icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

HP Instant Ink abonnement

Eerste indruk|Inkt is een noodzakelijk kwaad dat tot hoge kosten en veel frustratie leidt. HP wil daar verandering in brengen met een abonnementsmodel zoals we dat van mobieltjes kennen. Niet met belminuten, maar met 50, 100 of 300 afdrukken per maand. HP levert je de benodigde cartridges en recyclet de oude.

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op:3 december 2018

HP instant ink

Conclusie

HP Instant Ink is een scherp geprijsde abonnementsdienst voor een vast aantal afdrukken per maand. Dat is niet zo handig als je een heel onregelmatig aantal printjes hebt, honderden pagina’s per maand afdrukt of als je bijna nooit print. Met een gemiddeld printgedrag is het wel een interessant aanbod. Het is dan goedkoper en relatief zorgeloos. Omdat er originele cartridges worden thuisbezorgd, vermijd je eventuele problemen met cartridges van een ander merk en hoef je zelf geen inkopen te doen. Nou ja, wel papier natuurlijk, want dat zit er niet bij.

Inktdienst

HP Instant Ink is een dienst voor het vervangen van inkt. De printer bestelt automatisch nieuwe, originele HP cartridges als de inkt bijna op is. Die worden vervolgens per pakketpost bij je afgeleverd, voordat ze nodig zijn. De printer behoort tot de groep Slimme apparaten en voorspelt op basis van jouw printgedrag wanneer de cartridge op zal zijn. Daarvoor moet de printer ingeschakeld zijn en verbinding met het internet hebben.

Als je verwacht meer inkt te gebruiken, bijvoorbeeld om een grote rapportage af te drukken, dan kun je alvast wat extra cartridges in huis halen door te bellen met HP’s expressdienst via 020 - 721 9041.

HP zegt dat de beschikbaarheid van cartridges 'in uitzonderlijke gevallen kan variëren'.

Speciale cartridges

De ontvangen cartridges zijn speciale Instant Ink-cartridges. Daar zit meer inkt in dan in HP’s XL-cartridges. Ze hoeven dus minder vaak te worden vervangen.

De cartridges werken echter alleen met een actief abonnement en een actieve internetverbinding. Stopt het abonnement, dan worden de cartridges op afstand onklaar gemaakt en is afdrukken niet meer mogelijk. In dat geval moeten er weer gewone cartridges geplaatst worden.

Ook als de printer niet op het internet is aangesloten, worden de Instant Ink-geactiveerde cartridges volgens de servicevoorwaarden uitgeschakeld. HP geeft in een reactie echter aan dat 'de printer het gewoon blijft doen wanneer deze offline is' en dat het aantal afgedrukte pagina's en de inktniveau's weer worden doorgegeven zodra er weer verbinding is met het internet.

Recycling

De speciale cartridges blijven eigendom van HP en je bent verplicht om deze terug te sturen na het vervangen of na het annuleren van het abonnement.

Bij opgestuurde cartridges zit een gefrankeerde retourenvelop. HP zegt de lege cartridges te recyclen.

Abonnement

Meld je aan op basis van het aantal pagina’s dat je print. Er zijn abonnementen om 50, 100 of 300 pagina’s per maand te printen. Er wordt dus niet gekeken hoeveel inkt of cartridges je verbruikt. De prijzen zijn respectievelijk €3, €5 en €10 per maand. Een afgedrukte pagina is ieder pagina waar inkt op staat, zelfs als dat maar 1 zwarte punt is. Een foto afgedrukt in kleur op hoge kwaliteit is dus net zo duur als een korte brief in zwarte tekst. Het paginaformaat maakt niet uit. Dubbelzijdige afdrukken telt als 2 pagina’s.

Update januari 2019: Sinds begin 2018 is er ook een gratis abonnement beschikbaar in Nederland. De eerste 15 pagina's zijn gratis, voor 10 extra pagina's betaal je €1. In de servicevoorwaarden stond dat de printer na elke 5 printjes een advertentie zal uitprinten. Na ons nieuwsbericht 'Gratis inkt in ruil voor reclame', heeft HP besloten om dit gedeelte uit de voorwaarden te schrappen. Bij het gratis abonnement mag je e-mailadres worden gebruikt voor reclame. 

HP bekijk wat je bespaart

Meeneempagina’s

Niet gebruikt afdruktegoed gaat mee naar het tegoed van volgende maand. Het totale tegoed kan nooit hoger worden dan tweemaal jouw abonnementsaantal. Met het plan voor 50 pagina’s per maand kunnen er dus maximaal 50 pagina’s meegenomen worden voor een tegoed van samen 100 pagina’s.

