icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

HP Instant Ink abonnement

Sinds een paar jaar biedt HP in Nederland Instant Ink: een abonnementsmodel zoals we dat van telefoons kennen. Niet met belminuten, maar met een bepaald aantal afdrukken per maand. HP stuurt nieuwe cartridges of toners en recyclet de oude. 
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld     Expert Elektronica Bijgewerkt op: 15 maart 2022

HP instant ink

Abonnementen

HP Instant Ink is een scherp geprijsd abonnement waarbij je betaalt voor het aantal pagina's dat je print. Met het Instant Ink abonnement kun je flink besparen als je met originele HP cartridges of toners wilt printen. Met het Weinig-abonnement ben je eigenlijk altijd goedkoper uit, zelfs als je véél meer dan 10 pagina’s in een maand print.

Het is goedkoop en relatief zorgeloos: originele HP-cartridges worden tijdig thuisbezorgd, lege stuur je terug naar HP. De vraag is of je je prettig voelt bij alle informatie die je deelt met HP en met de voorwaarden die bij het abonnement horen.

Heb je geen HP-printer, maar een Epson? Lees meer over Epson ReadyPrint

Cartridges en toners thuisbezorgd

De printer bestelt automatisch nieuwe cartridges of toners als de inkt bijna op is. HP zorgt dat je ze in huis hebt, voordat ze nodig zijn. De printer voorspelt op basis van jouw printgedrag wanneer de cartridge of toner op zal zijn. Daarvoor moet de printer ingeschakeld zijn en verbinding met het internet hebben.

Aantal pagina's bepaalt prijs

Er zijn inmiddels veel varianten van het HP Instant Ink abonnement. Je betaalt voor het aantal pagina's dat je print. Hoeveel inkt of cartridges je verbruikt, maakt dus niet uit.

Cartridge abonnement:

 • Weinig: 10 pagina's per maand voor €0,99  / €1 per 10 extra pagina’s
 • Af en toe: 50 pagina’s per maand voor €3,99 /  €1 per 10 extra pagina’s
 • Regelmatig: 100 pagina’s per maand voor €5,99 / €1 per 10 extra pagina’s
 • Vaak: 300 pagina’s per maand voor € 11,99  /€1 per 10 extra pagina’s
 • Zakelijk : 700 pagina's per maand voor €24,99 /€1 per 15 extra pagina’s

Toner-abonnement:

 • Weinig: 50 pagina's per maand voor €1,99  / €1 per 50 extra pagina’s
 • Af en toe: 100 pagina’s per maand voor €3,99 /  €1 per 50 extra pagina’s
 • Regelmatig: 400 pagina’s per maand voor €13,99 / €1 per 50 extra pagina’s
 • Vaak: 800 pagina’s per maand voor € 19,99  /€1 per 50 extra pagina’s
 • Zakelijk : 1500 pagina's per maand voor €25,99 /€1 per 50 extra pagina’s

Een afgedrukte pagina is iedere pagina waar inkt op staat. Zelfs als dat maar 1 zwarte punt is. Een foto in kleur op hoge kwaliteit is dus net zo duur als een korte brief in zwarte tekst. Het paginaformaat maakt niet uit. Dubbelzijdig afdrukken telt als 2 pagina’s.

Wanneer goedkoper dan losse cartridges?

Het Weinig abonnement voor €0,99 zal voor veel mensen het meest interessant zijn. Voor de eerste 10 pagina's printen betaal je €0,99 per maand, voor 10 extra pagina's betaal je €1. Print je minder? Je kunt tot 30 pagina's meenemen naar volgende maanden.

 • Print je 35 pagina's of minder per maand?  Dan ben je met het Weinig abonnement voor €0,99 het goedkoopste uit.
 • Print je tot 70 pagina's per maand? Dan ben je het goedkoopste uit met het Af en toe-abonnement.

 

HP Instant Ink feb 2022

In de servicevoorwaarden stond ooit dat de printer na elke 5 printjes een advertentie print. Na ons nieuwsbericht 'Gratis inkt in ruil voor reclame', heeft HP besloten om dit gedeelte uit de voorwaarden te schrappen.

Goedkope foto’s met Tango printer

Wil je foto’s printen vanaf je smartphone of tablet? Dat kan met een HP Tango printer (bijvoorbeeld de HP Tango of HP Tango X printer), met minimaal het ‘Af en toe’-abonnement van €3,99 per maand. Foto’s die je afdrukt op maximaal 13x18cm tellen niet mee voor het aantal pagina’s per maand.

Buitenbundel-pagina’s

Afdrukken is nog steeds mogelijk als de pagina’s in het abonnement en de meegenomen pagina’s van vorige maand op zijn. Je betaalt dan €1 extra voor iedere reeks van 10 of 15 afgedrukte pagina’s. Hoeveel extra pagina's je mag printen verschilt per abonnement.

In principe ontvang je een seintje als je bundel bijna op is en je op het punt staat om extra kosten te maken. HP zegt niet verplicht te zijn om je zo'n berichtje te sturen. We hebben (nog) niet uitgebreid getest of je altijd een notificatie krijgt. 

HP Instant Ink feb 2022 800pags

Als je verwacht meer inkt te gebruiken, bijvoorbeeld om een grote rapportage af te drukken, dan kun je alvast wat extra cartridges in huis halen door te bellen met HP’s expressdienst via 020 - 7219041.

