icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartphone gebruiken in je auto

Smartphones leiden af in het verkeer. Toch worden ze veel gebruikt voor navigeren, bellen, muziek afspelen en handige apps. Je kunt dit soort apps beter bedienen via het dashboard van je auto. Gelukkig zijn er steeds meer ingebouwde systemen zoals Android Auto, CarPlay en MirrorLink waar je dat makkelijk mee kunt doen.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  9 januari 2018

Artikel_smartphoneinjeauto - kopie

Is een smartphone in de auto veilig?

smartphone-veiligheid-telefoonhouderHet gebruik van een losse smartphone in de auto leidt af van het rijden en levert gevaarlijke situaties op. Een houder met telefoon op het dashboard is toegestaan, maar kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag. Ook zijn besturingssystemen en apps niet ontworpen voor gebruik in de auto. Ze hebben vaak kleine knopjes en (te) veel bedieningsmogelijkheden. Dit is wat onverantwoord is als je rijdt.

Smartphone bedienen via het dashboard van je auto?

Met een systeem als Android Auto, CarPlay en MirrorLink kun je de belangrijkste apps en inhoud van je telefoon op het scherm in je dashboard gebruiken. De bediening is simpel en je kunt via deze systemen:

  • handsfree bellen
  • muziek afspelen
  • navigeren
  • bepaalde apps gebruiken

Android Auto, CarPlay en MirrorLink hebben een speciale automodus met grote knoppen en beperkte mogelijkheden. Het systeem blokkeert bovendien apps die de veiligheid in gevaar brengen. Apps die je wel mag gebruiken worden uitgebreid getest en gecertificeerd voor gebruik in de auto. Hierdoor is het aantal bruikbare apps in een nieuw aangeschafte auto beperkt en werken veilige, maar nog niet geteste apps niet altijd.

Opkomst van MirrorLink, Carplay en Android

Tot nu toe gaf bijna elke autofabrikant een eigen draai aan de integratie van smartphones in auto’s. Sommige systemen bleken uitgebreid en werkten prettig. Andere systemen waren beperkt en/of hadden geen goede ondersteuning en bediening.

Fabrikanten zochten daarom naar meer standaardisatie. Het eerste initiatief was MirrorLink. Veel auto- en telefoonfabrikanten werkten hier aan mee. Apple introduceerde daarna een eigen alternatief: CarPlay. En Google volgde met Android Auto.

Wat is Android Auto?

android-autoAndroid Auto is ontworpen om 'afleiding te minimaliseren zodat je aandacht op de weg blijft', zegt Google. De bedoeling is dat je Android Auto met spraak en knoppen op het stuur kunt bedienen.

Android Auto bestaat sinds 2015 en is inmiddels op tientallen merken en type auto's in Nederland leverbaar, meestal tegen een meerprijs. De bijbehorende officiële Android Auto-app is in Nederland echter nog steeds niet via de officiële Google Play Store verkrijgbaar.

Je zou de Android Auto-app kunnen downloaden buiten de officiële Play Store om, maar dit is niet zonder risico. Apps van dergelijke sites zouden virussen kunnen bevatten. Bovendien moet je dan de beveiliging die je beschermt tegen malafide apps van buiten de Play Store uitschakelen. Installeer een virusscanner op je smartphone om je hier beter tegen te beschermen.

Android Auto is geschikt voor smartphones met Android versie 5 of hoger. Je sluit je smartphone aan via USB. Android Auto ondersteunt geen draadloze verbinding. Apps zijn geschikt voor Android Auto als de ontwikkelaar het standaard Google-sjabloon gebruikt.

Wat is Apple CarPlay?

Apple-Car-PlayVolgens Apple is CarPlay een 'slimmere, veiligere manier om je Apple iPhone in de auto te gebruiken'. Apps in CarPlay bedien je met Siri-stembediening of met knoppen op het dashboard of stuur van je auto. CarPlay leest inkomende berichten voor en uitgaande berichten kun je inspreken.

CarPlay is beschikbaar voor modellen vanaf de iPhone 5 en nieuwer. Het werkt zowel draadloos als met een kabel. CarPlay werkt alleen met Apps van Apple-partners. App-makers kunnen hier niet zelf voor kiezen. Lees onze ervaringen met Apple Carplay.

Wat is MirrorLink?

In theorie kan MirrorLink samenwerken met bijna alle mobiele besturingssystemen (behalve iOS). In praktijk werkt dit nog maar bij een klein deel van de smartphones. De spraakbediening is beperkt en de verbinding gaat via USB of draadloos. Er zijn al enkele auto’s met MirrorLink op de markt: de Citroën C1, Peugeot 108, Toyota Aygo en Volkswagen Polo. Bij de eerste 3 is het zelfs de enige manier om navigatie op het dashboardscherm te krijgen. Deze autofabrikanten leveren zelf geen ingebouwd systeem.

Welke automerken hebben Android Auto en Apple Carplay?

Bij nieuwe modellen van veel automerken kun je tegenwoordig kiezen uit Android Auto of Apple Carplay. Uitzondering is Toyota, dit werkt voorlopig nog met een eigen systeem. MirrorLink-ondersteuning is beperkt, zowel qua automerken als telefoonmodellen.

Wat is het verschil tussen Android Auto en auto’s met Android?

Verwar Android Auto niet met auto’s die het Android besturingssysteem gebruiken. Want dan zit in het dasboardsysteem een computer met Android. Daarop kun je zonder smartphone apps installeren of internetten. Je kunt je smartphone wel koppelen. De Honda Civic-modellen werken bijvoorbeeld met 'Honda connect 7'. Dit draait op het sterk verouderde Android 4.0 en bevat waarschijnlijk zelfs niet gerepareerde veiligheidslekken.

Auto-ontwikkelingen gaan een stuk langzamer dan de ontwikkeling van smartphones. En helaas is het automatisch en langdurig updaten van software in auto's niet gebruikelijk.

Lees ook: