icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Makelaar inschakelen bij de verkoop of aankoop niet verplicht

Als je dat niet wilt hoef je geen makelaar te gebruiken bij de aankoop of verkoop van een huis.


Een makelaar kan je helpen als je een huis wilt kopen of verkopen. Het inschakelen van een makelaar is echter niet verplicht bij de aankoop of verkoop van een woning.

Zelf een huis kopen of verkopen bespaart je, afhankelijk van de koopsom, enkele tot vele duizenden euro's. Maar dan moet je je wel actiever oriƫnteren op de huizenmarkt, zelf afspraken maken, zelf adviezen inwinnen en zelf onderhandelen over de hoogte van de koopsom en de contractvoorwaarden.

Tips

  • Denk goed na over je wensen en verwachtingen, voordat je een makelaar inschakelt.
  • Veel makelaars werken met modules van diensten; je kunt dan kiezen van 'all-inclusive' tot bijv. alleen het inschakelen van de makelaar voor het voeren van de onderhandelingen. Maak duidelijke (schriftelijke) afspraken met de makelaar over wat je wil dat hij voor je doet.
  • Onderhandel over de vergoeding van de makelaar. De vergoeding die een makelaar voor zijn diensten vraagt heet courtage. De courtage is meestal een percentage van de koopprijs, maar kan ook een vast bedrag zijn. Vergelijk de tarieven en onderhandel. Kijk ook bijvoorbeeld of hij bereid is no cure no pay in het contract op te nemen.
  • Kies een kantoor dat is aangesloten bij de Geschillencommissie Makelaardij. Heb je een conflict met de makelaar en kom je er samen niet uit, dan kun je bij de geschillencommissie aankloppen voor een bindende uitspraak. Makelaars van de NVM, VBO en VastgoedPro zijn allemaal aangesloten bij de Geschillencommissie. Andere makelaars kunnen zich op eigen initiatief hebben aangesloten.

Let op

  • Een makelaar mag niet de belangen van koper en verkoper tegelijk vertegenwoordigen.
  • Een huis kopen op een veiling lijkt erg aantrekkelijk, maar het spel dat onder meer speculanten daar spelen, is voor buitenstaanders riskant. Bovendien bestaan er allerlei gebruiken en regels die het kopen van een huis op een veiling ingewikkeld maken.

Je kunt je klacht ook plaatsen op www.klachtenkompas.nl, een initiatief van de Consumentenbond. De klacht wordt dan direct ingediend bij het betreffende bedrijf. En om zeker te zijn dat je klacht serieus wordt genomen, kijkt de Consumentenbond met je mee.