icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

2014

30 december 2014

5 antwoorden over de zorgverzekering voor 2015

Voor consumenten is het niet altijd duidelijk wat belangrijk is bij het kiezen van de beste zorgverzekering voor 2015. Om daar verandering in te brengen konden consumenten 29 december met al hun vragen terecht bij de zorgexperts van de Consumentenbond. In onze community werd live antwoord gegeven op de vragen. Heb je dit gemist? Hieronder een selectie van antwoorden die je kunnen helpen bij de keuze voor de juiste zorgverzekering.

23 december 2014

Zorgverzekeringspreekuur: Experts beantwoorden vragen in community Consumentenbond

Maandag 29 december zitten de zorgexperts van de Consumentenbond van 16.00 tot 21.30 uur klaar om in de online community van de Consumentenbond vragen te beantwoorden over zorgverzekeringen. December is dé maand om de zorgpolis voor 2015 te bekijken en eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekering. De Consumentenbond helpt consumenten die door de bomen het bos niet meer zien.

23 december 2014

Rechter verbiedt handelswijze datingsite Cupidos

De rechter heeft datingsite Cupidos verboden om nog langer met nepprofielen bezoekers van andere datingsites naar hun website te lokken. Ook mag Cupidos niet meer op hun eigen sites, waaronder Cupidos.nl, Devils.nl en Datebird.nl, nepprofielen plaatsen. Hiermee stelde de rechter de Consumentenbond en Stichting Keurmerk Veilig Daten in het gelijk. De organisaties spanden samen een rechtszaak aan tegen de onrechtmatige en misleidende praktijken van Cupidos.

23 december 2014

Onsportieve voorwaarden bij sportscholen

Sportscholen hanteren vaak onredelijke Algemene Voorwaarden (AV) blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar de prijzen en voorwaarden van acht grote sportschoolketens. Veel sportscholen houden zich niet aan wettelijke incassoregels en ook sportscholen die aangesloten zijn bij brancheorganisatie Fit!Vak, houden zich niet aan alle regels. De onderzoeksresultaten staan in de Consumentengids van januari 2015.

22 december 2014

Opvallend veel klachten over Online.nl

In de tweede helft van 2014 heeft de Consumentenbond honderden klachten gekregen over provider Online.nl. De klachten variëren van geen verbinding tot een slecht bereikbare klantenservice en van traag internet tot een onjuiste rekening. De Consumentenbond heeft Online.nl om uitleg verzocht en gevraagd welke stappen het bedrijf gaat nemen om de klachtenstroom in te dammen. Om consumenten met problemen te helpen, heeft de Consumentenbond een stappenplan en voorbeeldbrieven op zijn website gezet.

22 december 2014

Ledlampen presteren beter

De nieuwe generatie ledlampen gaat veel langer mee dan oudere modellen. Uit de extra lange levensduurtest van de Consumentenbond blijkt dat 80% van de geteste ledlampen minimaal 15.000 branduren haalt. Dat is een veel betere score dan de test naar 10.000 branduren in oktober 2013. Toen legde 1 op de 3 ledlampen voortijdig het loodje.

19 december 2014

Behoud vrije artsenkeuze blijft onzeker

Met het verwerpen van het wetsvoorstel van minister Schippers (Volksgezondheid) op 16 december door de Eerste Kamer leek de vrije artsenkeuze voor verzekerden behouden. Maar het kabinet heeft na spoedberaad besloten het voorstel in aangepaste vorm opnieuw in te dienen. Daarmee is het laatste woord over vrije artsenkeuze nog niet gezegd. De Consumentenbond is teleurgesteld dat de vrije artsenkeuze nog steeds beperkt wordt.

19 december 2014

Huizenhandelaren 'executieveilingen' terecht beboet

Volgens een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 18 december 2014 heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) terecht boetes opgelegd aan 14 huizenhandelaren. Deze waren actief betrokken bij het zogenaamde executieveilingenkartel. De bestuursrechter is het eens met de conclusie van ACM en de Consumentenbond dat de huizenhandelaren de Mededingingswet hebben overtreden door verboden prijsafspraken te maken. De Rechtbank vindt het wel passend de door ACM opgelegde boete voor een aantal handelaren met 10% te verlagen.

19 december 2014

Virusscanners nog steeds hun geld waard

Virusscanners zijn geen overbodige luxe, blijkt uit een test van de Consumentenbond. De bescherming van een computer zonder extra scanner is nog steeds veel minder goed dan met een betaalde scanner. Verder laat het onderzoek zien dat consumenten niet kunnen vertrouwen op de standaardbeveiliging van Windows en dat de ook de beveiliging van browsers nog in de kinderschoenen staat. Internetbrowsers blokkeren maximaal 30% foute webpagina's, terwijl virusscanners rond de 70% tegenhouden.

16 december 2014

Behoud vrije artsenkeuze overwinning voor consumenten

Met het verwerpen van het wetsvoorstel van Minister Schippers (Volksgezondheid) op 16 december door de Eerste Kamer is de vrije artsenkeuze voor verzekerden behouden.

