icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis
WAARSCHUWING-ICOON2

Koop deze Samsungs niet:

Galaxy S7, S7 Edge of J3 2016

Smartphone in je auto

Fabrikanten integreren smartphones in auto’s. Systemen als Android Auto, CarPlay en MirrorLink tonen alleen de belangrijkste functies op het dashboard in je auto. Zo kun je tijdens het rijden veilig bepaalde functies en apps gebruiken.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Artikel_smartphoneinjeauto - kopie

Hoe gebruik ik mijn smartphone in de auto?

De grote telefoonfabrikanten werken aan systemen om smartphones te integreren in auto’s. Systemen als Android Auto, CarPlay en MirrorLink tonen belangrijke functies en inhoud van je telefoon op het scherm in je dashboard. De bediening is versimpeld en de belangrijkste functies zijn:

  • handsfree bellen
  • muziek afspelen
  • navigeren
  • bepaalde apps gebruiken

Tot nu toe gaf bijna elke autofabrikant een eigen draai aan de integratie van smartphones in auto’s. Sommige systemen zijn uitgebreid en werken prettig. Andere systemen zijn beperkt en/of hebben geen goede ondersteuning en bediening.

Fabrikanten zijn nu op zoek naar meer standaardisatie. Het eerste initiatief was MirrorLink. Veel auto- en telefoonfabrikanten werkten hier aan mee. Apple introduceerde een eigen alternatief: CarPlay. En Google volgde met Android Auto.

Wat is Android Auto?

android-autoAndroid Auto is ontworpen om 'afleiding te minimaliseren zodat je aandacht op de weg blijft', zegt Google. De bedoeling is dat je Android Auto met spraak en knoppen op het stuur kunt bedienen.

Android Auto bestaat sinds 2015 en is inmiddels op tientallen merken en type auto's in Nederland leverbaar, meestal tegen een meerprijs. De bijbehorende officiële Android Auto-app is in Nederland echter nog steeds niet via de officiële Google Play Store verkrijgbaar.

Je zou de Android Auto-app wel kunnen downloaden buiten de officiële Play Store om, maar dit is niet zonder risico. Apps van dergelijke sites zouden virussen kunnen bevatten. Bovendien moet je dan de beveiliging die je beschermt tegen malafide apps van buiten de Play Store uitschakelen.

Android Auto is geschikt voor smartphones met Android versie 5 of hoger. Je sluit je smartphone aan via usb. Android Auto ondersteunt geen draadloze verbinding. Apps zijn geschikt voor Android Auto als de ontwikkelaar het standaard Google-sjabloon gebruikt.

Wat is Apple CarPlay?

Apple-Car-PlayVolgens Apple is CarPlay een 'slimmere, veiligere manier om je Apple iPhone in de auto te gebruiken'. Apps in CarPlay bedien je met Siri-stembediening of met knoppen op het dashboard of stuur van je auto. CarPlay leest inkomende berichten voor en uitgaande berichten kun je inspreken.
CarPlay is beschikbaar voor modellen vanaf de iPhone 5 en nieuwer. Het werkt zowel draadloos als met een kabel. CarPlay werkt alleen met Apps van Apple-partners. App-makers kunnen hier niet zelf voor kiezen. Lees onze ervaringen met Apple Carplay.

Wat is MirrorLink?

In theorie kan MirrorLink samenwerken met bijna alle mobiele besturingssystemen (behalve iOS). In praktijk werkt dit nog maar bij een klein deel van de smartphones. De spraakbediening is beperkt en de verbinding gaat via USB of draadloos. Er zijn al enkele auto’s met MirrorLink op de markt: de Citroën C1, Peugeot 108, Toyota Aygo en Volkswagen Polo. Bij de eerste 3 is het zelfs de enige manier om navigatie op het dashboardscherm te krijgen. Deze autofabrikanten leveren zelf geen ingebouwd systeem.

Welke automerken hebben Android Auto en Apple Carplay?

Bij nieuwe modellen van veel automerken kun je tegenwoordig kiezen uit Android Auto of Apple Carplay. Uitzondering is Toyota, dit werkt voorlopig nog met een eigen systeem. MirrorLink-ondersteuning is beperkt, zowel qua automerken als telefoonmodellen.

Wat is het verschil tussen Android Auto en auto’s met Android?

Verwar Android Auto niet met auto’s die het Android-besturingssysteem gebruiken. Want dan zit in het dasboardsysteem een computer met Android. Daarop kun je zonder smartphone apps installeren of internetten. Je kunt je smartphone wel koppelen. De Honda Civic-modellen werken bijvoorbeeld met 'Honda connect 7'. Dit draait op het sterk verouderde Android 4.0 en bevat waarschijnlijk zelfs niet gerepareerde veiligheidslekken.

Auto-ontwikkelingen gaan een stuk langzamer dan de ontwikkeling van smartphones. En helaas is het automatisch en langdurig updaten van software in auto's niet gebruikelijk. 

Is een smartphone in de auto veilig?

Het gebruik van een losse smartphone in de auto leidt af van het rijden en levert gevaarlijke situaties op. Een houder met telefoon op het dashboard is toegestaan, maar kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag. Ook zijn besturingssystemen en apps niet ontworpen voor gebruik in de auto. Ze hebben vaak kleine knopjes en (te) veel bedieningsmogelijkheden. Dit is wat onverantwoord is als je rijdt.

smartphone-veiligheid-telefoonhouder

Android Auto, CarPlay en MirrorLink schakelen over op een speciale automodus met grote knoppen en beperkte mogelijkheden. Het systeem blokkeert apps die de veiligheid in gevaar brengen. Apps die je wel mag gebruiken worden uitgebreid getest en gecertificeerd voor gebruik in de auto.

Hierdoor is het aantal bruikbare apps in een nieuw aangeschafte auto beperkt. Veilige maar nog niet geteste apps werken niet altijd. Daarnaast zal stembesturing een steeds grotere rol spelen in de bediening van de smartphone in de auto.

Lees ook: