doktersrecept verstrekken of zelfs helemaal verbieden is niet wenselijk. Zolang normale sigaretten in de winkel verkrijgbaar zijn, hoort de veel minder schadelijke e-sigaret daar ook thuis.

In de Consumentengids nr. 2 februari 2014 riep de Consumentenbond al op tot aanvullende maatregelen voor het gebruik van e-sigaretten.

Wat vind jij van de e-sigaret? Reageer!

Wat is een e-sigaret?

Een elektronische sigaret bestaat uit 3 delen.

 • Vloeistofpatroon. Dit is het opslagreservoir voor de vloeistof en het is tegelijk het mondstuk. De vloeistof kan synthetisch zijn (met kunstmatige aroma's en oplosmiddelen) of natuurlijk (met extracten van tabaksbladeren en natuurlijk plantenaroma).
 • Verdamper. Het verwarmingselement van de e-sigaret zet vloeistof om in damp.
 • Batterij of usb-stekker. Dit is de spanningsbron. Bij handmatige e-sigaretten wordt het verwarmingselement geactiveerd door op een knopje te drukken, bij automatische e-sigaretten door lucht naar binnen te zuigen.

E-roken lijkt op echt roken. 'Rook' komt vrij en het uiteinde van de e-sigaret kan oplichten als je een trekje neemt. De vloeistoffen zijn verkrijgbaar met en zonder nicotine. Het nicotinegehalte varieert. Er bestaan navulbare en wegwerpmodellen en ze zijn er in tientallen smaken, zoals kaneel, mint, fruit en chocola.

Lees ook onze review over de e-sigaret.

Nieuw & interessant

 • zorgpremies-zorgverzekeraar-2019
  Nieuws  |  13 nov.

  Zorgpremies 2019: forse stijgingen, maar minder dan verwacht

  In 2019 gaan we meer betalen voor de basisverzekering. CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis verhogen de zorgpremie. Toch is de gemiddelde stijging minder hoog dan het kabinet verwachtte.
 • vermogende-bejaarde
  5 nov.

  Eigen bijdrage zorginstelling kan omlaag!

  Heb je veel vermogen? Wanneer je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Met onze tips kan die eigen bijdrage omlaag.
 • verzorghuis rolstoel
  5 nov.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen?
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.