icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vileda robotstofzuiger van Lidl

Eerste indruk
|
De Vileda robotstofzuiger van Lidl is met €110 niet duur. Maar lukt het hem ook om goed en zelfstandig je huis schoon te zuigen?
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert Woning & HuishoudenGepubliceerd op:24 april 2020

MerkVileda (Lidl)

Richtprijs€110

TypeRobotstofzuiger

Te koop bijLidl-shop.nl

Artikelnummer100275393

Vileda_100275393_1

Conclusie: liever meer uitgeven voor een goede robotstofzuiger

Met €110 is de Vileda-robotstofzuiger op Lidl-shop.nl zeker niet duur. Maar helaas, na onze ervaringen vinden we hem zelfs dat niet waard. Navigeren doet hij nog best aardig, al zagen we hem ook wel flink stuntelen.

Het grootste probleem is dat hij nauwelijks vuil opzuigt. Zelfs op een harde vloer met een bijna leeg stofbakje blijft er nog vuil achter. En voor een stofzuiger die niet kan stofzuigen, is elke prijs te hoog. 

Geen extra's 

Een van de redenen dat de Vileda-robotstofzuiger van Lidl zo goedkoop is, is dat er geen extra's bij zitten:

  • Hij kan zichzelf niet opladen aan een basisstation.
  • Hij kan niet op afstand worden bestuurd met een afstandsbediening of een app.
  • Er zitten geen noemenswaardige zuigprogramma's op het apparaat.
  • Ook zit er geen virtuele muur of magneetstrip bij om de ruimte te begrenzen waar de robot moet stofzuigen.  

Slim navigeren

Omdat de Vileda-robotstofzuiger van Lidl geen basisstation heeft, is er geen vast 'startpunt' voor de robot. Je zet hem neer op de vloer en hij begint te zuigen.

Bij gebrek aan een vast oriëntatiepunt moet de Vileda bij elke zuigbeurt de ruimte opnieuw verkennen, ook als hij daar al eerder helemaal doorheen is gegaan. Hij maakt dus ook dezelfde fouten. Verdwalen tussen de poten van eetkamerstoelen, eindeloos heen en weer pendelen tussen dezelfde 2 punten in een smalle ruimte. De robotstofzuiger loopt ook vast in snoeren van lampen en apparatuur.

Uiteindelijk weet hij wel de hele ruimte door te werken, maar erg efficiënt gaat het dus niet. 

Vuil opzuigen

Hoe ijverig de robotstofzuiger van Vileda zich ook door de ruimte heen werkt, erg goed zuigen doet hij niet.

Een harde vloer met een leeg stofbakje redt hij nog wel even. Maar het schoonloopmatje ligt er net zo vuil bij als ervoor, nadat de Vileda eroverheen rijdt.

Als we het stofbakje openen, zien we waar dat aan kan liggen. De opening waardoor het vuil in het stofbakje wordt gezogen, zit ver naar onderen. Het vuil zal zich dus al snel ophopen voor de opening. Hoe meer vuil er voor de opening ligt, hoe verder de zuigkracht afneemt. En die was bij een leeg stofbakje al niet om over naar huis te schrijven.

Opladen

Je laadt de Vileda-robotstofzuiger van Lidl op door deze aan te sluiten met een kabeltje. Een lege accu helemaal opladen kost ongeveer 4 uur. Hij kan dan ruim een uur stofzuigen. Maar de ruimte die hij in die tijd beslaat, is wegens het heen-en-weer rijden tussen dezelfde punten niet heel groot. 

Prijs

De prijs van de robotstofzuiger van Vileda kan verschillen. We bestelden hem voor €100 in de Lidl-webshop. Maar kort daarna, middenin de coronacrisis,  verhoogde Lidl de prijs naar €110.

Meer lezen:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test robotstofzuigers