Het is ongunstig, maar in een maand worden éérst de abonnementspagina’s verbruikt en daarna pas de meegenomen pagina’s. Het totaal aantal resterende pagina’s staat op de Instant Ink accountpagina.

Update: HP laat weten dat 'de meeneempagina's ook in de maanden erna geldig blijven, dus het maakt niet uit welke pagina's er eerst worden opgemaakt.'

HP accountpagina

Buitendebundelpagina’s

Afdrukken is nog steeds mogelijk als de pagina’s in het abonnement en de meegenomen pagina’s van vorige maand op zijn. De rekening wordt dan telkens €1 duurder voor iedere reeks van 15, 20 of 25 extra afgedrukte pagina’s, afhankelijk van het gekozen abonnement.

Idealiter ontvang je een seintje als je bundel bijna op is en je op het punt staat om extra kosten te maken. HP zegt zo’n mededeling te kúnnen sturen, maar hier niet verplicht toe te zijn.

Besparen

Een simpele rekensom laat zien dat er flink te besparen valt met het Instant Ink abonnement ten opzichte van het los kopen van originele HP cartridges.

Met het HP Instant Ink ‘Print Soms’ abonnement kun je voor € 36 per jaar maandelijks 50 afdrukken maken, dus 600 printjes per jaar. Consumentenbondleden printen gemiddeld 420 pagina’s per jaar, waarvan meer dan de helft brieven in zwarte tekst.

Dat gemiddelde is zonder abonnement een stuk duurder op 2 van de meest verkochte HP Printers in Nederland afgelopen jaar. Op basis van de originele cartridgeprijzen van mei 2017 en onze verbruikstest verbruikt de HP ENVY 4520 zo’n €125 en de HP DeskJet 3630 zo’n €111 per jaar aan inkt.

  • 245 brieven kosten op de ENVY €22,61 (9,2 eurocenten per stuk) en op de DeskJet €21,20 (8,7 eurocenten per stuk)
  • 110 spreadsheets kosten op de ENVY €36,73 (33,4 eurocenten per stuk) en op de DeskJet €31,75 (28,9 eurocenten per stuk)
  • 65 foto’s kosten op de ENVY €65,22 (€1 per stuk) en op de DeskJet €58,03 (89,3 eurocenten per stuk)

De echte besparing varieert natuurlijk, afhankelijk van het werkelijke aantal afgedrukte pagina’s per maand, de type afdruk, het al dan niet aanschaffen van buitendebundelpagina’s en het merk cartridges dat momenteel gebruikt wordt.

Word lid en bekijk in onze vergelijker bij iedere printer de verbruikskosten voor inkt of toner.

Kleine lettertjes

Het abonnement is tussentijds te wijzigen. Wijzigingen naar een duurder abonnement gaan naar keuze direct in of bij de eerstvolgende factuurmaand. Een goedkoper abonnement gaat zonder keuze pas bij de eerstvolgende factuurmaand in. Annuleren kan ook op ieder moment. Volgens HP kun je het abonnement ook stopzetten als je op vakantie gaat.

Het abonnement en de facturering starten na plaatsing van de speciale HP Instant Ink-cartridges. Die ontvang je ongeveer 10 dagen na aanmelding in het welkomstpakket. Aanmelden is eenvoudig en kan via deze website.

Je betaalt de abonnementskosten met creditcard of automatische incasso. Inktcartridges en leveringskosten zijn inbegrepen in de prijs van het abonnement.

Dit werkt anders bij aanschaf van een nieuwe HP Instant Ink ‘ready’ printer: dan start de dienst gelijk met een gratis proefperiode. Het abonnement is echter niet verplicht. Het is dus ook een optie om zelf losse cartridges te kopen.

Je dient akkoord te gaan met de Instant Ink gebruiksvoorwaarden, Connected gebruiksvoorwaarden en privacyverklaring.

We zijn benieuwd of jij printerinktservice overweegt, of wat je ervaring met zo'n printerinktservice is. Naast HP Instant Ink biedt Epson Readyink aan, een dienst waarbij er automatisch cartridges worden besteld op het moment dat ze bijna op zijn. Komt jouw inkt altijd op tijd binnen?

Geschikte printers

Je kunt HP Instant Ink gebruiken met geselecteerde HP printers vanaf 2013.

Let op: HP werkt met printergroepen. Hieronder staat alleen de groepsnaam, die eindigt op een 0. Wanneer je een printer hebt met een ander eindcijfer, kijk dan naar de eerste 3 cijfers. Komen die overeen, dan valt hij binnen dezelfde printergroep en is een HP Instant Ink abonnement mogelijk.

Bijvoorbeeld: de HP DeskJet 3735 valt binnen de printergroep HP DeskJet 3730. De HP DeskJet 2632 binnen de printergroep HP DeskJet 2630.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken