icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gezond frituren

Frituren hoeft niet ongezond te zijn. Als je het maar slim doet. Dus met het juiste frituurvet. En zonder acrylamide. Tips voor gezond frituren. 

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:21 augustus 2018

Gebruikstips_gezondfriturenacrylamide

Gezonder frituren in olie of vloeibaar frituurvet

  • Frituur in olie of vloeibaar frituurvet. Olie en vloeibaar frituurvet bevatten weinig verzadigde vetten en zijn daarom gezonder dan vast vet.
  • Hoe verser het vet, des te beter. Vervang frituurvet in elk geval na zo'n vijf tot zeven keer gebruik, of als het behoorlijk ruikt, stroperig is, gaat walmen of gaat schuimen.
  • Frituurvet gaat langer mee en blijft langer lekker als u het na elk gebruik zeeft.
  • Vul gebruikt frituurvet niet aan met nieuw frituurvet, maar ververs het in zijn geheel.

Er zijn diverse heteluchtfriteuses te koop. Deze apparaten bakken frites niet in de hete olie, maar in hetelucht. In de Friteusetest van 2014 testten we onder andere 3 heteluchtfriteuses: de Tefal Actifry, Philips Airfryer XL en Airfryer Viva. Bekijk hoe deze apparaten uit de test kwamen.

Ook deden we Eerste Indrukken van 3 andere heteluchtfriteuses: de Jet Fryer, de Air Wave Fryer en de Delonghi Multifry.

Veilig frituren

  • Plaats de friteuse achter op het aanrecht om omstoten te voorkomen.
  • Vul de friteuse tot het maatstreepje of maximaal tot de helft met frituurvet.
  • Schakel de friteuse pas in na het vullen met frituurvet.

Gezond frituren bij de juiste temperatuur

Gezond frituren doe je bij een temperatuur tussen de 150 en 180 °C. Als de temperatuur van het frituurvet te laag is, nemen producten namelijk meer vet op en bestaat de kans dat het eten niet gaar is. Bak ook niet te heet, want dan verbrandt de buitenkant, terwijl de binnenkant niet gaar of nog bevroren is.

Uit de friteusetest blijkt overigens dat de daadwerkelijke temperatuur van het frituurvet bij veel friteuses lager is dan de ingestelde temperatuur.

Gezond frituren: pas op met acrylamide

Bij zetmeelrijke producten zoals aardappelen, graanproducten en deegwaren (dus ook bij gepaneerde producten zoals kroketten en bitterballen, en alle snacks 'in een jasje' zoals loempia's en vlammetjes) ontstaat bij het bruin worden de stof acrylamide. Deze stof is kankerverwekkend bij dieren en daarom waarschijnlijk ook bij mensen.

Frites en chips zijn beruchte producten waar acrylamide in kan zitten. Hoe hoog het acrylamidegehalte van frites kan zijn, hangt af van diverse factoren. Zo zijn bepaalde aardappelrassen gevoeliger voor de vorming van acrylamide dan andere. Ook het oogstseizoen en hoe oud de aardappel is, speelt een rol. Voor diepvriesfrites worden bij voorkeur aardappelen gekozen met de gunstigste eigenschappen. Daarom is het vanuit het oogpunt van acrylamide beter om diepvriesfrites te gebruiken dan verse.

Wat je zelf kunt doen, is de frites niet te heet bakken. Gezondheidsorganisaties raden aan om de olie niet heter dan 175 °C te laten worden. En, bak de frites niet bruiner dan goudgeel.

Lees meer over acrylamide op de site van het Voedingscentrum.

Niet te veel friet tegelijk

Wil je gezond frituren, frituur dan maximaal een portie van 200 gram per 2 liter frituurvet. Bij een grotere portie in een keer daalt de temperatuur te sterk, krijgt het eten geen krokant korstje meer en neemt het meer vet op omdat de friet langer moet bakken.

Diepvriesproducten niet ontdooien

Laat diepvriesproducten niet ontdooien voor het frituren. Maak de frieten zo droog mogelijk voor ze de friteuse ingaan. Hoe meer vocht (ook ijs!), des te meer spatten.

Gefrituurde snacks laten uitlekken

Laat gefrituurde snacks even uitlekken in het mandje en leg ze vervolgens in een schaal of vergiet met keukenpapier. Hoe sneller op tafel, des te krokanter ze blijven.

Bronnen: Voedingscentrum en Voorlichtingsbureau margarine, vetten en oliën