icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onverklaarbaar hoge kosten bij hypotheekwijzigingen

Nieuws
|
Hypotheekbanken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Zij rekenen hoge (administratie)kosten en verplichten consumenten om een hypotheekadviseur in te schakelen als het eigenlijk niet nodig is. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Joyce Donat

Joyce Donat , Woordvoerder Gepubliceerd op: 22 augustus 2017

hypotheek-kosten

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Consumenten die een kleine aanpassing in hun hypotheek willen, worden vaak geconfronteerd met kosten die wij niet kunnen verklaren. Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe.’

Enorme verschillen

De Consumentenbond onderzocht welke kosten hypotheekverstrekkers rekenen bij wijzigingen zoals het oversluiten van een hypotheek bij dezelfde aanbieder naar de huidige lage rente of een hypotheekverhoging. Hieruit blijkt dat er enorme verschillen zitten in de kosten die banken hiervoor bij hun klanten in rekening brengen.

Voor het aanpassen van een hypotheek na echtscheiding vraagt ABN AMRO €1050 en ING het dubbele: €2100. Voor het omzetten van een hypotheekvorm rekent de Rabobank €300 en Nationale-Nederlanden het vijfvoudige: €1495.

10 banken onvoldoende

De Consumentenbond geeft in de Consumentengids van september (pdf) 10 banken een onvoldoende voor het onderdeel ‘aanpassing hypotheek’. Van alle onderzochte geldverstrekkers stellen RegioBank en SNS het inwinnen van advies het vaakst verplicht, met hoge kosten tot gevolg.

Dat het anders kan bewijst bijvoorbeeld Lloyds Bank. Daar kunnen klanten aanpassingen aan hun hypotheek gratis of tegen lage kosten zelf regelen.

Hypotheekklanten melkkoe voor banken

Het in rekening brengen van hoge kosten voor eenvoudige aanpassingen is een van de vele manieren waarop banken hun hypotheekklanten als melkkoe gebruiken. Banken brengen ook vaak een te hoge boeterente of te hoge risico-opslag in rekening. De Consumentenbond wil een einde maken aan deze praktijken, onder meer door dit aan te kaarten bij de politiek en de toezichthouders.

Lees ook

Nieuw & interessant

 • verbouwen-bouwmarkt
  30 mrt.

  Goedkoopste bouwmarkt

  Welke bouwmarkt is het goedkoopst en loont het om aanbiedingen in de gaten te houden?
 • Keuken verkopers
  24 nov.

  Verkoopdruk in keukenwinkels

  Keukenverkopers hebben al jaren een slechte naam. Word je nog steeds onder druk gezet bij de aankoop van een keuken? We vroegen het aan ruim 1500 consumenten en bezochten 10 keukenwinkels.
 • Belafspraak Hypotheekadvies

  Hypotheekadvies nodig?

  Ontvang onafhankelijk advies via de Consumentenbond. Telefonisch, terwijl je thuis achter de laptop zit. Maak een gratis belafspraak!

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.