16 december 2014

Nieuwe Reclamecode Voedingsmiddelen is zoethoudertje

Het bestuur van de Stichting Reclame Code (SRC) heeft dinsdag 16 december besloten dat er beperkingen komen voor voedingsmiddelenreclame gericht op kinderen tot en met 12 jaar (was 7 jaar). Voor bepaalde producten mag geen reclame meer worden gemaakt gericht op deze doelgroep. De aanpassing van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen lijkt een vooruitgang, maar door alle uitzonderingsbepalingen in de code zullen kinderen nog steeds veelvuldig worden blootgesteld aan marketing voor ongezonde levensmiddelen, constateert de Consumentenbond. De Consumentenbond gaat zijn bezwaren voorleggen aan staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid).

11 december 2014

Etiketten eindelijk duidelijker

Vanaf 13 december 2014 gelden er nieuwe etiketteringsregels in Europa. De Consumentenbond heeft zich hier, samen met andere Europese consumenten- en gezondheidsorganisaties, jarenlang hard voor gemaakt. De nieuwe regels zijn een enorme verbetering, al vindt de Consumentenbond het een gemiste kans dat het verkeerslichtensysteem niet is ingevoerd. Daarmee zouden consumenten in één oogopslag op de voorkant van de verpakking kunnen zien of een product veel, matig of weinig vet, zout en suiker bevat.

8 december 2014

Eneco groenste energiereus, Nuon en Essent hekkensluiters in duurzaamheid

Van de grote energiebedrijven in Nederland is Eneco de meest groene stroomleverancier. Nuon en Essent scoren beiden een dikke onvoldoende op duurzaamheid. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu. De absolute uitblinkers - die een 10 scoren - zijn 4 kleine energiebedrijven: Windunie, Raedthuys, Huismerk Energie en Qurrent.

5 december 2014

Tandartspremie omhoog, tandartskosten omlaag

De premies van de meeste tandartsverzekeringen blijven volgend jaar gelijk of stijgen, terwijl veel tandartsingrepen goedkoper worden. Een gaatje vullen en een controle worden ruim 5% goedkoper. De tarieven voor implantologie dalen zelfs met 20%. Een behandeling zelf betalen - in plaats van je ervoor te verzekeren - wordt daardoor aantrekkelijker. De Consumentenbond adviseert consumenten om goed te kijken naar behandelingen die voor 2015 gepland zijn.

2 december 2014

Help banken met hun goede voornemens

Op 2 december 2014 organiseert De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) het symposium Toekomstgericht Bankieren. Op deze bijeenkomst bespreken de bankiers hun toekomstplannen, nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen. De Consumentenbond wil dat het belang van de klanten daarbij centraal staat. Om de banken een handje helpen, vraagt de Consumentenbond aan consumenten welke goede voornemens de banken zouden moeten hebben.

1 december 2014

Consumentenbond verwelkomt 1000e lid online community

Een half jaar na de start zijn er al 1000 consumenten actief in de community van de Consumentenbond. Op dit forum kunnen leden en niet-leden van de Consumentenbond ervaringen en tips uitwisselen en deelnemen aan discussies over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van bijvoorbeeld zorg, financiën, voeding, reizen en privacy.

28 november 2014

Aanvullende verzekering vaak duurder voor ouderen

Van de 4 grote zorgverzekeraars, hanteert alleen Menzis voor iedere verzekerde dezelfde premie, ongeacht de leeftijd. Bij Zilveren Kruis Achmea, CZ en VGZ geldt voor één of meerdere aanvullende pakketten: hoe ouder de verzekerde, hoe hoger de premie. Dit constateert de Consumentenbond na het vergelijken van de premies van 36 verzekeraars. Het grootste prijsverschil op basis van leeftijd vond de Consumentenbond bij De Amersfoortse. Daar betalen 55-jarigen €360 per jaar meer dan iemand van 24 voor exact hetzelfde aanvullende pakket.

26 november 2014

Datingssites schimmig over kosten en opzeggen (met update)

Datingwebsites zijn vaak onduidelijk over de kosten van een abonnement en de regels omtrent opzeggen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de 10 onderzochte websites melden er 3 pas abonnementsprijzen na registratie en bij nog eens 3 is het flink zoeken naar de prijzen. Ook het opzeggen van een abonnement leidt geregeld tot problemen, omdat de optie van stilzwijgende verlenging snel over het hoofd te zien is.

25 november 2014

'Vanaf-premie' basisverzekering werkt verwarrend

Zorgverzekeraars maken op hun website en in advertenties gretig gebruik van de 'vanaf-premie'. Dat die premie alleen geldt bij een maximaal eigen risico van €875, staat er niet altijd even duidelijk bij. De Consumentenbond pleit ervoor dat zorgverzekeraars bij hun basisverzekering adverteren met prijzen op basis van het minimale eigen risico van €375, zodat consumenten de prijzen bij verschillende verzekeraars goed met elkaar kunnen vergelijken.

25 november 2014

Webwinkels overtreden nieuwe consumentenregels

Veel webwinkels houden zich niet aan de nieuwe regels voor koop op afstand, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. 31% van de onderzochte winkels stortte niet binnen de wettelijke termijn van 14 dagen het aankoopbedrag van een geretourneerd product terug. Bovendien bleek de hoogte van het teruggestorte bedrag vaak niet te kloppen. De Consumentenbond roept de miskleunende webwinkels op zich te houden aan de nieuwe wettelijke regels en heeft de onderzoeksresultaten gedeeld met de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).


Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in