icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tekort aan schildkliermedicijn Thyrax Duotab 0,025 mg gaat patiënten geld kosten

Nieuws|Slecht nieuws voor zo'n 350.000 schildklierpatiënten: Vanaf februari 2016 is het schildkliermedicijn Thyrax Duotab (levothyroxine) in de dosering van 0,025 mg niet meer leverbaar. Producent Aspen Pharma Trading laat weten het medicijn tijdelijk niet meer te kunnen produceren. De patiënt zal door het wisselen van medicijn extra kosten maken.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:21 januari 2016

Tekort-schildkliermedicijn-kost-patienten-geld

Extra kosten bij wisselen medicijn

Door het tekort aan Thyrax Duotab 0,025 mg zul je als patiënt over moeten stappen op een ander medicijn met dezelfde werkzame stof. Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Bruins Slot (CDA) hebben de minister van VWS gevraagd welke eventuele kosten het wisselen van medicijn voor patiënten met zich meebrengt. Hoewel het antwoord nog niet bekend is, is een voor de hand liggende kostenpost in ieder geval die van de laboratoriumkosten. Het overgaan van Thyrax naar een ander schildkliermedicijn gaat gepaard met laboratoriumonderzoek. Labkosten vallen onder het eigen risico, dus zal de patiënt in ieder geval voor deze kosten opdraaien. Kosten voor een begeleidingsgesprek voor medicijnen met dezelfde werkzame stof mogen volgens het KNMP niet aan de patiënt doorberekend worden.

Andere dosering

Gebruik je Thyrax Duotab in een andere dosering (0,100 mg of 0,150 mg)? Reken er dan op dat ook deze medio 2016 niet meer op voorraad zijn. Als je een hogere dosering Thyrax Duotab in combinatie met de dosering van 0,025 mg gebruikt, stap dan ook geheel over op een ander medicijn: Het is niet aan te raden twee verschillende merken tegelijk te gebruiken.

Overstappen op een ander medicijn

De werkzame stof in Thyrax Duotab is levothyroxine. Deze stof vult de hormoonbehoefte aan van patiënten van wie de schildklier te weinig schildklierhormonen aanmaakt. Er zijn naast Thyrax Duotab verschillende middelen die ook levothyroxine als werkzaam bestanddeel bevatten. Als patiënt zul je daarom over moeten stappen een ander medicijn met levothyroxine. Stop niet zelf met Thyrax Duotab, maar overleg altijd met je arts over het wisselen van medicijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de Franse fabrikant Merck B.V. inmiddels toestemming gegeven om het middel Euthyrox (met de werkzame stof levothyroxine) op de Nederlandse markt te brengen, om de problematiek rondom beschikbare schildkliermedicijnen te verminderen.

Bijwerkingen nieuw medicijn

Omdat het overstappen op een ander medicijn van invloed kan zijn op je hormoonspiegel is het van belang dat de schildklierfunctie na 6 weken gecontroleerd wordt. Afhankelijk van de uitslag, kan dan de dosering van het nieuwe medicijn aangepast worden. Bijwerkingen en gezondheidsklachten die je ervaart nadat je van medicijn bent gewisseld, kun je doorgeven aan Bijwerkingencentrum Lareb.

Oorzaak tekort

Het tekort aan Thyrax Duotab is ontstaan door productieproblemen op de nieuwe locatie van productiebedrijf Aspen Pharma Trading. Het tekort houdt minimaal zes maanden aan, maar waarschijnlijk langer. IGZ stelt een onderzoek in naar het beschikbaarheidsprobleem van Thryax.

Standpunt Consumentenbond

De Consumentenbond vindt de problemen rondom Thyrax zeer verontrustend en is van mening dat de toezichthoudende partijen streng moeten optreden zodat de situatie snel wordt opgelost, en een situatie als deze in de toekomst voorkomen kan worden. Patiënten horen niet de dupe te zijn van het tekort. De Consumentenbond vindt dat verzekeraars de extra kosten die gepaard gaan met het overstappen op een nieuw medicijn niet zouden moeten verrekenen met het eigen risico.

Hoe nu verder?

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft een Vraag en Antwoord document opgesteld waar je als patiënt alles kunt lezen over de gevolgen van het tekort aan Thyrax Duotab 0,025 voor jou.

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • diverse-zorgverzekeraars-web
  Nieuws  |  20 dec.

  Wijzigingen aanvullende zorgverzekeringen in 2019

  De premies van de meeste aanvullende zorgverzekeringen stijgen in 2019. Maar de dekking blijft niet altijd hetzelfde.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.