icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

E-sigaret

Eerste indruk|De elektronische sigaret is onderwerp van hevige discussie. Tegenstanders vinden dat het elektronische verdampapparaat vanwege zijn schadelijkheid in de ban moet, voorstanders prijzen de e-sigaret juist aan als het ‘gezonde broertje’ van de normale sigaret.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:3 februari 2014


Merk E-sigaret

Richtprijs € 20 tot ongeveer € 90 voor een complete set.


E-sigaret

E-sigaret: review

Aantrekkelijk geprijsd

E-sigaretten zijn te koop bij onder meer benzinestations, tabaksspeciaalzaken, supermarkten en webwinkels. Ze zijn aantrekkelijk geprijsd. De wegwerpmodellen kosten omgerekend €0,02 per trekje: vergelijkbaar met normale sigaretten. De navulbare exemplaren zijn meestal goedkoper.

De damp van e-sigaretten is schadelijk, zowel voor de e-roker als zijn omgeving. De hoofdbestanddelen, water en propyleenglycol of glycerol, zijn nog relatief onschuldig, deze zitten ook in rook van rookmachines in discotheken. Maar nicotine is giftig en verslavend, en in dampanalyses van sommige typen e-sigaret zijn andere schadelijke bestanddelen gevonden: onder andere nitrosamine en formaldehyde (kankerverwekkend), acroleïne (giftig), aluminium en tin.

Nieuw onderzoek

Nieuw onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft dit bevestigd. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) heeft daarom in maart 2015 besloten e-sigaretten met én zonder nicotine onder de 18 jaar te verbieden. Het RIVM onderzoekt nog welke effecten uitgeademde damp heeft op meerokers. Over gezondheidseffecten op lange termijn is weinig bekend. 

Ontvang het laatste zorgnieuws

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Minder schadelijk

E-sigaretten zijn schadelijk, maar volgens een groeiend aantal gezondheidsexperts in binnen- en buitenland zijn ze een stuk minder ongezond dan normale sigaretten, waar minstens 4000 schadelijke stoffen in zitten. Bij e-sigaretten blijft bovendien het zeer schadelijke verbrandingsproces achterwege, waarbij onder meer koolmonoxide en teer vrijkomen.

Conclusie

Wie nu niet rookt, kan beter ook niet beginnen aan elektronisch roken. Maar voor mensen die al verslaafd zijn aan normale sigaretten kan de elektronische variant een uitweg betekenen naar een minder ongezond leven. E-sigaretten zijn verkrijgbaar met verschillende nicotinegehaltes. Het is mogelijk om de afhankelijkheid van nicotine af te bouwen door stapsgewijs over te gaan op steeds lichtere sigaretten. Wel moeten voor e-roken dezelfde regels gaan gelden als voor normale sigaretten.
E-sigaretten alleen nog op doktersrecept verstrekken of zelfs helemaal verbieden is niet wenselijk. Zolang normale sigaretten in de winkel verkrijgbaar zijn, hoort de veel minder schadelijke e-sigaret daar ook thuis.

In de Consumentengids nr. 2 februari 2014 riep de Consumentenbond al op tot aanvullende maatregelen voor het gebruik van e-sigaretten.

Wat vind jij van de e-sigaret? Reageer!

Wat is een e-sigaret?

Een elektronische sigaret bestaat uit 3 delen.

 • Vloeistofpatroon. Dit is het opslagreservoir voor de vloeistof en het is tegelijk het mondstuk. De vloeistof kan synthetisch zijn (met kunstmatige aroma's en oplosmiddelen) of natuurlijk (met extracten van tabaksbladeren en natuurlijk plantenaroma).
 • Verdamper. Het verwarmingselement van de e-sigaret zet vloeistof om in damp.
 • Batterij of usb-stekker. Dit is de spanningsbron. Bij handmatige e-sigaretten wordt het verwarmingselement geactiveerd door op een knopje te drukken, bij automatische e-sigaretten door lucht naar binnen te zuigen.

E-roken lijkt op echt roken. 'Rook' komt vrij en het uiteinde van de e-sigaret kan oplichten als je een trekje neemt. De vloeistoffen zijn verkrijgbaar met en zonder nicotine. Het nicotinegehalte varieert. Er bestaan navulbare en wegwerpmodellen en ze zijn er in tientallen smaken, zoals kaneel, mint, fruit en chocola.

Lees ook onze review over de e-sigaret.

Nieuw & interessant

 • prinsjesdag-2018
  Nieuws  |  18 sep.

  Prinsjesdag: wat verandert er aan de zorg in 2019?

  Het eigen risico blijft in 2019 gelijk en de verwachte zorgpremie neemt fors toe. Ook de zorgtoeslag zal stijgen. Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken die vandaag gepresenteerd werden.
 • stijgende-zorgpremie
  Nieuws  |  12 sep.

  Zorgpremie 2019 fors hoger

  Volgens bronnen rond het kabinet gaan we volgend jaar zo’n €10 per maand meer betalen aan zorgpremie. Oorzaken: groeiende zorgkosten, hogere lonen in de zorg en het gelijkblijvende eigen risico.
 • meldpunt-thuiszorg-nieuws
  Nieuws  |  2 aug.

  Inspectie grijpt niet in bij falende thuiszorg

  Thuiszorgorganisaties kunnen ondermaats blijven presteren zonder dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingrijpt. Dat concludeert de Consumentenbond na bestudering van 50 inspectierapporten.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.