Flink besparen

Je kunt met het Instant Ink abonnement flink besparen. Je moet dan meer dan 5 pagina's per maand printen met een gemiddeld (kleuren)gebruik. Dat zie je in onderstaande grafiek van een van de meest verkochte HP printers, de HP Deskjet 2710. Met het Weinig-abonnement ben je eigenlijk altijd goedkoper uit, zelfs als je véél meer dan 10 pagina’s in een maand print.

HP Instant Ink voor HP DeskJet 2710 feb 2022

Bij de meeste andere Instant Ink printers is het beeld ongeveer hetzelfde. De groene lijn voor 'alleen tekst' ligt bij een enkele HP Officejet nét onder de gekartelde lijn.

Word lid en bekijk in onze vergelijker bij iedere printer de verbruikskosten voor inkt of toner.

Speciale cartridges

Voor het abonnement gebruikt HP speciale Instant Ink-cartridges. Daar zit meer inkt in dan in HP’s XL-cartridges. Je hoeft ze dus minder vaak te vervangen.

De cartridges werken alleen met een actief abonnement. HP maakt de cartridges op afstand onklaar als het abonnement stopt. Dan kun je niet meer printen en moet je weer gewone cartridges plaatsen.

Verplicht terugsturen

De speciale cartridges en toners blijven eigendom van HP. Je moet ze terugsturen als ze leeg zijn, of als je abonnement stopt. Dat kan met de meegeleverde, gefrankeerde retourenvelop. HP zegt de cartridges en toners te recyclen.

Meeneempagina’s

Ongebruikte pagina's gaan mee naar het tegoed van volgende maand. Het totale tegoed kan nooit hoger worden dan driemaal het aantal pagina's in jouw abonnement. Of tweemaal bij een toner-abonnement.

Met het plan voor 50 pagina’s per maand kunnen je dus maximaal 50 pagina’s meenemen voor een tegoed van maximaal 150 pagina’s. Hoeveel pagina's je nog hebt, staat op de Instant Ink accountpagina.

HP accountpagina

Tussentijds wijzigen

Het abonnement kun je tussentijds wijzigen. Een duurder abonnement kan direct ingaan of bij de eerstvolgende factuurmaand. Een goedkoper abonnement gaat pas bij de eerstvolgende factuurmaand in. Je mag het abonnement op elk moment stopzetten, ook als je op vakantie gaat.

Kleine lettertjes

Bedenk voor het afsluiten van een abonnement of je je prettig voelt bij de 'kleine lettertjes'. Je moet akkoord te gaan met de Instant Ink gebruiksvoorwaarden, Connected gebruiksvoorwaarden en privacyverklaring.

We hebben in maart 2022 de servicevoorwaarden nog eens voor je doorgespit. Dit zijn de opvallendste punten:

 • HP kan de voorwaarden en de prijs op elk moment naar eigen goeddunken wijzigen, als ze het 30 dagen tevoren melden op hp.instantink.com.
 • HP verzamelt allerlei gegevens via jouw printer (bijvoorbeeld je locatie, met welke apparaten je printer verbonden is en soorten afgedrukte documenten: pdf en jpg) en kan automatisch updates installeren op je printer.
 • Het is mogelijk dat HP de cartridges uitschakelt als de printer niet meer verbonden is met het internet. Dan heb je de klantenservice nodig om ze opnieuw te activeren. HP zegt dat 'de printer het gewoon blijft doen wanneer deze offline is'. De printer geeft het aantal afgedrukte pagina's en de inktniveau's weer door als er weer een internetverbinding is.

Betaling

Het abonnement en de facturering starten als je de HP Instant Ink-cartridges plaatst. Ongeveer 10 dagen na het aanmelden krijg je een welkomstpakket met de eerste cartridges.

Je betaalt de abonnementskosten met creditcard of automatische incasso. Inktcartridges en leveringskosten zitten in de prijs van het abonnement.

Opzeggen 

Bevalt je HP Intstant Ink-abonnement niet en wil je op zeggen? Dat doe je als volgt:

 • Log in op de website van HP Instant Ink.
 • Selecteer de printer waarvan je het abonnement wil stopzetten (klik op ‘Status’).
 • Klik op ‘mijn account’ en vervolgens op ‘accountinstellingen’.
 • Klik op ‘Mijn HP Instant Ink-abonnement annuleren’.

De cartridges werken niet meer na afloop van de factuurperiode en deze moet je terugsturen naar HP. Gebruik hiervoor de retourenvelop die je bij levering ontving.

Let op: het abonnement loopt door tot het einde van de factuurperiode. Het kan zijn dat je daardoor nog nieuwe cartridges ontvangt. Print je tijdens het einde van deze factuurperiode meer dan de limiet van je abonnement? Dan betaal je hiervoor bij.

Geschikte printers

Flink wat printers zijn geschikt voor Instant Ink. HP is in 2013 al gestart met Instant Ink, dus ruim voordat het in Nederland werd uitgerold.

Let op: HP werkt met printergroepen. Zo heb je bijvoorbeeld de HP Deskjet 2700-serie. Er bestaat eigenlijk geen HP Deskjet 2700, maar wel een 2710, 2720. Heb je een printer met een ander eindcijfer? Kijk dan naar de eerste drie cijfers. Komen die overeen, dan valt hij in dezelfde groep en kun je een abonnement nemen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.