icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartphone in de auto gebruiken

Smartphones leiden af in het verkeer. Toch worden ze veel gebruikt voor navigeren, bellen, muziek afspelen en handige apps. Je kunt dit soort apps beter bedienen via het dashboard van je auto. Gelukkig zijn er daarvoor steeds meer ingebouwde systemen zoals Android Auto, Apple CarPlay en MirrorLink.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert Auto, Fiets & ReizenBijgewerkt op:1 maart 2021

Artikel_smartphoneinjeauto - kopie

Is een smartphone in de auto veilig?

smartphone-veiligheid-telefoonhouderHet gebruik van een losse smartphone in de auto leidt af van het rijden en levert gevaarlijke situaties op. Een houder met telefoon op het dashboard is toegestaan, maar kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag. Ook zijn besturingssystemen en apps niet ontworpen voor gebruik in de auto. Ze hebben vaak kleine knopjes en (te) veel bedieningsmogelijkheden. Daardoor ben je soms te lang afgeleid van het verkeer.

Smartphone bedienen via het dashboard van je auto?

Met een systeem als Android Auto, Apple CarPlay en MirrorLink kun je de belangrijkste apps en inhoud van je telefoon op het scherm in je dashboard gebruiken. Je hebt hiervoor een moderne smartphone en ondersteuning van de auto nodig.

Je bedient de apps op je telefoon via grote knoppen op het hoofdscherm in je dashboard. Of met knoppen op het stuur of met je stem (spraakbediening). Zo kun je:

  • handsfree bellen;
  • muziek afspelen, inclusief die van streamingdiensten als Spotify;
  • navigeren met de smartphone-apps als Google Maps, Waze of Apple Kaarten;
  • bepaalde apps gebruiken.

Het systeem blokkeert bovendien apps die de veiligheid in gevaar brengen. Apps die je wel mag gebruiken worden uitgebreid getest en gecertificeerd voor gebruik in de auto. Hierdoor is het aantal bruikbare apps in een nieuw aangeschafte auto beperkt. Veilige, maar nog niet geteste apps, werken daarom niet altijd.

Alternatief voor duur fabrikantsysteem

Naast Android Auto, CarPlay en MirrorLink heeft bijna iedere autofabrikant een eigen oplossing om smartphones aan je auto te koppelen. Bijvoorbeeld voor het afspelen van muziek vanaf je smartphone of handsfree bellen. Dit ingebouwde systeem wordt vaak infotainment genoemd. Navigatie is regelmatig optioneel en prijzig en de kwaliteit ervan loopt uiteen. We testen 'inbouwnavigatie' met enige regelmaat.

Android Auto, CarPlay en MirrorLink zijn een goedkopere oplossing dan de meest uitgebreide en dure infotainmentsystemen van autofabrikanten. Soms werkt het nog prettiger ook. Bij goedkopere auto's kan het de enige manier zijn om navigatie op het centrale scherm in het dashboard te tonen.

Let wel, Android Auto, CarPlay of MirrorLink is ook bij nieuwe auto's niet altijd standaard en kent in die gevallen een meerprijs.

Wat is Android Auto?

android-autoAndroid Auto is volgens Google ontworpen om 'afleiding te minimaliseren zodat je aandacht op de weg blijft'. Afhankelijk van de auto kun je Android Auto met het centrale touchscreen, spraak of knoppen op het stuur/dashboard bedienen.

Android Auto bestaat sinds 2015 en is inmiddels op veel auto's in Nederland leverbaar. Smartphones met minimaal Android 10 ondersteunen het standaard. Voor oudere telefoons (vanaf Android 5) is er een losse app, maar via de officiële Google Play Store is deze nog niet verkrijgbaar in Nederland.

Je zou de Android Auto-app kunnen downloaden buiten de officiële Play Store om, maar dit is niet zonder risico. Apps van dergelijke sites zouden virussen kunnen bevatten. Bovendien moet je dan de beveiliging die je beschermt tegen malafide apps van buiten de Play Store uitschakelen.

Standaard gaat aansluiten via USB. Draadloos verbinden werkt alleen als de auto het ondersteunt (met onder andere een wifinetwerk). En je hebt dan een smartphone met minimaal Android 11 nodig of specifieke oudere Samsung of Google-modellen. Apps zijn geschikt voor Android Auto als de ontwikkelaar het standaard Google-sjabloon gebruikt.

Wat is Apple CarPlay?

Apple-Car-PlayVolgens Apple is CarPlay 'een slimmere en veiligere manier' om een iPhone in de auto te gebruiken. Het werkt zowel draadloos, mits de auto het ondersteunt, als met een kabel. Apps in CarPlay bedien je met Siri-stembediening of met knoppen op het dashboard of stuur van je auto. Siri leest inkomende berichten voor en uitgaande berichten kun je inspreken. CarPlay werkt met apps van Apple-partners en apps van andere ontwikkelaars. 

Wat is MirrorLink?

MirrorLink werkt samen met een klein deel van de smartphones van Fujitsu, HTC, Huawei, LG, Samsung en Sony. De spraakbediening is beperkt en de verbinding gaat via USB of draadloos. Enkele auto’s met MirrorLink zijn bijvoorbeeld: de Citroën C1, Peugeot 108, Toyota Aygo en Volkswagen Polo. Deze auto's beschikken meestal ook over CarPlay en Android Auto. De ondersteuning voor MirrorLink is beperkt. Zowel qua automerken als telefoonmodellen. MirrorLink lijkt daarmee uiteindelijk van het toneel te gaan verdwijnen.

Welke auto's hebben Android Auto en Apple CarPlay?

Bij nieuwe modellen van bijna alle grote automerken kun je tegenwoordig kiezen voor Android Auto of Apple Carplay.

Het verschil tussen Android Auto en auto’s met Android?

Verwar Android Auto niet met auto’s die het Android-besturingssysteem gebruiken. Want dan zit in het dashboardsysteem een computer met Android. Daarop kun je zonder smartphone apps installeren of internetten. Je kunt je smartphone wel koppelen.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.