icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Minister Bruins pleit voor grotere zelfstandigheid mondhygiënisten

Nieuws|Als de plannen doorgaan, mogen in 2020 alle mondhygiënisten met de opleiding tot Mondzorgkunde zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en gaatjes boren zonder toezicht of opdracht van de tandarts.  Voor nu gaat het om een experiment. Er wordt onderzocht of de wijziging van het takenpakket van de mondhygiënist inderdaad leidt tot betere inzet van de expertise van de mondhygiënisten en tandartsen.

Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:31 januari 2018

tandheelkunde-zorgkosten-hh

Wijziging takenpakket mondhygiënisten

Volgens minister Bruins van Medische Zorg en Sport worden mondhygiënisten door dit besluit beter ingezet voor de taken waarvoor ze zijn opgeleid. De expertise van de mondhygiënist ligt bij de preventieve mondzorg. De grotere zelfstandigheid voor mondhygiënisten zou ertoe bijdragen dat tandartsen meer tijd overhouden voor complexere behandelingen. Daardoor kan mogelijk het tekort aan tandartsen afnemen. 

Experiment

Voor nu gaat het om een experiment. Er wordt onderzocht of de wijziging van het takenpakket van de mondhygiënist inderdaad leidt tot betere inzet van de expertise van de mondhygiënisten en tandartsen. Het experiment duurt maximaal 5 jaar en het plan is om de wijziging in te laten gaan op 1 januari 2020. Een definitief besluit zal na het experiment worden genomen. Dan zal blijken of de kwaliteit van de patiëntenzorg geen gevaar loopt.

Opleiding mondhygiënisten

Sinds 2002 worden mondhygiënisten tijdens de vierjarige opleiding tot Mondzorgkunde al opgeleid om gaatjes te vullen. Mondhygiënisten mogen nu al zonder toezicht gaatjes vullen. Dat gebeurt echter nog wel in opdracht van de tandarts. Volgens minister Bruins wordt hier in de praktijk nog weinig gebruik van gemaakt en dat vindt hij zonde van de expertise van de mondhygiënist. 

Reactie Consumentenbond

Goede zorg gaat om toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg. Als de consument ook bij de mondhygiënist terecht kan voor bijvoorbeeld het vullen van de gaatjes, dan zorgt dit voor een betere toegankelijkheid. De grotere zelfstandigheid voor mondhygiënisten kan bijdragen aan de oplossing voor het capaciteitsprobleem.

De Consumentenbond vindt het wel belangrijk dat er, ook in dit experiment, oog is voor de kwaliteit van de mondzorg. Op dit moment loopt het meten van de kwaliteit van de mondzorg, in vergelijking met andere branches in de zorg, achter. Daar is nog een slag in te maken. De Consumentenbond is daarom benieuwd naar de wijze waarop de minister deze kwaliteit gaat controleren in het experiment.

Bron: Rijksoverheid

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • thermometer-tablet-26-11-2018
  Nieuws  |  28 nov.

  Zorgverzekeraars weer laat met contractering

  Ook in 2018 hebben de 4 grote zorgverzekeraars de contractering van de ziekenhuizen niet op tijd rond. VGZ had op 26 november pas met 35% van de ziekenhuizen afspraken gemaakt en Zilveren Kruis met 51%.
 • zorgpremies-zorgverzekeraar-2019
  Nieuws  |  13 nov.

  Zorgpremies 2019: forse stijgingen, maar minder dan verwacht

  In 2019 gaan we meer betalen voor de basisverzekering. CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis verhogen de zorgpremie. Toch is de gemiddelde stijging minder hoog dan het kabinet verwachtte.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.