icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Slimme apparaten: waar let je op?

Een slim apparaat moet op de eerste plaats gemak bieden. Daarnaast moet de veiligheid in orde zijn. Ook je privacy mag niet te grabbel gegooid worden. Hopelijk werkt je slimme apparaat goed samen met andere apparaten die je hebt. En je wil natuurlijk dat je apparaat lang meegaat.

Yvo Verschoor

Yvo Verschoor , Expert Elektronica Bijgewerkt op:22 maart 2019

Artikel meer privacy met smart tv

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak is hét bestaansrecht van slimme apparaten en maakt ze populair. Fabrikanten willen je graag laten zien dat je in je luie stoel kunt blijven zitten om je apparaten te bedienen. En hoe makkelijk is het niet als je koelkast zelf zegt of je eieren nodig hebt?

Het gemak is zo belangrijk, dat sommige fabrikanten er een beetje in doorslaan. Zo is er een slimme muizenval die je een berichtje stuurt als hij een muis te grazen heeft genomen. Of de robotbal 'Pebby' waarmee je je huisdieren in de gaten kunt houden.

Slimme apparaten zijn nog volop in ontwikkeling. Wat je echt handig vindt, is deels persoonlijk. Belangrijk is dat het gemak genoeg opweegt tegen de andere aandachtspunten bij een slim apparaat.

Veiligheid

Terwijl de focus ligt op het gebruiksgemak, blijft de veiligheid van de internetverbinding van slimme apparaten vaak achter. Hoe complexer het apparaat en de functies, des te moeilijker het wordt om de veiligheid op orde te hebben en te houden.

Niemand wil een slim deurslot waar inbrekers een eigen app voor hebben. Maar een gehackte personenweegschaal lijkt minder erg. Het probleem is dat een eenvoudig, maar kwetsbaar apparaat toegang kan geven tot je andere apparaten.

Fabrikanten die actief informeren over veiligheid laten zien dat ze problemen willen verhelpen en voorkomen. Ze geven aan op welke manier ze producten up-to-date houden en ook hoelang. Verder belonen ze zogenoemde 'ethisch' hackers die lekken rapporteren.

Privacy

Slimme apparaten doen ook een beroep op de verantwoordelijkheid en ethiek van de gebruiker. Een beveiligingscamera kan genoeg vertellen over het gedrag van de buren en het slimme deurslot vertelt wie er hoe laat binnenkwam. Buren, huisgenoten en kinderen hebben natuurlijk ook recht op privacy.

Slimme apparaten geven veel waardevol inzicht en genereren gegevens. Ook de fabrikant heeft toegang tot deze informatie. Er gaat goud geld om in de handel van persoonlijke gegevens op internet. Maar de waarde van de gegevens is voor jou als gebruiker niet duidelijk.

Fabrikanten die privacy belangrijk vinden, vragen niet meer informatie dan nodig. Ze geven je altijd de mogelijkheid om de gegevens die ze verzameld hebben in te zien, te veranderen of te verwijderen. En ze geven aan hoe ze jouw gegevens gebruiken.

Samenwerking

Er zijn verschillende manieren waarop slimme apparaten met elkaar praten. Ideaal is als slimme apparaten dezelfde taal spreken en optimaal kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld een thermostaat die een robotstofzuiger vertelt om aan het werk te gaan zodra hij gezien heeft dat je van huis bent. En het is handig als je al je slimme apparaten kunt bedienen met 1 app. Maar zo ver is het nog lang niet.

Ook de gegevens die je een slim apparaat 'voert' of gegevens die het apparaat opneemt, kun je nog niet zomaar overzetten naar die van een ander merk.

Soms is het voor de goede en veilige werking van een slim apparaat juist goed als de fabrikant nieuwe, ongebaande paden inslaat. Helaas leidt deze eigenzinnigheid wel tot meerdere apps op je telefoon, of extra kastjes om de signalen richting je wifi-router te vertalen.

Bedenk van tevoren wat je van een slim apparaat verwacht: extra slimme werking maar eigengereid, of naadloze samenwerking met andere apparaten.

Levensduur

Bij technologie die zich snel ontwikkelt is lange levensduur een behoorlijke uitdaging. Vooral als apparaten die van nature lang meegaan worden gecombineerd met apparaten die juist kort meegaan, kan dat tot teleurstellingen leiden.

Wasmachines en koelkasten gaan normaal gesproken zeker 10 jaar mee. Computers daarentegen zijn na een paar jaar al verouderd. Tablets, smartphones en laptops kunnen best 5 jaar meegaan als de fabrikant de software steeds van updates voorziet. Losstaande computers kunnen zelfs makkelijk 20 jaar meegaan, zolang ze relatief eenvoudige taken doen.

Maar bij apparaten met een internetverbinding is dit een stuk lastiger. Want de ontwikkeling van het internet en iedereen die zich er op begeeft staat niet stil.

Bij slimme apparaten mag je verwachten dat de fabrikant zich inzet om producten veilig en gangbaar te houden. Het verleden heeft al laten zien dat dit vaak niet goed gaat. Als een fabrikant zelf aangeeft hier aandacht voor te hebben dan is een eerste stap in ieder geval gezet.

Online Privacy

Ongemerkt geef je veel privézaken prijs bij het gebruik van computer, smartphone, tablet en andere ‘slimme’ apparaten. Adverteerders volgen je online, bedrijven verzamelen informatie en stellen gebruikersprofielen op en criminelen hengelen naar je bankgegevens.

Gelukkig kun je je op alle fronten wapenen tegen deze inbreuk op je privacy. Het boek Online Privacy geeft informatie over hoe je dit aanpakt.

Voor wie is dit boek bestemd?

Voor iedereen die zijn of haar privégegevens graag privé houdt.

Het boek is te bestellen in onze Webwinkel.

online-privacy

Nieuw & interessant

 • Fyrtur4_1200x800
  Eerste indruk  |  26 aug.

  Ikea Fyrtur slim rolgordijn

  Het Ikea Fyrtur rolgordijn is ‘slim’. Hij gaat automatisch omhoog en omlaag en je kunt hem ook besturen met je stem.
 • EI-Philips Hue_1200X800_def
  Eerste indruk  |  13 aug.

  Philips Hue bluetooth-lampen

  Philips Hue is het bekendste merk slimme ledlampen. Met de introductie van Hue-lampen met bluetooth kun je ze rechtstreeks met de telefoon of tablet bedienen.
 • Homies scherm
  Eerste indruk  |  6 aug.

  Homies-alarm

  Het Homies-alarm geeft een luid alarmsignaal bij inbraak- of rookdetectie. En waarschuwt bekenden via een WhatsApp-groepschat. Hoe bevalt dat?
 • Diefstal-ebikes-aangepakt-Nieuws
  20 jun.

  Technologie tegen fietsdiefstal

  In het kat-en-muisspel met het dievengilde zet de fietsbranche in op nieuwe technologieën als gps, digitale sloten en ‘the internet of things’.