icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService

Wat kan de notaris nog meer voor je doen?

Als je een huis koopt, ga je naar de notaris voor het tekenen van de leveringsakte (alleen bij bestaande bouw) en in ieder geval voor de hypotheekakte. Daarna krijg je de sleutel van je nieuwe huis! Het is slim om vooraf uit te zoeken of je nog meer zaken bij de notaris zou moeten regelen; dan kan alles in één keer én heb je je zaken op orde. Waar moet je dan aan denken?
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Notaris

Samenlevingsovereenkomst

Ga je samenwonen in je nieuwe woning, leg dan een aantal dingen vast in een samenlevingsovereenkomst. Je kunt zelf bepalen wat jullie willen vastleggen. Het is handig om in ieder geval ‘wederzijdse zorgplicht’ op te nemen. Hiermee kun je:

 • Fiscaal partnerschap voor de Belastingdienst regelen. Fiscale partners mogen voor aftrekposten zoals hypotheekrente zelf bepalen wie het bedrag opgeeft bij de aangifte. Schuif je de hypotheekrente naar de partner met het hoogste inkomen, dan levert dit vaak belastingvoordeel op.
 • Bij het pensioenfonds regelen dat jouw opgebouwde pensioen na overlijden naar je partner gaat en andersom. Pensioenfondsen accepteren bij samenwoners alleen een samenlevingsovereenkomst als bewijs van de relatie.

In de samenlevingsovereenkomst kun je verder bijvoorbeeld afspraken maken over:

 • De waardestijging van het huis, bijvoorbeeld dat je die waarde samen deelt na verkoop.
 • Het spaargeld dat je in het huis hebt gestoken.
 • De inboedel en de auto: wie krijgt wat als jullie uit elkaar gaan?

In een samenlevingsovereenkomst kun je niet vastleggen wie erft na overlijden; daar heb je een testament voor nodig.

Testament

Als je samenwoont en een huis hebt gekocht, is het verstandig om meteen een testament te laten maken. Voor de wet zijn samenwoners geen familie van elkaar. Dit heeft gevolgen als je partner overlijdt: de familieleden van je partner (zijn/haar ouders, broers, zussen) erven de helft van jullie bezit bij overlijden. Dus ook de helft van jullie woning en de helft van de hypotheek. Je kunt dan misschien niet meer in het huis blijven wonen. Dit kun je voorkomen door in een testament elkaar als erfgenaam te benoemen.

Ga naar de website van de Goedkoopste Notaris voor een indicatie van de tarieven van een samenlevingsovereenkomst en een testament.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Meer weten over wat je kunt regelen in een samenlevingsovereenkomst en een testament? Bestel de boeken:

Lees ook: 

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Hypotheek regelen

  Een huis kopen is een grote stap. Leuk en spannend, maar tegelijk ook lastig om je weg te vinden bij het afsluiten van een hypotheek. We helpen je op weg bij het afsluiten en wijzigen van je hypotheek.

 • overzicht - de verhuizing

  Verhuizen

  Bij een verhuizing zijn er een aantal andere praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan het doorgeven van je adreswijziging aan instanties of verzekeringen aanpassen. Lees onze tips.

 • overzicht - verbouwen en klussen

  Verbouwen en klussen

  Klussen en verbouwen in je nieuwe huis? Je kunt ervoor kiezen om dit uit te besteden aan bijvoorbeeld een schilder of aannemer. Lees onze tips om een goede vakman te vinden en om de kosten in de gaten te houden.

 • nieuw-huis-nieuws
  Nieuws  |  28 jul.

  Nieuwe dienst: Verhuizen met de Consumentenbond

  Consumenten die verhuizen naar een nieuwe koop- of huurwoning kunnen vanaf vandaag terecht op het 'Nieuw huis' platform van de Consumentenbond. Praktische informatie, een checklist en een e-mailservice helpen verhuizende consumenten op weg.
    1 reactie