icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Nationale Cholesterol Test

Eerste indruk | De Nationale Cholesterol Test biedt alle Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar de mogelijkheid om gratis zijn of haar cholesterol te laten testen. Dit kan van 17 februari tot en met 28 maart bij één van de Service apotheken. Is het verstandig om mee te doen en wat zijn de mogelijke gevolgen?
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  5 februari 2014


Merk Nationale Cholesterol Test

Richtprijs € Gratis


Type zelftestNationale Cholesterol Test: review

Controleer je cholesterol

Voordat je naar de apotheek kunt om via een druppel bloed je cholesterol te laten testen, moet je eerst een online-risicotest invullen om je persoonlijke risico te bepalen. Als uit de risicotest blijkt dat je een verhoogd risico hebt, is het zinvol een afspraak bij één van de deelnemende apotheken te maken. We probeerden de risicotest een paar keer uit, maar het is moeilijk te achterhalen hoe de risicofactoren bepalen of een cholesteroltest nut heeft. Een vrouw van 40 met morbide obesitas die ook op de risicofactoren diabetes type 2 en hartkwalen in de familie positief scoort, wordt niet aangemerkt als een verhoogd risico. De vraag rijst wanneer je dan wel een verhoogd risico hebt.

Je kunt je cholesterol ook controleren met een van de vele zelftests. Zo'n test kost al snel €20. Het is nog niet zo makkelijk om deze test zelf uit te voeren, zoals van de Consumentenbond laten zien. Ook kun je je cholesterol bij je huisarts laten controleren. De rekening van het laboratorium dat je bloed onderzoekt, wordt door de zorgverzekeraar met je eigen risico verrekend.

Deelname aan de Nationale Cholesterol Test is gratis. Realiseer je echter wel dat het niet zo anoniem is als thuis een testje doen en als je cholesterol daadwerkelijk verhoogd is, word je patiënt. Een bezoek aan je huisarts wordt niet verrekend met je eigen risico maar eventuele cholesterolverlagers kosten - afhankelijk van de manier waarop jouw zorgverzekeraar medicijnen vergoedt - natuurlijk wel geld, zolang je eigen risico nog niet opgemaakt is.

Een verhoogd cholesterol

Alleen een verhoogd cholesterolgehalte hoeft niet erg te zijn, maar als er sprake is van meerdere risicofactoren in de familie zoals diabetes, een hoge bloeddruk, roken of hart- en vaatziekten, dan is het wel verstandig deze verhoogde bloedwaarden te verbeteren. Hoe meer risicofactoren er aanwezig zijn, des te groter de kans op hart- en vaatziekten.

Voordat je deelneemt aan de test is het belangrijk te bedenken of je je levensstijl wilt aanpassen. Als er sprake is van een verhoogd cholesterol dat behandeld moet worden, zal je arts je ook vragen om een dieet te volgen en meer te gaan bewegen. Als je dat niet van plan bent, heeft het weinig zin om jezelf te laten testen. 

Nut nog onduidelijk

Er is weinig zicht op de kwaliteit en het nut van medische zelftesten, zoals een cholesteroltest. Consumenten- en patiëntenorganisaties werken op dit gebied samen binnen de projectgroep Preventief Zelfonderzoek. Ze pleiten voor betere voorlichting aan gebruikers. Een keuzehulp kan helpen om de voor en tegens van preventief zelfonderzoek af te wegen.

Van de 12.000 deelnemers aan een onderzoek van de Consumentenbond en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zegt 41% een medisch zelfonderzoek te hebben gedaan. Als reden gaven mensen aan de eigen gezondheid in de gaten te willen houden en geruststelling te krijgen.

De projectgroep Preventief Zelfonderzoek bestaat uit Patiëntenfederatie NPCF, Vereniging Samenwerkende Ouder-Patiëntenorganisaties, de Nederlandse Patiënten Vereniging, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en de Consumentenbond.

Meedoen of niet?

Er is nog geen keuzehulp voor consumenten om te bepalen of je mee wilt doen aan een screening als de Nationale Cholesterol Test. Maak daarom zelf een keuze op basis van de uitkomst van de persoonlijke vragenlijst om je risico te bepalen, of en hoe je de eventuele vervolgkosten voor behandeling gaat betalen en of je bereid bent je levensstijl aan te passen.

Wat is de Nationale Cholesterol Test?

De Nationale Cholesterol Test-campagne biedt alle Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar van 17 februari t/m 28 maart de kans om gratis zijn of haar cholesterol te laten testen. Op de website van de Nationale Cholesterol Test doe je eerst de risicotest en maak je vervolgens - indien nodig - een afspraak bij een Service Apotheek in de buurt.

De Nationale Cholesterol Test is één van de vele initiatieven van het Nationaal Programma Preventie. Aan het veelomvattende plan om Nederlanders gezonder te laten leven, werken 6 ministeries, gemeenten, grote bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Alle partijen beloven om een 'gezonder en vitaler Nederland te realiseren'.

De Nationale Cholesterol Test is een van de meest in het oog springende onderdelen van het plan. Zeker 8 miljoen Nederlanders zijn niet op de hoogte van hun cholesterolgehalte, terwijl uit onderzoek blijkt dat bij 65% van deze groep sprake is van een verhoogd cholesterol; een van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Om die risico's in te dammen kunnen mensen bij de 300 filialen van Service Apotheken een test laten doen. Die wordt gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en voedingsmiddelenconcern Unilever. 

Nieuw & interessant

 • Kost mijn zorg 1200x800
  Nieuws  |  26 sep.

  Honderden euro’s prijsverschil voor zelfde ziekenhuisbehandelingen

  Er zitten nog steeds enorme prijsverschillen tussen ziekenhuizen voor dezelfde behandelingen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Veel tarieven zijn niet openbaar, waardoor de grote prijsverschillen niet zichtbaar zijn voor consumenten.
 • gebroken-arm-eigen-risico
  Nieuws  |  31 aug.

  NVZ stelt plan op voor vereenvoudiging eigen risico

  De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen doet het voorstel om bij eenvoudige ingrepen een vast bedrag van €150 aan eigen risico in rekening te brengen.
 • oude vrouw zorg
  Nieuws  |  23 aug.

  Te lange wachtlijsten verpleeghuizen

  Slechts 19% van de verpleeghuizen biedt plek binnen de landelijke norm van 6 weken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Bij 47% van de verpleeghuizen duurt het langer, waarbij een half jaar geen uitzondering is.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.