icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService
Koopadvies

Traphekje kopen: waar let je op?

Er zijn een aantal verschillende soorten traphekjes waar je uit kunt kiezen. De veiligheid staat natuurlijk voorop. Je kunt er ook voor kiezen om een tweedehands traphekje te kopen. Wij helpen je de juiste keuze te maken.

Noëlle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Wel of geen traphekje?

2
Veiligheid

Een traphekje heb je natuurlijk voor de veiligheid. Maar de vermelding dat het hekje voldoet aan de Europese Veiligheidsnorm is geen garantie is dat het hekje daadwerkelijk veilig is: alle onveilige traphekjes in onze test waren goedgekeurd in de Europese veiligheidstests.

Vertrouw dus niet op de vermelding van veiligheidscertificaten op de verpakking, maar controleer zelf in de winkel of het traphekje: 

  • geen te grote openingen onder of naast het hekje heeft of tussen de spijlen;
  • een slot heeft dat goed en prettig werkt;
  • niet van flexibel materiaal is gemaakt dat een kind naar beneden of omhoog kan trekken;
  • zo hoog is dat je kind er niet overheen kan klimmen.

Lees hoe je een mogelijk onveilig hekje kunt herkennen in de winkel.

3
Verschillende soorten traphekjes

Traphekjes zijn er in verschillende uitvoeringen. Je gebruikt ze om kinderen van de trap, in of juist buiten een bepaalde ruimte te houden. Ze kunnen behoorlijk van uiterlijk verschillen, en ook de hun toepassing en de manier van installatie kan onderling anders zijn. Het spijlenhekje is het meest gebruikelijke hekje. Er zijn ook vouwhekjes te koop. Vrij nieuw zijn de roltraphekjes die zich oprollen als een rolgordijn op-zijn-kant. Maar pas op: deze oprolbare hekjes hebben belangrijke veiligheidsproblemen.  

Bekijk welke goed uit de test komen.

Lees meer over de hekjes met spijlen, vouwhekjes en rolhekjes

4
Het installeren van je traphekje

Grofweg zijn er 2 verschillende bevestigingsmethoden voor een traphekje: schroeven en klemmen. Beide methoden hebben voor- en nadelen. Schroefhekjes zijn solide in hun bevestiging maar minder flexibel in hun installatiemogelijkheden, en je moet gaten boren in de muur en trappost. Bij klemhekjes hoeft dat niet altijd, maar het slot van een klemhekje is doorgaans minder makkelijk in het gebruik en ze zijn minder solide. Er zijn ook traphekjes die je met plakstrips kunt bevestigen. Maar deze bevestiging is niet erg stevig en wordt vanwege de veiligheid dan ook afgeraden.

Lees meer over de verschillende installatiemethoden

5
Waar moet je op letten bij een tweedehands traphekje?

Een trap babyveilig maken betekent meestal dat je zowel boven- als onderaan de trap een traphekje moet installeren. Een tweedehands hekje is dan een goedkope en aantrekkelijke optie. Controleer met deze tips of een tweedehandshekje veilig genoeg is.

Ga in elk geval altijd even langs bij de verkoper. Vraag of diegene het hekje kan installeren zodat je het goed kunt bekijken. Controleer hoe het hekje werkt, of er geen beschadigingen aan zitten, of er onderdelen ontbreken, of de verf niet bladdert, en of er geen losse onderdelen aan zitten die vast horen te zitten. Kijk alles op het hekje grondig na zodat je zeker weet dat er geen mankementen aan zitten.

Check ook de volgende punten:

  • Loopt het slot stroef? Koop het dan niet.
  • Zitten er genoeg verstelmogelijkheden op het hekje?
  • Vraag de verkoper om de handleiding of een demonstratie van de bevestiging en het gebruik.
  • Vraag naar meegeleverde bevestigingsmaterialen, bevestigingsmallen en gereedschappen.

Koop in ieder geval geen ‘harmonicahekje’. De veiligheid van deze hekjes is niet gewaarborgd. Ze bieden uitstekende klimmogelijkheden voor je kind. Ook vingertjes, ledenmaten en zelfs hoofdjes kunnen bekneld raken tussen de latjes. Daarnaast zijn de hekjes niet erg stevig.

Een goed traphekje hoeft niet duur te zijn. In de vergelijker zie je snel welke traphekjes van nog geen €50 prima uit de test komen.

Vergelijker-traphekjes

Test traphekjes

Community

Hulp nodig of vragen?

Benieuwd welk traphekje het beste past in jouw huis? Heb je ervaring met traphekjes? Stel je vraag aan de Community of deel je kennis en ervaring.


LM Beijer Ervaring traphek bambinoworld 27 juli 2017