icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Gezond blijven? Gezond eten!|

Bestel het boek dat je hierbij helpt.

Voeding en je gezondheid 45x45

Wegblijftarieven in de zorg

Verhinderd zijn voor een afspraak overkomt iedereen weleens. Maar wie in de zorg een afspraak vergeet of te laat afzegt kan dat duur komen te staan. Je kunt voor deze ‘no show’ namelijk een flinke rekening gepresenteerd krijgen.
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  24 maart 2017

lege-wachtkamer

Regels voor wegblijftarieven

 • Medisch specialist: Bij korter dan 24 uur van tevoren afbellen, kun je een rekening van €30 tot €50 krijgen. Als een spreekuur langer dan een uur uitloopt, mag je bij sommige ziekenhuizen vertrekken zonder dat er een no-show-tarief gerekend wordt.
 • Huisarts: Een huisarts of praktijkondersteuner kan €15 tot €30 in rekening brengen als de patiënt het consult mist. Als je van tevoren afbelt, zal er vaak een andere patiënt ingepland worden en kost het je verder niks.
 • Tandarts en orthodontist: Als je korter dan 24 of zelfs 48 uur van tevoren afbelt wordt code C90 in rekening gebracht. De kosten kunnen oplopen tot 100% van de geplande behandeling.
 • Fysiotherapeut: Als je bij een fysiotherapeut minder dan 24 uur van tevoren afzegt, is de kans groot dat je 75 tot 100% van de kosten voor het consult krijgt gerekend.
 • Psycholoog: Afspraken die korter dan 24 uur van tevoren worden geannuleerd, worden meestal in rekening gebracht. Het wegblijftarief kan oplopen tot €65, of het dubbele bij relatietherapie.
 • Logopedist: Bij de logopedist betaal je de kosten voor het consult als je korter dan 24 uur van tevoren afzegt of niet op komt dagen. Een normaal consult kost ongeveer €31,50.
 • Diëtist: De diëtist brengt 100% van de gereserveerde tijd in rekening als je wegblijft of korter dan 24 uur van tevoren afbelt. Hoe meer tijd er gereserveerd was, hoe hoger het tarief.

Toezicht op wegblijftarieven

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt toezicht op tarieven in de zorg. Maar omdat er bij wegblijftarieven geen sprake is van geleverde zorg, ziet de NZa niet toe op deze tarieven. Wel moet de zorgverlener de hoogte van een zogeheten no-show-tarief vooraf aan de patiënt kenbaar maken.

Tips om onnodige kosten te voorkomen

 • Zet een afspraak direct in je agenda
 • Zorg dat de contactgegevens die de zorgverlener van jou heeft kloppen, zodat je altijd bereikbaar bent.
 • Veel zorgverleners zijn in het weekend niet bereikbaar. Houd hier rekening mee bij afspraken op maandag.
 • Als je langer dan een uur op je afspraak aan het wachten bent en van plan bent om weg te gaan, vraag dan om een nieuwe afspraak en maak duidelijk dat er geen sprake van een no-show is.
 • Ben je je afspraak toch vergeten? Vraag dan of de zorgverlener je plek heeft kunnen opvullen en vraag om coulance.

Oneens met het no-show-tarief?

Wanneer je het niet eens bent met (de hoogte van) het wegblijftarief, kun je de betalingsvoorwaarden er eens op naslaan. Als de inhoud onredelijk is, of de zorgverlener zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden, kun je hem of haar daarop aanspreken. Wanneer je er samen niet uitkomt, kun je je wenden tot de klachtenfunctionaris van de zorgaanbieder. Als ook dat niet het gewenste resultaat oplevert kun je het geschil bij de geschillencommissie voorleggen.

Praat mee

Heb jij weleens te maken gehad met een rekening voor een no show? Deel je ervaring in onze discussie hierover op de communityToon

Nieuw & interessant

 • medicijnen houdbaarheids datum
  Nieuws  |  7 jun.

  Diagnose via internet blijkt niet eenvoudig

  Uit een praktijkproef van de Consumentenbond blijkt dat het niet eenvoudig is om de juiste medische diagnose te stellen op basis van informatie op het internet. Eén op de vijf deelnemers komt met hun zoekopdracht op een verkeerde aandoening uit.
   5 reacties
 • dokter google
  30 mei.

  Naar de huisarts of naar 'Dokter Google'?

  Vrijwel iedereen zoekt weleens op internet naar medische informatie. Maar wat doen we met die diagnose van ‘Dokter Google’?
 • comfortzorg
  23 mei.

  Comfortzorg

  Met wildvreemden een ziekenhuiskamer delen is niet altijd een pretje. Wij zochten uit in hoeverre zorgverzekeraars en ziekenhuizen in hun aanbod rekening houden met de wensen van patiënten rondom comfortzorg.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.