icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Darmbehandeling voorwaardelijk in basispakket

Nieuws|Per 1 oktober 2016 wordt een experimentele darmbehandeling voorwaardelijk toegelaten tot de basisverzekering. Dit blijkt uit een Kamerbrief van minister Edith Schippers (VWS).

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:6 september 2016

darmbehandeling basis zorgverzekering

Sacrale neuromodulatie

Het gaat om de zenuwbehandeling sacrale neuromodulatie. Hierbij ontvangt de patiënt een stimulator onder de huid, die door middel van elektrische prikkels de zenuwen die de darmfuncties regelen moet herstellen. Alleen patiënten die geen baat meer hebben bij een gebruikelijke behandeling krijgen vergoeding voor deze therapie.

Voorwaardelijke toelating

De toelating is voorwaardelijk en geldt voor 4 jaar en 9 maanden, ingaand op 1 oktober 2016. Mocht tijdens deze periode blijken dat de behandeling nauwelijks meerwaarde heeft of het gereserveerde budget ontstijgt, dan kan de toelating door minister Schippers ook eerder worden beëindigd. Voorwaardelijke toelating biedt patiënten de mogelijkheid om te kiezen voor veelbelovende zorg waarvan de effectiviteit nog niet voldoende wetenschappelijk is bewezen. Na afloop van de periode van voorwaardelijke toelating wordt besloten of de behandeling definitief opgenomen wordt in het basispakket.

Lees meer over veranderingen in de zorgverzekering van 2017