icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

9 tips om zuinig te printen

Wie een goedkope inkjetprinter koopt, loopt er zeker weten tegenaan: inktcartridges zijn duur. Wil je hierop besparen? Lees onze 9 tips.
machteld velema

Machteld Velema , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 14 april 2022

Artikel_9tipsomzuinigteprinten

Zet je kleurenprinter standaard op zwart-wit

De meeste kleurenprinters zijn standaard ingesteld op afdrukken in kleur. Wanneer je de standaardinstellingen aanpast naar zwart-wit, print je zuiniger. Wil je toch een keer in kleur printen? Dan pas je dat eenvoudig aan in het print-menu voor die ene afdruk. Zo bespaar je inkt en geld.

Print in conceptkwaliteit

In het printmenu kun je kiezen voor concept, lage kwaliteit of snel printen. Als je hiervoor kiest, bespaar je bijna 50% inkt in vergelijking met de standaardinstellingen. De kwaliteit neemt dan af, maar tekst blijft goed leesbaar. Met foto’s kan dit ook, maar het kwaliteitsverlies is erg groot.

Negeer de eerste waarschuwingen

Veel printers geven een waarschuwing als 1 van de cartridges bijna leeg is. Bij de meeste printers is de waarschuwing te omzeilen. Bij een inktjetprinter is het echt niet nodig om bij de eerste melding de cartridge te vervangen. Je kunt vaak nog heel wat printjes maken als je de meldingen wegklikt.

Tip: Sommige inkjetprinters kun je om de tuin leiden door ondoorzichtige tape over het venstertje van de lege cartridge te plakken. Bedenk wel dat het slecht is voor de printkop als er helemaal geen inkt meer is van een bepaalde kleur.

Zegt een laserprinter dat een kleur op is? Dan kun je de bijbehorende cartridge uit de printer halen en heen en weer kantelen. Grote kans dat je dan langer door kunt printen.

Druk dubbelzijdig af

Bespaar papier door dubbelzijdig af te drukken. Dit kun je handmatig doen door eerst de even pagina’s te printen. En dan het papier om te draaien en de oneven pagina’s af te drukken. Er zijn ook printers die automatisch dubbelzijdig kunnen printen.

Vergelijk cartridge- en tonerprijzen

Je kunt veel besparen door prijzen te vergelijken van inktcartridges. Uit onze laatste prijspeiling inktcartridges blijkt dat het prijsverschil tussen goedkope en duurdere aanbieders van originele inkt ruim 30% is. En je kunt nog meer besparen door klooncartridges te gebruiken, tot wel 50%.

Goedkope aanbieders originele inkt:

  • Amazon.nl
  • 123inkt.nl
  • Printabout.nl

Goedkope aanbieders kloon inkt:

  • 123inkt.nl
  • Printabout.nl
  • Action

Reken wel op eventuele verzendkosten.

Lees meer over goedkope inktcartridges.

Inktabonnement

HP en Epson bieden inktabonnementen aan. Je betaalt daarmee voor een bepaald aantal afdrukken per maand. Zo'n abonnement is voordelig wanneer je print met originele inktcartridges. Het gebruiksgemak is groot: voordat de inkt op is, worden nieuwe bezorgd. Je zit nooit zonder inkt.

Lees de kleine lettertjes goed

Een inktabonnement is niet goed voor je privacy. Zo verzamelt HP allerlei gegevens via je printer. De fabrikant kan ook automatisch updates installeren op de printer. Kijk hier voor meer informatie over HP Instant Ink en Epson ReadyPrint.

Recycle cartridges

Lege cartridges en toners zijn soms geld waard. Door het hele land vind je inzamelpunten, vaak voor goede doelen. Op de site van inzamelbedrijf Eeko vind je de locaties van al hun inzamelpunten. 

Bij alle supermarkten, tuincentrums en bouwmarkten waar een Wecycle-inleverbak staat, kun je inktcartridges met printkop inleveren voor recycling. 

Lees meer over het inleveren van toners en cartridges.

Kies een voordelig lettertype

Het ene lettertype verbruikt meer inkt dan het andere. Dat blijkt uit onderzoek van onze Amerikaanse testpartner Consumer Reports.

  • Times New Roman: 27% minder inktverbruik dan Arial
  • Calibri: 23% minder inktverbruik dan Arial
  • Century Gothic: 21% minder inktverbruik dan Arial

Wil je nog meer besparen? Installeer dan Ecofont. Dit zijn lettertypes met kleine witte puntjes die voor het blote oog onzichtbaar zijn. Hiervan zijn 2 versies. Het gratis lettertype Vera Sans en software waar je voor moet betalen. De betaalde versie ondersteunt de bekende lettertypes Arial, Calibri, Tahoma, Times New Roman en Verdana.

Print platte tekst

Als je tekst van een website print, heb je de advertenties of plaatjes die naast de tekst staan vaak niet nodig. Maar het kost wel inkt om deze af te drukken. Via websites als PrintWhatYouLike en Print Friendly kun je een handige browser-plug-in installeren. Als je daarop klikt opent een venster met een 'kale' tekstversie van de website. Die kan je direct printen. Zo print je alleen wat je wilt.

Verminder stroomverbruik

Tot slot een bespaartip om het stroomverbruik te verminderen. Je kunt via de instellingen de stand-by functie activeren en soms zelfs de tijd verkorten. Je kunt ook besparen door functies als bluetooth of wifi te deactiveren wanneer je dat niet gebruikt. Deze gebruiken namelijk ook stroom.

Natuurlijk bespaar je nog meer als je de printer helemaal uitzet wanneer je hem niet gebruikt. Doe dat alleen bij een laserprinter. Niet bij een inkjetprinter. Voor een inkjetprinter is het het beste als je elke week een printje maakt. Doe je dat niet, laat dan de printer in standby staan. Zodat die zijn automatische onderhoudswerk kan doen.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.