icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tijdelijk verhuren en uitlenen verzekeren met de sharingpolis

Via internet kun je je huis verhuren aan toeristen. Of je verhuurt je auto of leent je gereedschap uit aan iemand die zelf de spullen niet heeft. Als er schade ontstaat, wordt deze vaak niet gedekt door de huidige verzekeringen. Verzekeraars zien dit gat ook en ontwikkelen zogenoemde sharingpolissen, die inspelen op de nieuwe deeleconomie.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:8 mei 2023

Artikel_sharingpolis

Schade door huurders

Stel je verhuurt je huis aan toeristen en 1 van hen valt van de trap en stelt jou aansprakelijk voor de schade. Je eigen aansprakelijkheidsverzekering vergoedt deze schade misschien niet. Bijvoorbeeld omdat in de voorwaarden staat dat commerciële activiteiten zijn uitgesloten, zoals het verhuren van je huis.

De woningverhuurdienst Airbnb biedt sinds oktober 2015 zijn verhuurders in Nederland bescherming tegen schadeclaims van derden, tot $1.000.000, omgerekend zo'n €950.000. Dat is voor het geval huurders tijdens hun verblijf in jouw ruimte:

 • letsel oplopen
 • hun bezittingen beschadigd raken, of
 • gestolen worden

Andersom biedt de Verhuurdersgarantie van Airbnb ook tot $1.000.000 bescherming tegen materiële schade. Dat is als jouw ruimte of bezittingen door een gast of hun bezoek worden beschadigd.

Particuliere woningverhuur gedekt

Een behoorlijk aantal inboedelverzekeraars heeft ondertussen polissen waarbij schade bij het soms particulier verhuren via Airbnb, Wimdu of woningruil wél wordt gedekt. Standaard of optioneel. Het is wel de vraag of dit helpt tegen huurders die jouw spullen stelen, waarbij geen braaksporen zijn. 

Verzekeraars met dekking voor tijdelijke verhuur

Deze inboedelverzekeraars bieden standaard dekking voor tijdelijke verhuur. Tussen haakjes ( ) staat de maximale periode per kalenderjaar:

 • Allianz Direct, Avéro Achmea, Noorderlinge Verzekeraars, Univé (geen termijn).
 • De Goudse (geen termijn, maximaal 60 dagen voor Airbnb).
 • Centraal Beheer, FBTO, Interpolis (extra uitgebreid en all risk) (geen termijn, toeristen maximaal 300 dagen).
 • HEMA, InShared (6 maanden).
 • Aegon, Mintley, Ohra, SNS (60 dagen).
 • ING, Nationale Nederlanden (Maatwerk All-in, Standaard) , Rhion, Vereniging Eigen Huis (2 maanden).
 • United Insurance (4 weken).

Bij deze verzekeraars is dekking voor tijdelijke verhuur een optie:

 • ASN, a.s.r./Ik kies zelf van a.s.r. (17 weken).
 • Allianz en Rhion (2 maanden).
 • Klaverblad (ter beoordeling aan de verzekeraar).

Eén persoon of gezin

Bij Allianz Direct, ASN, a.s.r., de Goudse, Ik kies zelf van a.s.r. en Noorderlinge Verzekeraars geldt deze dekking alleen als je tijdelijk verhuurt aan 1 persoon of gezin. Bij Nationale-Nederlanden (Inboedel Maatwerk All-in), OHRA en Vereniging Eigen Huis geldt deze dekking alleen als je tijdelijk verhuurt aan 2 personen of een gezin. 

Geleende goederen verzekerd

Via de app en website Peerby kun je bijvoorbeeld een boormachine lenen van mensen uit de buurt. Hartstikke handig, maar wát als je je uitgeleende boormachine kapot of helemaal niet terugkrijgt?

Centraal Beheer ontwikkelde samen met Peerby een spullenleen-verzekering. Deze optionele 'Peerby Garantie' moet het uitlenen van spullen laagdrempeliger maken en je een gevoel van zekerheid geven. Behalve schade aan het geleende voorwerp, krijg je ook de schade uitgekeerd bij verlies of diefstal. Bij verhuur betaalt de verhuurder een commissie van 15% van het verhuurbedrag. 

Speciale verzekering voor autodelen

En hoe zit het met de verzekering als je je auto verhuurt aan een buurtbewoner en die rijdt hem vervolgens volledig in de prak? Normaal gesproken draait de eigenaar van de auto op voor de schade, niet de persoon die achter het stuur zit.

Bekijk de polisvoorwaarden van MyWheels bijvoorbeeld.

 • De verzekering gaat automatisch in als je je auto verhuurt via deze website.
 • Deze vervangt je normale autoverzekering alleen tijdens de verhuurperiode in binnen- én buitenland.
 • Je bent verzekerd tegen schade, vernieling, diefstal en aansprakelijkheid.

Ook je opgebouwde no-claim is beschermd.

Centraal Beheer ontwikkelde een speciale autodeelverzekering voor automobilisten die hun auto verhuren via autodeelwebsites als Snappcar, WeGo of MyWheels.

Risico delen

Een alternatief voor een verzekering is het zogenoemde risksharing: risico's delen. Samen met andere particulieren of deelnemers deel je het risico dat bijvoorbeeld je fiets of smartphone wordt gestolen.

Het voordeel van risksharing is dat je alleen een bijdrage betaalt als 1 van de deelnemers schade heeft. Voorbeelden van dit soort risksharingplatforms zijn Gavin, Peer en POT.

Fraude in de deeleconomie

Verzekeraars maakten ook kennis met de ándere kant van de deeleconomie: de grote mogelijkheden voor fraudeurs. Mensen proberen al bestaande schades te claimen op basis van een kleine schade die is ontstaan tijdens de verhuur.

MyWheels biedt verhuur zonder eigen risico aan. Bij Snappcar kon je het eigen risico afkopen. Zo kan een verhuurder eenvoudig schade verhalen op een huurder, want die voelt het toch niet in zijn portemonnee.

Aanpassing door Snappcar

Snappcar verhoogde daarom in april 2018 het eigen risico. Het eigen risico verdubbelde tot €500 voor mensen die voor het eerst huren en naar verhouding vaak schade claimen. Daarnaast zet SnappCar het mes in de uitkeringen. Is je auto ouder dan 10 jaar, dan krijg je nog maximaal €750 of in sommige gevallen €1250 uitgekeerd.

Ook concurrent MyWheels verwacht zijn verzekering die via Centraal Beheer loopt, te moeten versoberen, bijvoorbeeld door verhoging van het eigen risico. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.