icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huisautomatisering

Met slimme speakers luister je niet alleen muziek, maar krijgt je ook antwoord op je vragen en hoor je het laatste nieuws. Of je bedient er je andere slimme apparaten mee.

Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op:20 juli 2018

Gebruikstips_hoeinstalleerjeeenipcamera

Slimme assistenten

Met slimme speakers kun je allereerst online muziek luisteren. Maar deze apparaten kunnen inmiddels veel meer. Ze werken steeds meer als een virtuele slimme assistent, die antwoord kan geven op je vragen. Waar je normaal informatie zoekt op internet, stel je nu je vraag aan de speaker en hij spreekt het antwoord uit. 

Amazon, Apple en Google hebben elk hun eigen systeem. De speakers zijn nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar wel te bestellen via Amerikaanse sites. De standaardformaten kosten tussen de 150 en 180 dollar. De Apple HomePod is een stuk duurder: 350 dollar.

Amazon Echo

Oak-Echo-2Amazon heeft een nieuwe reeks Echo speakers op de markt gebracht. Ze variëren van design pronkstuk voor in je woonkamer tot kleine puk voor op je nachtkastje, met of zonder scherm. Een ding hebben ze gemeen: Alexa is degene die jouw opdrachten uitvoert en antwoord geeft op je vragen. Het standaard Echo speakerformaat kost 180 dollar.

Apple HomePod

HomePod-AppleApple brengt in december 2017 de HomePod op de markt. Althans, in de VS. Nederland is misschien ergens in 2018 aan de beurt. Deze speaker werkt met Apple's Siri, die ook al aanwezig is op andere Apple producten zoals de iPhone. De speaker werkt met Apple's HomeKit. Dit is een systeem waarmee je meerdere apparaten aan de HomePod kunt koppelen en aansturen.

Google Home

google-homeDe Google Home serie bestaat uit witte speakers die constant naar je luisteren. Er is een standaard formaat, onlangs is de Mini geïntroduceerd en de Maxi is op komst. Roep 'Ok Google', zoals je dat misschien ook op je smartphone doet, en de Google Assistant is klaar om je vragen te beantwoorden en je opdrachten uit te voeren.

Apparaten besturen

Met een slimme speaker kun je ook andere apparaten aansturen die compatible zijn met jouw speaker. Dat doe je met spraakcommando's. Een aantal voorbeelden:

Camera's

Beveligingscamera's oftewel IP-camera's zijn verbonden met internet en kun je laten communiceren met je slimme speaker. Zo kan de speaker bijvoorbeeld praten met Logitech camera's. Vertel je spreaker om de camera's in of uit te schakelen en hij voert je opdracht uit. 

Verlichting

Een voorbeeld van slimme verlichting is Philips Hue. De lampen zijn via internet verbonden met je slimme speaker. Door middel van spraakopdrachten aan je slimme assistent schakel je de lampen aan of uit en laat je ze van kleur veranderen. Ook de slimme verlichting van Ikea werkt inmiddels met Apple's HomePod en de Amazon Echo, maar nog niet met Google Home. 

Thermostaten

Om het een paar graden warmer te maken in huis hoef je niet meer op te staan. De Nest thermostaat praat met Google Home. Vertel de slimme assistent hoe warm je het wilt hebben, en hij zorgt ervoor dat de Nest daarop wordt ingesteld.

Smart Hubs

Ook andere fabrikanten springen in op de ontwikkeling van onderling communicerende apparaten. Samsung bijvoorbeeld brengt de Smartthings Hub op de markt, waarschijnijk eind 2017 ook in Nederland. Het apparaat is al in de VS, Canada en Groot-Brittannie te koop.

Deze Smartthings Hub laat je verschillende IoT-apparaten (Internet of Things) in huis aansturen met 1 Samsung-app. Het is geen speaker, maar een centraal punt waar een waaier aan Samsung sensoren (waaronder een slaapsensor) samenkomen. Ook hierbij worden sensoren van andere merken ondersteund.

Lees meer over smart hubs

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Nieuw & interessant

 • google-home
  Eerste indruk  |  24 okt.

  Google Home: slimme speaker

  Google Home is een slimme speaker. Dit is een luidspreker met ingebouwde spraakassistent, waarmee je Google opdrachten laat uitvoeren of andere slimme apparaten bedient. Vanaf 24 oktober is het apparaat in Nederland te koop. Wat kun je ermee?
 • Diefstal-ebikes-aangepakt-Nieuws
  9 okt.

  Technologie tegen fietsdiefstal

  In het kat-en-muisspel met het dievengilde zet de fietsbranche in op nieuwe technologieën als gps, digitale sloten en ‘the internet of things’.
 • smarthome-robotstofzuiger
  Nieuws  |  10 sep.

  Blaupunkt robotstofzuiger lekt inloggegevens

  Via de Blaupunkt Bluebot XSmart-robotstofzuiger zijn e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers eenvoudig te onderscheppen. Dit blijkt uit een experiment van de Consumentenbond.
 • sfeerbeeld-gps-Invoxia
  Eerste indruk  |  6 sep.

  Gps-tracker Invoxia

  Je sleutels zijn kwijt, je kunt je geparkeerde auto niet meer vinden of je wil weten waar je kind uithangt. In deze gevallen biedt een gps-tracker zoals de Invoxia uitkomst. Werkt het goed?