icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitgestelde ziekenhuisbehandeling door corona kan patiënt meer kosten

Nieuws
|
Patiënten van wie de ziekenhuisbehandeling is uitgesteld vanwege de coronacrisis, gaan mogelijk extra betalen. Dat komt omdat in sommige gevallen het eigen risico van zowel 2019 als 2020 wordt aangesproken. Dit blijkt uit navraag van BNR Nieuwsradio aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
fauve panis

Fauve Panis   Expert Voeding & GezondheidBijgewerkt op:7 januari 2021

Wachtruimten ziekenhuis

Twee keer eigen risico

Door de coronacrisis zijn de afgelopen periode ziekenhuisbehandelingen van honderdduizenden patiënten uitgesteld. Deze patiënten gaan daardoor mogelijk twee keer (een deel van het) eigen risico betalen. Dat heeft te maken met de manier waarop ziekenhuizen kosten registeren.

DBC

Ziekenhuizen werken met zogeheten diagnose-behandelcombinaties, ofwel DBC's. Een DBC beschrijft het complete behandeltraject van een ziekenhuispatiënt voor een bepaalde zorgvraag. Een DBC start op de dag dat een eerste verrichting is uitgevoerd. Vaak is dat een eerste gesprek met de arts. Vanaf dat moment staat een DBC (meestal) 120 dagen open.

Het jaar waarin de DBC wordt geopend, is bepalend voor van welk jaar het eigen risico wordt aangesproken. Opent een ziekenhuis een DBC in 2019, dan vallen alle behandelingen die (binnen dat behandeltraject) tijdens de looptijd van de DBC uitgevoerd worden onder het eigen risico van 2019.  

Dat geldt ook als de DBC doorloopt tot in 2020. Dus: als je behandeling in 2020 binnen een DBC valt die geopend is in 2019, wordt het eigen risico van 2019 aangesproken en niet dat van 2020.

Dubbel betalen

Dat kan anders uitpakken als de behandeling wordt uitgesteld als gevolg van corona.

Voorbeeld:

  • Je zou begin 2020 een behandeling krijgen.
  • Die zou nog vallen in een in 2019 geopende DBC.
  • Die behandeling wordt uitgesteld tot minimaal 120 dagen na de opening van die DBC in 2019.
  • Dan wordt een vervolg-DBC geopend. Ook daarbij geldt weer dat de startdatum van de DBC waar de behandeling in valt bepalend is voor van welk jaar het eigen risico wordt aangesproken.
  • Als de vervolg-DBC start in 2020, wordt het eigen risico van 2020 aangesproken (terwijl het dus - zonder het uitstel door corona - onder het eigen risico voor 2019 zou vallen.

Zo kan dus het voorkomen dat patiënten door een uitgestelde ziekenhuisbehandeling eigen risico over 2019 én 2020 moeten betalen, in plaats van alleen over 2019.

Wat vindt de Consumentenbond?

Hoewel vervelend voor patiënten, is het begrijpelijk en onvermijdelijk dat geplande ziekenhuisbehandelingen tijdens de coronacrisis worden uitgesteld. Maar dat patiënten hier ook nog eens in financieel opzicht door benadeeld worden, is voor de Consumentenbond onacceptabel.

Voor de betrokken patiënten zou de termijn van 120 dagen opgerekt moeten worden. 

Update: antwoord op Kamervragen 

Minister van Rijn van Medische Zorg en Sport vindt het niet nodig om de vervolg-dbc's van mensen die dit treft vrij te stellen van eigen risico. Dit laat hij weten in antwoord op Kamervragen. Volgens hem is de situatie voor deze patiënten niet anders dan voor andere patiënten die over meerdere jaren zorg ontvangen. 

Update januari 2021:

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekijkt de mogelijkheid om het eigen risico los te koppelen van de dbc-systematiek. Daarvoor zou wel een wetswijziging nodig zijn. Dat neemt minstens 1,5 jaar in beslag. Voor deze situatie biedt dit voorgenomen plan dus nog geen oplossing. Lees er meer over in de Kamerbrief.

De Consumentenbond blijft graag betrokken bij de invulling van deze wetswijziging. Verzekerden die vanwege de coronacrisis aanlopen tegen uitgestelde behandelingen en daardoor extra eigen risico moeten betalen, raden wij aan een verzoek om coulance in te dienen bij de zorgverzekeraar. Iedere verzekeraar voert hierin zijn eigen beleid.

Lees meer:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.