icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
tv-internet-bellen-graphic

Vergelijk providers

Vergelijk providers op internetsnelheid, tv-aanbod en prijs. En check of je kunt besparen. Stap je nu over, dan krijg je €10 korting.

Vergelijk providers

Google Wifi

Eerste indruk
|
Google brengt Google Wifi in Nederland op de markt. Het is een 'mesh- of multiroomwifi' waarmee het wifisignaal door je gehele huis of kantoor overal even sterk zou moeten zijn. Bij een eerste praktijkproef lijkt het allemaal prima te werken.
Dennis Pronk_S

Dennis Pronk   Expert ElektronicaBijgewerkt op:14 december 2018

MerkGoogle

TypeWifi

Prijs€200 (3 stuks), €100 (1 stuk)

Verkrijgbaar bijStore.google.com en Amazon.nl

Typisch Google

google-wifi-router-bovenGoogle heeft al verschillende producten geïntroduceerd en Google Wifi hoort zeker in dat rijtje thuis. Google Wifi draait in de praktijk goed. Geen gezinslid of collega heeft geklaagd over slecht internet. De bijbehorende app werkt erg prettig en geeft volop informatie. Wel is het vervelend dat een fatsoenlijke webinterface ontbreekt en dat je hierdoor van de app afhankelijk bent.

Google verzamelt standaard allerlei statistieken, hoewel je dit gedeeltelijk kunt uitschakelen. Het zou netter zijn als dat niet nodig was. Als je dit niet vertrouwt, zijn er genoeg alternatieve meshsystemen of routers.

De installatie is iets lastiger dan we gewend zijn van andere mesh-oplossingen.

Momenteel gaat onze snelste internetverbinding tot maximaal 200 mbit/s en met een laptop met 802.11ac is dit meestal geen probleem, hoe het met snellere verbindingen zit hebben we nog niet ervaren.

google-wifi-router-zijkant

 

Mesh is overal verkrijgbaar

Er komen steeds meer meshproducten op de markt. Je vindt ze tegenwoordig in elke winkel die routers verkoopt. Mesh is een veelbelovende technologie die ervoor zou moeten zorgen dat wifiproblemen tot het verleden behoren. De truc is het gebruik van meerdere wifipunten die door de meshtechnologie constant met elkaar communiceren. Daardoor moeten ze een stabiele, snelle wifi leveren.

Eerder bespraken we mesh al in de productreviews van Linksys Velop en de TP-Link Deco M5. We concludeerden toen dat deze oplossingen gemak bieden, maar jammer genoeg afhankelijk zijn van een app die bovendien registratie vereist. Andere kritiekpunten waren de hoge prijs of lagere wifidekking dan verwacht. 

De praktijktest

google-wifi-router-stapelWe probeerden de set Google Wifi's op 2 locaties uit. Thuis in een rijtjeshuis en op kantoor. Zowel thuis als op kantoor moesten we de wifipunten dichter bij elkaar zetten dan verwacht. Maar toen de wifipunten eenmaal met elkaar waren verbonden, draaide het wifinetwerk goed.

Beide internetabonnementen konden ten volle worden benut: thuis 100 mbit/s (zowel up als down) en op kantoor 200 mbit/s (alleen down, up 20 mbit/s). De snelheid die je haalt is ook afhankelijk van je apparaten, een laptop met 802.11ac wifi kon de maximale snelheid meestal halen. Op kantoor waren zeker 30 apparaten verbonden met wifi. De 3 wifipunten dekten zonder problemen het hele huis en ook op kantoor kregen we geen klachten.

