icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tweedehands elektrische fiets kopen

Met een gebruikte elektrische fiets kun je vele honderden euro's besparen. Maar let goed op de kwaliteit van de accu en pas op met e-bikes die ouder zijn dan 7 of 8 jaar. Wij geven tips voor het kopen van een tweedehands e-bike.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert elektrische fietsenBijgewerkt op:9 januari 2024

Artikel waar moet je op letten kopen elektrische fiets

Gebruikte e-bike

De kwaliteit van elektrische fietsen is sterk toegenomen en veel fietsers hebben hun oude e-bike ingeruild voor een nieuw exemplaar. Fietsverkopers hebben hierdoor veel tweedehands e-bikes staan. De vraagprijs van gebruikte elektrische fietsen is meestal honderden euro's goedkoper dan de nieuwprijs. Dat kan interessant zijn. Al scheelt het soms niet veel met een nieuwe goedkope e-bike. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands e-bike?

Accu

Een van de belangrijkste slijtageonderdelen bij een elektrische fiets is de accu. Koop je een tweedehands e-bike met een slechte accu, dan kan dat een miskoop zijn. Een nieuwe accu kost namelijk enkele honderden euro's tot soms wel €750.

Kilometerstand

Kijk de gereden kilometerstand na. Bij de meeste e-bikes kun je de totaal afgelegde afstand ergens in het displaymenu terugvinden. Weet dat er gemiddeld zo'n 1000 tot 1500 km per jaar met een e-bike wordt gefietst. Sommige fietsers met dagelijks 30 km woon-werkverkeer, kunnen wel op meer dan 5000 km per jaar uitkomen. Meestal kun je bij een kilometerstand van 5000 km wel onderhoud of vervanging verwachten, zoals bijvoorbeeld de ketting.

Verminderde actieradius

Hoe ver je nog kunt fietsen op een acculading is op 2 manieren te bepalen: met een accutester of lange proefrit. Sommige fietsenmakers hebben accutesters die kunnen aangeven hoeveel procent van de oorspronkelijke capaciteit nog aanwezig is.

Minder betrouwbaar en wat lastiger is een hele lange rit maken. Maar let op. Als je de accu bijvoorbeeld slechts voor een kwart leeg rijdt, dan geeft dat niet altijd een goed beeld. De batterijstatus kan onbetrouwbaar zijn geworden. Zo kunnen de laatste 30% soms binnen een paar kilometer worden 'opgebruikt'.

Leeftijd

Een tweedehands elektrische fiets van een paar jaar oud brengt bij inruil en tweedehands verkoop nog aardig wat geld op. Gaat de leeftijd van een e-bike richting de 10 jaar en is de accu in matige staat? Dan is hij vrijwel onverkoopbaar.

Andere beoordelingspunten

Bij het kopen van een tweedehands elektrische fiets doe je er ook verstandig aan op andere punten te letten, bijvoorbeeld: 

  • Bekijk ons onderzoek naar de tevredenheid van e-bike bezitters. Sommige merken zjin gemiddeld wat betrouwbaarder dan andere.
  • Bekijk op het display hoeveel kilometer de e-bike heeft gereden. Gemiddeld rijden e-bikebezitters vaak minder dan 1500 km per jaar. Iemand met een grote woon-werkafstand kan echter zo meer dan 5000 km per jaar rijden. Dat geeft meer slijtage.
  • Heeft de fiets af en toe een onderhoudsbeurt gehad?
  • Functioneert alles zonder problemen? Probeer bijvoorbeeld de verschillende ondersteuningsstanden, versnellingen, remmen en verlichting.

Benieuwd naar de beste elektrische fiets? Bekijk de laatste testresultaten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.