! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Magnetron kopen: waar let je op?

Magnetrons zijn er in allemaal verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen uit een magnetron die alleen verwarmt of juist een combimagnetron die uitgerust is met zowel magnetron- als ovenfuncties.

Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Woning & Huishouden


1
Verschillende soorten magnetrons

 • Magnetron

  Gewone magnetron (solomagnetron)

  Een solomagnetron heeft alleen een magnetronfunctie. Hij kan dus alleen snel eten en drinken opwarmen en ontdooien. Iets duurdere solomagnetrons kunnen ook grillen.

 • Magnetron-metkip

  Combimagnetron

  Een combimagnetron combineert de magnetronfunctie met een heteluchtfunctie. Op veruit de meeste combimagnetrons kun je de magnetron- en ovenfunctie los én in combinatie met elkaar gebruiken. De meeste combi's hebben ook een grill.

  Let op: niet op alle magntrons met een heteluchtfunctie zit een combistand.

  De beste combimagnetrons

 • Magnetron-inbouw

  Inbouwmagnetron

  Een inbouwmagnetron neemt geen ruimte in op het aanrecht en geeft de keuken een strak uiterlijk. Houd bij het inbouwen wel rekening met de ruimte die het apparaat nodig heeft voor ventilatie.

   Vergelijk inbouwcombimagnetrons.

2
Functies van een combimagnetron

 • Magnetronfunctie: hiermee warm je eten en drinken snel op. Kun je het vermogen regelen, dan kun er er ook mee ontdooien.
 • Hetelucht- of ovenfunctie: een ventilator verdeelt de hitte van het warmte-element gelijk door de ovenruimte. Je gebruikt deze functie hetzelfde als een oven, bijvoorbeeld om een cake te bakken.
 • Combinatiefunctie: combineert de magnetron- met de ovenfunctie. Zo kun je opwarmen en bakken tegelijk. Handig voor bijvoorbeeld een diepvrieslasagne en een quiche.
 • Grill: door het grill-element krijgt voedsel een bruin korstje. Bij combimagentrons kun je deze stand meestal ook in combinatie met de magnetron- en de heteluchtfunctie gebruiken. Handig voor bijvoorbeeld het klaarmaken van een hele kip of groot stuk vlees.
 • Stoomfunctie: Op luxe magnetrons zit soms een stoomfunctie. Handig voor het stomen van bijvoorbeeld vis of rijst. Ook zonder stoomfunctie kun je groente en aardappelen stomen. Bekijk onze tips om te koken met je magnetron.

Vergelijk combinatiemagnetrons of bekijk de beste vrijstaande en inbouwcombimagnetrons.

Koopadvies_channel1

3
Kooptips (combi)magnetrons

  • Kijk of de magnetron groot genoeg is. Uit onze test blijkt dat de bruikbare ruimte soms veel kleiner is dan wat er op de magnetron staat. Neem je grootste ovenschaal mee naar de winkel en kijk of hij past. Let er bij magnetrons met een draaiplateau op dat de schaal ook kan draaien. 
  • Bij sommige combimagnetrons kun je het draaiplateau uitschakelen. Handig als je een grote schaal wilt gebruiken.
  • Is de draairichting van de deur geschikt voor de plek die je voor het apparaat in gedachten hebt? Soms kun je de draairichting aanpassen.
  • Met een kinderslot kan je kind de magnetron niet aanzetten en de deur niet openen.
  • Staar je niet blind op het aantal automatische kookprogramma's. De meeste programma's gebruik je niet, en vaak haal je betere resultaten met je eigen instellingen. Bekijk meer tips om je magnetron slimmer te gebruiken.
  • Voor veel vrijstaande magnetrons zijn er houders te koop waarmee je de magnetron aan de muur kunt ophangen.

  Tip: In onze Vergelijker staat bij elke magnetron in de beschrijving hoe groot een magnetron is, de bruikbare inhoud, of hij een kinderslot heeft en of hij een draaiplateau heeft. Je hoeft geen lid te zijn om deze informatie te kunnen lezen.

4
Wat zegt de prijs?

Een gewone magnetron (solomagnetron) zonder ovenfunctie koop je voor nog geen €100. Ze zijn eenvoudig en kunnen alleen opwarmen en ontdooien. Hoe uitgebreider het apparaat, hoe hoger de prijs. Inbouwmagnetrons zijn gemiddeld 3 keer zo duur als vrijstaande magnetrons.

Over de prijs

De productvergelijker van de Consumentenbond maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

De Consumentenbond vermeldt op de website welke online-winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

MacBook_vergelijker_magnetron

5
Keuzehulp magnetrons

Benieuwd welke magnetron het beste bij je past? Met onze keuzehulp kies je in een paar stappen de juiste magnetron.

Help mij kiezen

Test magnetrons

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een specifieke magnetron? Of over wat er wel en niet in de magnetron kan? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

 

Bekijk het forum