icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kan de notaris nog meer voor je doen?

Het tekenen van de leveringsakte en de hypotheekakte, doe je bij de notaris. Pas daarna krijg je de sleutel van je nieuwe huis. Het is vaak een goed moment om uit te zoeken of je nog meer zaken bij de notaris moet regelen.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 3 december 2021

Notaris

Samenlevingsovereenkomst

Ga je samenwonen, leg dan een aantal dingen vast in een samenlevingsovereenkomst. Je kunt zelf bepalen wat je wil regelen. Zoals welke spullen van jullie samen zijn en welke niet. We raden aan om in ieder geval een ‘wederzijdse zorgplicht’ op te nemen. Hiermee kun je:

 • Fiscaal partnerschap voor de Belastingdienst regelen. Fiscale partners mogen voor aftrekposten zoals hypotheekrente zelf bepalen wie het bedrag opgeeft bij de aangifte. Schuif je de hypotheekrente naar de partner met het hoogste inkomen, dan levert dit vaak belastingvoordeel op.
 • Bij het pensioenfonds regelen dat jouw opgebouwde pensioen na overlijden naar je partner gaat en andersom. Pensioenfondsen accepteren bij samenwoners alleen een samenlevingsovereenkomst als bewijs van de relatie.

In de samenlevingsovereenkomst kun je ook afspraken maken over:

 • De waardestijging van het huis, bijvoorbeeld dat je die waarde samen deelt na verkoop.
 • Het spaargeld dat je in het huis hebt gestoken.
 • De inboedel en de auto: wie krijgt wat als jullie uit elkaar gaan?

In een samenlevingsovereenkomst kun je niet vastleggen wie erft na overlijden. Daar heb je een testament voor nodig.

Testament

Voor de wet zijn samenwoners geen familie van elkaar. Dit heeft grote gevolgen als je partner overlijdt. De familieleden van je partner (zijn/haar ouders, broers, zussen) erven de helft van jullie bezit bij overlijden. Dus ook de helft van jullie woning en de helft van de hypotheek. Je kunt dan misschien niet meer in het huis blijven wonen. Dit kun je voorkomen door in een testament elkaar als erfgenaam te benoemen.

Ga naar de website van de Goedkoopste Notaris voor een indicatie van de tarieven van een samenlevingsovereenkomst en een testament.

Partnerverklaring

Heb je bij de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Informeer dan naar de ‘partnerverklaring’. Die verklaring zorgt ervoor dat je partner de eerste begunstigde is als je komt te overlijden. Zonder partnerverklaring zou de bank de eerste begunstigde zijn. In beide gevallen moet de verzekeringsuitkering wel worden gebruikt om de hypotheek af te lossen.

Of een partnerverklaring gunstig is hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Met name de hoogte van de nalatenschap en je nabestaandenpensioenuitkering zijn van belang.

Zonder partnerverklaring komt het huis, na overlijden van de eerste partner, vrij van hypotheek in de nalatenschap. Mét partnerverklaring komt na het overlijden van de eerste partner het huis juist met hypotheek in de nalatenschap. De overlijdensrisicoverzekering wordt vervolgens uitgekeerd aan de langstlevende partner, die er de hypotheek mee aflost. De langstlevende partner heeft daardoor een vordering op eventuele andere erfgenamen, zoals de kinderen.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken

Nieuw & interessant

 • vve-meeting
  26 okt.

  Vereniging van Eigenaars moet sparen

  Vanaf 1 januari 2018 zijn Verenigingen van Eigenaars (VvE's) verplicht een minimale reservering te doen in een fonds voor groot onderhoud.
 • Huis kopen stel met sleutel

  Slimme checklists bij aankoop huis

  Huizenkopers hebben veel om over na te denken. Deze 3 handige checklists helpen je op weg bij bezichtigen, bij bieden op een huis of appartement en ná de aankoop.

 • Jong stel beleggen

  Hoeveel kan ik lenen?

  Voordat je op zoek gaat naar een huis is het handig te weten hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Bereken eenvoudig wat jouw maandlasten worden.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.