! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderstoelen komen onveilig uit de test

Nieuws|Uit een test van de Consumentenbond naar kinderstoelen blijkt dat 5 van de 20 modellen niet voldoen aan de veiligheidsnormen. Ze bieden geen goede bescherming tegen vallen of vingers kunnen klem komen te zitten.

Babs van der Staak

Babs van der Staak , Woordvoerder Gepubliceerd op:1 december 2016

kinderstoel 3

Bij de kinderstoelen Yaris Single en lief! zijn de openingen voor de benen te groot, waardoor kinderen door de openingen op de grond kunnen vallen. Bij de Nuna Zaaz 2016, Peg Perego Pappa Zerro 3 en de Ikea Blames kunnen vingers klem komen te zitten. Nuna, Peg Perego en Ikea hebben aangegeven hun stoelen te gaan onderzoeken. Yaris geeft aan een tuigje te gaan leveren bij de stoel. Lief! heeft hun producent om een reactie gevraagd op de bevindingen van de Consumentenbond.

 

In december 2015 deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook onderzoek naar de veiligheid van kinderstoelen en constateerde dat verschillende exemplaren niet aan de veiligheidseisen voldeden. De Consumentenbond wilde weten of de situatie inmiddels is verbeterd, maar dat blijkt niet het geval. De Consumentenbond is in contact met de NVWA, de NEN (het instituut dat de veiligheidsnormen vaststelt) en de fabrikanten over de testresultaten.

 

Lage kinderstoelen

De Childwood Evolu 2 en de Topmark Jess kinderstoel zijn ook in een lage stand te gebruiken, maar voldoen dan niet aan de eisen die er zijn voor hoge kinderstoelen met betrekking tot stabiliteit. Een norm voor lage kinderstoelen bestaat nog niet en wordt in 2018 pas verwacht. De Consumentenbond pleit er voor dat in de kinderstoelennorm die in 2017 wordt herzien, ook stabiliteitseisen worden opgenomen specifiek voor kinderstoelen die consumenten ook als lage stoel kunnen gebruiken.

Bekijk meer informatie over de kinderstoelentest en tips voor het veilig gebruiken van kinderstoelen.