icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Prijstransparantie ziekenhuiszorg: minister Bruins schrijft teleurstellende brief

Nieuws | Op 5 juli stuurde minister Bruno Bruins van VWS een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken rond prijstransparantie in de ziekenhuiszorg. De Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland zijn teleurgesteld over de inhoud van die brief.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  23 juli 2018

transparante-zorg-ziekenhuis

Strijd om openbare tarieven

Al enkele jaren strijdt de Consumentenbond met de actie ‘Wat kost mijn zorg?’ voor openbare tarieven in de ziekenhuiszorg. Als consumenten de prijs van een behandeling vooraf weten, kunnen ze dit meenemen in de keuze voor een ziekenhuis of zorgverzekeraar. Daarnaast maakt openbare tariefinformatie de weg vrij voor een discussie over de kwaliteit van zorg.

Eind 2016 schreef Edith Schippers (toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; VWS) een brief aan de Tweede Kamer. Hierin stond dat ook zij het essentieel vindt dat patiënten vooraf inzicht hebben in de financiële gevolgen van een behandeling. Schippers droeg de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) daarom op om prijsgegevens stapsgewijs openbaar te maken. De informatie zou daarnaast goed vergelijkbaar voor consumenten moeten zijn.

Acties NZa

In juni 2018 informeerde de NZa de huidige minister van VWS, Bruno Bruins, over de stand van zaken rond prijstransparantie in de ziekenhuiszorg. De NZa constateert dat de contractprijzen van 3 zorgverzekeraars tot en met het vrijwillig eigen risico nu openbaar zijn. De overige verzekeraars kijken naar een mogelijkheid de tarieven in de mijn-omgeving van verzekerden te ontsluiten. 

Brief minister Bruins

In de brief van minister Bruins aan de Tweede Kamer staat dat hij positief is over deze initiatieven. Wel zou het inzicht in de tarieven voor consumenten volgens hem sneller kunnen. De minister is positief over het feit dat verzekeraars kijken naar mogelijkheden om de prijzen in de mijn-omgevingen openbaar te maken.

Teleurstelling bij Consumentenbond en Patiëntenfederatie

De Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland zijn teleurgesteld in de reactie van de minister. Wij vinden dat minister Bruins voorbijgaat aan de eis van minister Schippers: consumenten moeten prijzen kunnen vergelijken.

Publicatie van de prijzen in de mijn-omgeving zorgt weliswaar voor informatie over tarieven bij de eigen verzekeraar. Het biedt alleen geen mogelijkheid om prijzen tussen verschillende verzekeraars te vergelijken.

Het blijft voor consumenten dus onmogelijk om tariefinformatie mee te nemen bij de keuze voor een zorgverzekeraar. De Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland hebben in een brief aan de minister hun standpunt kenbaar gemaakt. We hopen hierover met hem in overleg te kunnen treden.

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • meldpunt-thuiszorg-nieuws
  Nieuws  |  2 aug.

  Inspectie grijpt niet in bij falende thuiszorg

  Thuiszorgorganisaties kunnen ondermaats blijven presteren zonder dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingrijpt. Dat concludeert de Consumentenbond na bestudering van 50 inspectierapporten.
 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • apotheek-medicijnen
  Nieuws  |  18 jun.

  Minister Bruins presenteert plan tegen stijging medicijnkosten

  Minister Bruno Bruins van Medische zorg wil de uitgavengroei aan geneesmiddelen indammen. Het zou gaan om een besparing van 467 miljoen euro per jaar vanaf 2022.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.