icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een eigen huis?

Met alleen de aankoopprijs ben je er nog niet als je een huis wilt kopen. Je krijgt ook te maken met een aantal eenmalige en maandelijkse kosten. We geven een overzicht van de kostenposten.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

eenmalige-kosten

Bij het kopen van een huis krijg je te maken met eenmalige uitgaven voor bijvoorbeeld de bouwkundige keuring en kosten koper. Een aantal daarvan kun je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. De aftrekbare kosten geef je op bij de aangifte inkomstenbelasting.

Hypotheekadviseur

Schakel je een hypotheekadviseur in dan berekent deze kosten voor advies en bemiddeling. De adviseur vraagt hiervoor een vast bedrag (meestal tussen de €1500 en €3000) of een uurvergoeding (tussen de €80 en €175 per uur). Een volledig hypotheekadvies inclusief de bemiddeling van de hypotheek is gemiddeld zo'n 20 tot 30 uur werk.

Makelaar

Een makelaar kan je helpen bij het kopen of verkopen van een huis, maar het is niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Voor een makelaar betaal je ongeveer 1 tot 1,5% van de koopsom.

Kosten koper

De kosten koper (k.k.) zijn de bijkomende kosten voor de aankoop van een woning, die bestaan uit:

Gemiddeld zijn deze bijkomende kosten zo'n 5 à 6% van de aankoopprijs van een woning. Deze kosten gelden alleen voor bestaande woningen, niet voor nieuwbouwwoningen.

Lees welke van deze bijkomende kosten voor je eigen woning fiscaal aftrekbaar zijn.

Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie

De aanvraagkosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn 1% van de hypotheeksom. Daar staat een rentevoordeel tegenover, waardoor je deze kosten snel terugverdient. Afhankelijk van je bank, de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning heb je de aanvraagkosten er meestal in 1 tot 3 jaar uit. Lees meer over de kosten van de NHG.

Aanvraag Starterslening

Met de Starterslening krijg je een extra lening naast je hypotheek. Deze biedt vooral uitkomst als je niet over eigen geld beschikt om het verschil te overbruggen tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek. De afsluitkosten bedragen €750. Zowel afsluitkosten als rente zijn fiscaal aftrekbaar.

Bankgarantie

Als je een woning koopt moet je meestal 10% van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. Dit is een soort aanbetaling op de woning voordat de overdracht van de woning plaatsvindt. In plaats van met eigen geld kun je de aanbetaling ook regelen met een bankgarantie. Hiervoor betaal je de bank een vergoeding: meestal 0,1% van de koopsom.

Lees meer over bankgarantie

Taxateur

Van de meeste hypotheekverstrekkers moet je de woning laten taxeren door een onafhankelijke partij. De bank of hypotheekverstrekker wil er zeker van zijn dat je huis voldoende waard is als onderpand van de hypotheek. De gemiddelde kosten zijn rond de €350. Lees meer over waar je aan moet denken bij de keuze voor een taxateur.

Bouwkundige keuring

Koop je een bestaande woning? Laat dan altijd een bouwkundige keuring uitvoeren, ongeacht of dat wel of niet een eis is van je hypotheekverstrekker. Een bouwkundige keuring kost ongeveer €300, maar biedt zekerheid over de staat van de woning. De uitkomsten van de bouwkundige keuring kun je bovendien gebruiken tijdens de onderhandelingen.

Verbouwing of afwerking

Wil je je woning gaan verbouwen? De kosten daarvan komen bovenop de koopsom van je woning. Of je (een deel van) deze kosten kunt meefinancieren in je hypotheek, hangt ervan af of de verbouwing zorgt voor een waardevermeerdering van de woning.

Bij nieuwbouw is verbouwing niet aan de orde, maar krijg je wel te maken met kosten voor meerwerk. Deze kunnen in de tienduizenden euro’s lopen. Denk hierbij aan het plaatsen van een luxe badkamer, keuken, vloeren en vloerverwarming. Ook de aanleg van de tuin stuwt de prijs van een nieuwbouwwoning omhoog.

Kosten van een nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot zijn fiscaal aftrekbaar onder voorwaarden. Niet aftrekbaar zijn kosten van onderhoud en verbouwing. Voor een rijksmonumentenpand mag je deze kosten onder bepaalde voorwaarden wel aftrekken. Overigens is de rente voor een lening die je afsluit om het onderhoud en de verbouwing van de woning te betalen, wel fiscaal aftrekbaar.

Vaste lasten eigen huis

Behalve eenmalige kosten en je hypotheek heb je natuurlijk ook nog een rijtje maandelijks terugkerende kosten . Bijvoorbeeld de vve en je woonverzekeringen. Lees met welke vaste lasten je iedere maand rekening moet houden.

Lees ook:

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Nieuw & interessant

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  19 dec.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.