icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Restschuld meefinancieren

Bij verkoop van je woning moet je uit de opbrengst eerst de hypotheek aflossen. Is de opbrengst te weinig om de hele hypotheek af te lossen? Dan heb je een restschuld. En wil je een nieuw huis kopen? Met een restschuld kun je voor je nieuwe huis soms minder lenen.  
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 9 maart 2022

Restschuld

Wat is een restschuld?

Brengt je woning bij verkoop minder op dan de openstaande woningschuld en de verkoopkosten? Dan spreek je van een restschuld.

Restschuld meefinancieren

Heb je geen spaargeld en is de restschuld niet te hoog, dan kun je bij een aantal hypotheekaanbieders een restschuldfinanciering krijgen. Dit is een extra hypotheek naast de hypotheek voor je nieuwe huis.  De meeste verstrekken alleen relatief lage bedragen. Bijvoorbeeld tot maximaal 100% of 105% van de waarde van de nieuwe woning. Een paar aanbieders gaan tot 115%. En er zijn aanbieders die een maximaal bedrag aanhouden. In het overzicht zie je welke aanbieders een restschuldfinanciering verstrekken en tot welk bedrag. 

Rente restschuld: niet aftrekbaar

Je kunt de betaalde rente over een restschuld niet aftrekken bij je belastingaangifte.  

Houd rekening met hogere maandlasten

Je kunt alleen een restschuld financieren als je inkomen hoog genoeg is. Je moet de lasten van de nieuwe hypotheek én die van de restschuldfinanciering kunnen dragen. Voor een hypotheek van €200.000 en een restschuld van €25.000 heb je een hoger inkomen nodig dan voor een hypotheek van €225.000. Je hebt per maand hogere lasten omdat je de restschuld vaak in 15 jaar in plaats van in 30 jaar moet aflossen.

Er zijn alternatieven, zoals een persoonlijke lening. Maar die rente is relatief hoog.  

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.