icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Magnetron kopen: waar let je op?

Magnetrons zijn er in allemaal verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen uit een magnetron die alleen verwarmt of juist een combimagnetron die uitgerust is met zowel magnetron- als ovenfuncties. Bedenk dus goed wat je met je magnetron wilt doen.

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Zo werkt een magnetron

Voedsel is opgebouwd uit moleculen. Een magnetron produceert elektromagnetische golven, ook wel microgolven genoemd. De microgolven brengen de moleculen in het voedsel in beweging. Door deze beweging ontstaat wrijvingswarmte, waardoor het voedsel snel opwarmt.

Om een betere verdeling van de warmte over het hele gerecht te krijgen hebben veel magnetrons een draaiplateau. Er zijn echter ook modellen zonder draaiplateau verkrijgbaar. Deze modellen verzorgen zelf de optimale verdeling van de warmte, zonder dat het gerecht steeds ronddraait.

Koopadvies_channel1

2
Verschillende soorten magnetrons

3
Functies van een combimagnetron

  • Magnetronfunctie: hiermee warm je eten en drinken snel op, en als het vermogen regelbaar is, kun je er ook mee ontdooien. Hoe snel de magnetron is, hangt onder andere af van het vermogen.
  • Hetelucht- of ovenfunctie: een ventilator verdeelt de hitte van het warmte-element gelijk door de ovenruimte. Als je de ovenfunctie tegelijk met de magnetronfunctie gebruikt, kun je opwarmen en bakken tegelijk, bijvoorbeeld een diepvrieslasagne en een quiche. Maar je kunt ook alleen de ovenfunctie gebruiken, bijvoorbeeld voor het bakken van een cake.
  • Grill: door het grill-element krijgt voedsel een bruin korstje. Deze stand kan ook in combinatie met de magnetron- en de heteluchtfunctie worden gebruikt. De magnetron-grillfunctie is vooral geschikt om grote stukken vlees tegelijk op te warmen en te roosteren.

Bekijk de beste combimagnetrons.

4
Waar moet ik nog meer op letten?

  • Hoe groot moet je magnetron zijn? Zorg dat je grootste schaal erin past. Let er bij magnetrons met een draaiplateau op dat de schaal ook kan draaien. 
  • Bij sommige combimagnetrons is het draaiplateau uitschakelbaar. Handig als je een grote schaal wilt gebruiken.
  • Let er bij plaatsing van je magnetron op naar welke kant de deur opengaat (onder, links of rechts) en of je dit later nog kunt aanpassen.
  • Een kinderslot zorgt ervoor dat een kind de magnetron niet aan kan zetten en de deur niet kan openen. 
  • Sommige magnetrons hebben veel automatische programma's. Bedenk van tevoren goed waar je de magnetron voor wilt gebruiken en of je al deze programma's nodig hebt.
  • Bij veel magnetrons kun je voor het bereiden of ontdooien van een gerecht het gewicht van het gerecht ingeven. Het magnetronvermogen en de programmaduur wordt hier dan op afgestemd.
  • Wil je je vrijstaande magnetron graag aan de muur plaatsen? Voor vrijstaande magnetrons zijn er houders te koop waarmee je de magnetron kunt ophangen.
Koopadvies_channel4

5
Wat zegt de prijs?

Een solomagnetron koop je voor nog geen ā‚¬100. Dit zijn in het algemeen eenvoudige apparaten. Hoe uitgebreider het apparaat, hoe hoger de prijs. Inbouwmagnetrons zijn gemiddeld 3 keer zo duur als vrijstaande magnetrons.

Over de prijs

De productvergelijker van de Consumentenbond maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

De Consumentenbond vermeldt op de website welke online-winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

MacBook_vergelijker_magnetron

Test magnetrons

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Wil je meer weten over een specifieke magnetron? Of over wat er wel en niet in de magnetron kan? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Bekijk het forum