De verpakking belooft heel wat

Google Wifi is verkrijgbaar als set van 3 (€319) en als losse router (€139). Wij hebben de set van 3 geprobeerd. De verpakking ziet er net als Google's andere producten en Google diensten minimalistisch uit. De doos is grotendeels wit en naast het logo en de naam worden er enkel wat claims getoond zoals:

 • Overal in huis goed internet
 • Altijd een stabiel wifisignaal
 • Dekking in elke ruimte
 • Maximale internetsnelheden
 • Eenvoudig wifibeheer

Inhoud van de doos

De doos bevat:

 • 3 Google Wifi's
 • 3 kleine voedingen
 • 1 platte netwerkkabel
 • een snelstartgidsje
 • een productinformatiegidsje.

De Google Wifi's zien er mooi uit, ze lijken sterk op de eerder besproken TP-Link Deco's, maar dan dubbel zo dik. Plak 2 gemiddelde rookmelders op elkaar en je hebt een idee van de omvang. Dat is een stuk kleiner dan de meeste routers en we vinden het ook een stuk mooier, maar misschien ben je fan van routers met uitstekende antennes. 

De gidsjes bevatten voor elke taal maar 1 pagina met informatie en daar heb je voldoende aan.

Simpele installatie met onnodige stap

google-wifi-router-screen5Net als bij eerder besproken meshsystemen ontbreekt bij Google Wifi een webinterface. Het is nodig om een iOS- of Android-app te downloaden uit de appwinkel. De app heet net als het product zelf Google Wifi. Je moet je verplicht registreren om de app te installeren.

Als je al een Google-account hebt, dan log je daarmee in of je maakt ter plekke een account aan. Dan leidt de app je door de simpele installatie, die bijna gelijk is aan de installatie van de Decco en Velop. Het enige verschil is de extra stap die vereist is bij Google Wifi: je moet een code aan de onderkant scannen via je camera. De stap lijkt onnodig, want je wifipunt is al herkend en bij de concurrentie komt hij niet voor.

Je hebt ook de optie om de code handmatig in te voeren. Dat laatste hebben wij gedaan. Daarna word je geholpen om je wifi te beveiligen en een gastnetwerk in te stellen. Als je klaar bent met het installeren van het eerste wifipunt, is het installeren van de overige punten een kwestie van de voeding aansluiten en koppelen via de app. Al met al is Google Wifi installeren erg makkelijk, maar net iets onhandiger dan bij de concurrentie.

Privacy moet je zelf regelen

google-wifi-router-screen3Google verdient geld op basis van advertenties. Daarbij is het handig om zoveel mogelijk van je te weten te komen. Hoe meer Google van je weet, hoe beter de advertenties op jou kunnen worden gericht.

Niet iedereen vindt dat fijn en dat heeft invloed op het imago van de zoek- en advertentiegigant. Aan de andere kant weet Google dit ook en lijkt het de angst van gebruikers zoveel mogelijk te willen wegnemen.

Zo ook bij de Google Wifi waar je via de app het privicyinstellingenmenu kunt aanpassen. Het menu bevat 3 onderdelen die standaard aanstaan. Het gaat om

 • Google Wifi-cloudservices
 • Gebruiksstatistieken van Wifi-punt
 • Gebruiksstatistieken voor Google Wifi-app 

Google Wifi-cloudservices zorgt voor gemak en geeft je altijd inzicht in je wifinetwerk. Het is niet essentieel, maar je kunt overwegen het te gebruiken. De andere 2 bieden je als gebruiker niets en kun je zonder problemen uitzetten.

Update: reactie Google

Rachid Finge, Communications Manager Google, meldt dat Google Wifi en de bijbehorende app niet bijdragen aan de inkomsten die worden gehaald uit advertenties. Het verdienmodel van Google Wifi is puur de verkoop van het apparaat. Hij vult aan dat de 3 uit te schakelen privacyinstellingen onder meer verband houden met de stabiliteit van Google Wifi (gegevens van een crash worden naar Google gestuurd) en het gebruik van de app (op basis van statistieken worden veelgebruikte functies prominenter in de app geplaatst). De stelling dat de privacyinstellingen je als gebruiker niets bieden is op zijn minst te betwisten.
(update 6-11-2017)

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.