icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

E-sigaret

Eerste indruk | De elektronische sigaret is onderwerp van hevige discussie. Tegenstanders vinden dat het elektronische verdampapparaat vanwege zijn schadelijkheid in de ban moet, voorstanders prijzen de e-sigaret juist aan als het ‘gezonde broertje’ van de normale sigaret.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  3 februari 2014


Merk E-sigaret

Richtprijs € 20 tot ongeveer € 90 voor een complete set.


E-sigaret

E-sigaret: review

Aantrekkelijk geprijsd

E-sigaretten zijn te koop bij onder meer benzinestations, tabaksspeciaalzaken, supermarkten en webwinkels. Ze zijn aantrekkelijk geprijsd. De wegwerpmodellen kosten omgerekend €0,02 per trekje: vergelijkbaar met normale sigaretten. De navulbare exemplaren zijn meestal goedkoper.

De damp van e-sigaretten is schadelijk, zowel voor de e-roker als zijn omgeving. De hoofdbestanddelen, water en propyleenglycol of glycerol, zijn nog relatief onschuldig, deze zitten ook in rook van rookmachines in discotheken. Maar nicotine is giftig en verslavend, en in dampanalyses van sommige typen e-sigaret zijn andere schadelijke bestanddelen gevonden: onder andere nitrosamine en formaldehyde (kankerverwekkend), acroleïne (giftig), aluminium en tin.

Nieuw onderzoek

Nieuw onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft dit bevestigd. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) heeft daarom in maart 2015 besloten e-sigaretten met én zonder nicotine onder de 18 jaar te verbieden. Het RIVM onderzoekt nog welke effecten uitgeademde damp heeft op meerokers. Over gezondheidseffecten op lange termijn is weinig bekend. 

Ontvang het laatste zorgnieuws

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Minder schadelijk

E-sigaretten zijn schadelijk, maar volgens een groeiend aantal gezondheidsexperts in binnen- en buitenland zijn ze een stuk minder ongezond dan normale sigaretten, waar minstens 4000 schadelijke stoffen in zitten. Bij e-sigaretten blijft bovendien het zeer schadelijke verbrandingsproces achterwege, waarbij onder meer koolmonoxide en teer vrijkomen.

Conclusie

Wie nu niet rookt, kan beter ook niet beginnen aan elektronisch roken. Maar voor mensen die al verslaafd zijn aan normale sigaretten kan de elektronische variant een uitweg betekenen naar een minder ongezond leven. E-sigaretten zijn verkrijgbaar met verschillende nicotinegehaltes. Het is mogelijk om de afhankelijkheid van nicotine af te bouwen door stapsgewijs over te gaan op steeds lichtere sigaretten. Wel moeten voor e-roken dezelfde regels gaan gelden als voor normale sigaretten.
E-sigaretten alleen nog op doktersrecept verstrekken of zelfs helemaal verbieden is niet wenselijk. Zolang normale sigaretten in de winkel verkrijgbaar zijn, hoort de veel minder schadelijke e-sigaret daar ook thuis.

In de Consumentengids nr. 2 februari 2014 riep de Consumentenbond al op tot aanvullende maatregelen voor het gebruik van e-sigaretten.

Wat vind jij van de e-sigaret? Reageer!

Wat is een e-sigaret?

Een elektronische sigaret bestaat uit 3 delen.

 • Vloeistofpatroon. Dit is het opslagreservoir voor de vloeistof en het is tegelijk het mondstuk. De vloeistof kan synthetisch zijn (met kunstmatige aroma's en oplosmiddelen) of natuurlijk (met extracten van tabaksbladeren en natuurlijk plantenaroma).
 • Verdamper. Het verwarmingselement van de e-sigaret zet vloeistof om in damp.
 • Batterij of usb-stekker. Dit is de spanningsbron. Bij handmatige e-sigaretten wordt het verwarmingselement geactiveerd door op een knopje te drukken, bij automatische e-sigaretten door lucht naar binnen te zuigen.

E-roken lijkt op echt roken. 'Rook' komt vrij en het uiteinde van de e-sigaret kan oplichten als je een trekje neemt. De vloeistoffen zijn verkrijgbaar met en zonder nicotine. Het nicotinegehalte varieert. Er bestaan navulbare en wegwerpmodellen en ze zijn er in tientallen smaken, zoals kaneel, mint, fruit en chocola.

Lees ook onze review over de e-sigaret.

Nieuw & interessant

 • apotheek-medicijnen
  Nieuws  |  18 jun.

  Minister Bruins presenteert plan tegen stijging medicijnkosten

  Minister Bruno Bruins van Medische zorg wil de uitgavengroei aan geneesmiddelen indammen. Het zou gaan om een besparing van 467 miljoen euro per jaar vanaf 2022.
 • parkeerplaats-ziekenhuis
  24 apr.

  Parkeerkosten ziekenhuizen

  Parkeren bij het ziekenhuis kan duur uitpakken, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij 1 op de 4 ziekenhuizen betaal je per uur, dus bijna altijd te veel.
 • informatie-website-verzekering
  Nieuws  |  9 apr.

  Informatie rondom wisselen van zorgverzekeraar kan beter

  Hoewel de informatievoorziening over zorgverzekeringen door zorgverzekeraars en vergelijkingssites beter is dan vorig jaar, is er nog altijd ruimte voor verbetering.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.