icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huis kopen? Denk aan een rechtsbijstandverzekering

Ben je van plan een huis te kopen of te verbouwen, sluit dan ruim van tevoren een rechtsbijstandverzekering af. Als er iets misgaat, ben je met een rechtsbijstandverzekering al snel goedkoper uit dan wanneer je zelf een advocaat moet inschakelen. 

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:27 februari 2019

ruzie-verbouwing

Bij een eigen huis is een rechtsbijstandverzekering geen overbodige luxe. Het aantal rechtshulpvragen bij Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) over geschillen rondom verbouwing en onderhoud aan de eigen woning nam vorig jaar toe met 17,5% van 4544 tot 5339 meldingen. 

Ook kreeg deze grote rechtshulpverlener meer hulpvragen over burenproblemen, vaak over beplanting, hinder en erfdienstbaarheid (recht van overpad, als 2 erven naast elkaar liggen). Met een rechtsbijstandverzekering kun je bij woongeschillen juridische hulp inschakelen als je de juiste dekking hebt afgesloten.

Denk aan de wachttermijn

Vlak voor of tijdens het conflict nog een rechtsbijstandverzekering afsluiten heeft geen zin. Reeds lopende en 'voorziene' geschillen zijn altijd uitgesloten van dekking. Je kunt dan wel ‘losse’ rechtshulp inschakelen of zelf een jurist of advocaat zoeken.

Daarnaast hebben sommige rechtsbijstandverzekeraars bij woongerelateerde geschillen een wachttijd van 3 maanden. Onder andere Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en ZLM hanteren deze termijn. Tijdens de wachttijd is er geen dekking voor deze geschillen.

Voor en tijdens de koop van een huis

Als je een (aankoop)makelaar in de arm neemt, kun je een discussie krijgen over de verleende dienst. Zo’n geschil valt bij de meeste verzekeringen onder de dekking Consument en Wonen. Bij Klaverblad valt het onder de standaarddekking en bij Aegon, De Goudse, ING, Lancyr en Nationale-Nederlanden valt een geschil met de makelaar onder de losse module Wonen.

Ook tijdens de koop ligt een geschil op de loer, bijvoorbeeld over het koopcontract en de daarin opgenomen ontbindende voorwaarden zoals financieringsvoorbehoud en bouwkundig voorbehoud. Voor die kwesties kun je meestal ook terecht bij de rechtsbijstandverzekering via de dekking Consument en Wonen.

Alleen Anker (Eigen Jurist Basis) sluit geschillen over het koopcontract uit van dekking. Bij andere rechtsbijstandverzekeringen is dit wel standaard gedekt of optioneel.

Na de koop van een huis

Je kunt in de periode nadat je een huis hebt gekocht met diverse situaties te maken krijgen, zoals:  

Welke dekking heb ik nodig?

Let goed op hoe de rechtsbijstandverzekering is samengesteld. De ene verzekeraar heeft bijvoorbeeld de dekking Consument en Wonen en de andere verzekeraar heeft de dekking Consument los van de dekking Wonen.

 • Geschillen met de buren, conflicten over vergunningen, milieuzaken en andere woonkwesties vallen meestal onder de basisdekking van de rechtsbijstandverzekering of onder de module Consument en Wonen of Wonen. 
 • Geschillen met dienstverleners voor klussen aan je woning zoals loodgieters, installateurs en aannemers vallen onder de dekking Wonen.
 • Heb je een geschil met een dienstverlener over bijvoorbeeld internet of de cv-ketel, dan valt dit onder de dekking Consument. 

Bij de rechtsbijstandverzekering Anker Eigen Jurist Basis is er alleen dekking voor rechtshulp bij burenruzies en geschillen rondom de huurwoning.

Losse modules

De meeste rechtsbijstandverzekeringen bestaan uit een standaarddekking met verschillende aanvullende dekkingen of pakketten met vaste dekkingscombinaties.

De rechtsbijstandverzekeringen van ABN Amro, Centraal Beheer, FBTO, Inshared, Interpolis en Lancyr zijn 'modulair' opgebouwd. Dit betekent dat je bij deze verzekeringen kunt kiezen welke dekkingen je wilt meeverzekeren of weglaten. Wij zijn voorstander van modulair verzekeren. 

Het loont om zorgvuldig de rechtsbijstandverzekeringen te vergelijken, zodat je alleen de onderdelen verzekert die voor jou belangrijk zijn. Je kunt hierdoor geld besparen.

Conflict binnen de VvE

Koop je een appartement, dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Of er dekking voor geschillen binnen een VvE is, is niet altijd duidelijk omschreven in de polisvoorwaarden. Soms is dit specifiek uitgesloten.

Bij andere verzekeraars ben je alleen als (betaalde) bestuurder van een VvE uitgesloten van dekking. Bij Lancyr en Nationale-Nederlanden kun je niet terecht voor conflicten met de VvE en kopers of bewoners van appartementen. 

Een rechtszaak starten

Loopt het geschil rondom de woning zo hoog op dat er een juridische procedure nodig is? Dan mag je via de rechtsbijstandverzekeraar zelf een advocaat of andere juridische deskundige kiezen.

Het recht op vrije advocaatkeuze is er alléén als de verzekeraar besluit een rechtszaak te starten. Er gelden wel maximumbedragen voor de kosten die de zelf gekozen advocaat maakt. Je kunt er ook voor kiezen om de procedure door een jurist of advocaat van de verzekeraar te laten voeren. Dan gelden er geen maximumbedragen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Koopkracht 4 item 4 Succes makelaarsloon
  Nieuws  |  16 jul.

  Nieuwe voorwaarden makelaars per 1 september

  De consumentenvoorwaarden voor makelaars zijn vernieuwd en verbeterd. In de voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren.
 • werkgeversverklaring
  6 jul.

  Checklist werkgeversverklaring

  De werkgeversverklaring is belangrijk bij de hypotheekaanvraag. Het bevat vaak fouten. Dit kan de hypotheekaanvraag vertragen. Gebruik onze checklist.
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.