icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Doorprinten met een 'lege' cartridge

Luister niet altijd naar je printer. Met een zogenaamd lege cartridge kun je vaak nog veel printjes maken.

Bijgewerkt op:5 juli 2017

printer papiervel

Toon

De toon van de melding varieert. Zo stelt Epson: ‘Het is bijna tijd om een of meer cartridges te vervangen’. Brother houdt het kort met ‘Inkt bijna op’. Canon is veel dwingender. De melding begint met ‘De volgende inkt is mogelijk op’, maar wordt daarna streng. ‘Aanbevolen wordt de inkttank na het afdrukken te vervangen. Als u de printer blijft gebruiken wanneer de inkttank leeg is, kan de printer beschadigd raken.’printer Melding CanonAlle printermerken zetten bij de eerste melding gelijk een link naar hun webwinkel waar je nieuwe cartridges kunt kopen. Heel servicegericht, maar het maakt ook duidelijk dat ze geld verdienen aan inkt.

Melding komt te vroeg

Volgens printerfabrikanten is de vroege melding bedoeld om de consument te behoeden voor grote problemen. Dat klopt, in elk geval bij inkjetprinters. Eventueel achtergebleven inktdruppels op de printkop kunnen namelijk opdrogen en dat kan leiden tot verstopping en slechte printjes. Door een bodempje inkt in de cartridge over te laten, kan de printer dit nog als laatste redmiddel gebruiken om de boel schoon te spuiten.

1000 printjes extra

Maar het gaat te ver om bij de eerste de beste melding de cartridge te vervangen. De inktdruppels drogen namelijk niet meteen op. Een printer kan zeker enkele weken ‘droog’ staan zonder inkt. Laat je dus niet intimideren en negeer de eerste melding. Er is op dat moment geen reden de cartridge te vervangen. Je kunt vaak nog heel wat printjes maken. Soms wel meer dan 1000 printjes extra.

Vergelijken

Bij andere printers is het verschil misschien minder extreem. Maar er is meer dan genoeg inkt over om nog een paar weken door te printen en de tijd te nemen om nieuwe cartridges bij de voordeligste winkel te kopen. Het loont altijd de prijzen te vergelijken: de verschillen kunnen oplopen tot enkele tientjes per cartridge. Bekijk de alternatieve cartridges en toners voor jouw printer.

Blokkade

Koopadvies_channel3De meeste inkjetapparaten laten je verder printen na de eerste waarschuwing, maar op een gegeven moment blokkeren ze. Als de cartridge volgens het apparaat leeg is, komt er geen letter in die kleur meer op papier.

Niet alle printers zijn zo afgesteld. Bij sommige kun je zélf bepalen wanneer het tijd is voor een nieuwe cartridge. Anderen printen gewoon door totdat jij de cartridge wilt vervangen. Maar er zijn ook printers die altijd stoppen als zij vinden dat de cartridge te ver leeg is. Ook al zijn de afdrukken op dat moment nog van goede kwaliteit.

Alle kleuren

Heb je haast, dan kun je in geval van nood vaak een printje maken met een andere kleur. Maar bij sommige printers niet. Is de zwarte cartridge ‘leeg’, dan stoppen ze ook met het afdrukken in kleur. Een concertkaartje in donkerblauw uitprinten is er dan niet meer bij.

Vergelijk alle printers