icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Magnetron kopen: waar let je op?

Magnetrons zijn er in allemaal verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen uit een magnetron die alleen verwarmt of juist een combimagnetron die uitgerust is met zowel magnetron- als ovenfuncties. Bedenk dus goed wat je met je magnetron wilt doen.

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Zo werkt een magnetron

Voedsel is opgebouwd uit kleine moleculen. Een magnetron produceert elektromagnetische straling, ook wel microgolven genoemd. De microgolven brengen de moleculen in het voedsel in beweging. Door deze beweging ontstaat wrijvingswarmte, waardoor het voedsel snel opwarmt.

Om een juiste verdeling van de warmte over het hele gerecht te krijgen hebben veel magnetrons een draaiplateau. Er zijn echter ook modellen zonder draaiplateau verkrijgbaar. Deze modellen verzorgen zelf de optimale verdeling van de warmte, zonder dat het gerecht steeds rond draait.

Koopadvies_channel1

2
Verschillende soorten magnetrons

3
Functies van een combimagnetron

 • Hetelucht: de boven- en onderwarmte wordt gelijk verdeeld door een ventilator. Met deze functie kun je bakken. In combinatie met de magnetronstand wordt het eten sneller bereid. Om het gerecht een knapperig korstje of bodem te geven gebruik je de boven- of onderwarmte.
 • Conventionele stand: de warmte verspreidt zich onder en boven gelijkmatig over het gerecht. Deze functie is geschikt voor zowel braden als bakken.
 • Grill: door het grill-element krijgt voedsel een bruin korstje. Deze stand kan ook in combinatie met de heteluchtfunctie worden gebruikt.
 • Magnetron en grill: De combinatie van magnetron en grill is goed voor het bereiden van grotere stukken vlees. Het vlees wordt door en door verhit en tegelijkertijd geroosterd.

Let op: niet alle combimagnetrons hebben alle bovenstaande functies. Bekijk daarom eerst de gebruiksaanwijzing van de magnetron voor je aankoop.

4
Waar moet ik nog meer op letten?

 • Hoe groot moet je magnetron zijn? Zorg dat je grootste schaal erin past en rond kan draaien.
 • Bij sommige combimagnetrons is het draaiplateau uitschakelbaar. Handig als je een grote schaal wilt gebruiken.
 • Let er bij plaatsing van je magnetron op naar welke kant de deur opengaat (onder, links of rechts) en of je dit later nog kunt aanpassen.
 • Een kinderslot zorgt ervoor dat de knoppen niet werken en de deur niet geopend kan worden.
 • Sommige magnetrons hebben veel automatische programma's. Bedenk van tevoren goed waar je de magnetron voor wilt gebruiken en of je al deze programma's nodig hebt.
 • Bij magnetrons met een gewichtsautomaat kun je voor het bereiden of ontdooien van een gerecht het gewicht instellen. Het programma wordt hier dan op afgestemd.
 • Wil je je magnetron hoog aan de muur plaatsen? Voor vrijstaande magnetrons zijn er houders te koop waarmee je de magnetron kunt ophangen.
Koopadvies_channel4

5
Wat zegt de prijs?

Een solomagnetron koop je voor nog geen €100. Dit zijn in het algemeen eenvoudige apparaten. Hoe uitgebreider het apparaat, hoe hoger de prijs. Inbouwmagnetrons zijn meestal duurder dan vrijstaande magnetrons.

Over de prijs

De productvergelijker van de Consumentenbond maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

De Consumentenbond vermeldt op de website welke online-winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

MacBook_vergelijker_magnetron

Test magnetrons

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...