icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Succes: Banken gaan terugbetalen!

De Volksbank heeft bij ruim 30.000 klanten de boeterente opnieuw berekend. Het gaat om klanten die tussen 14 juli 2011 en 14 juli 2016 de hypotheek oversloten. Dit is het resultaat van onderhandelingen tussen Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Volksbank.

In totaal hebben 15.000 klanten een compensatiebedrag ontvangen. Het gaat in totaal om bijna 5 miljoen euro.

Wat is boeterente?

Boeterente is een bedrag aan rente dat je in één keer betaalt, omdat je vroegtijdig, tegen de gemaakte renteafspraken in, de hypotheek oversluit tegen een lagere rente. Het maakt daarbij niet uit of je blijft bij je geldverstrekker of overstapt naar een ander.

Een boeterente is niet onredelijk. Het rentecontract wordt namelijk opengebroken. Op basis van dat contract is de bank verplichtingen aangegaan met anderen. Die lopen gewoon door en daarvoor maakt de bank dus kosten. Die kosten mag de bank aan je doorberekenen.

Maar de bank mag niet meer kosten in rekening brengen dan het geleden financiële nadeel. Het probleem was dat er verschillende methoden waren omdat financiële nadeel te berekenen. Die berekeningen vielen meestal voordeliger uit voor de bank dan voor de consument. Om dit tegen te gaan heeft de Autoriteit Financiële Markten op 14 juli 2016 een leidraad gepubliceerd. Die leidraad geeft de minimumeisen aan bij het berekenen van de boete.

Lees meer over de leidraad

DeBeste_1200x800

Tijdlijn

15 januari 2020

Teleurstelling over uitspraak

Vandaag deed de rechter uitspraak in onze zaak tegen Delta Lloyd. Helaas niet in het voordeel van consumenten. Mogelijk hebben woningeigenaren in individuele gevallen een te hoge boeterente betaald. Maar de rechtbank vindt de algemene voorwaarden van Delta Lloyd niet onredelijk. We gaan niet in hoger beroep tegen de uitspraak.

31 december 2019

Klanten Volksbank gecompenseerd

De bank heeft bijna 5 miljoen euro terugbetaald aan 15.000 klanten die tussen 14 juli 2011 en 14 juli 2016 de hypotheek oversloten. Dit is het resultaat van de onderhandelingen tussen Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Volksbank. De belangenorganisaties wisten de bank ervan te overtuigen dat de boeterente die klanten moesten betalen, niet op een klantvriendelijke manier was berekend.

11 december 2019

Geen schikking Delta Lloyd

Tot teleurstelling van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis, is het niet gelukt om het met Delta Lloyd eens te worden over een schikking. Op 15 januari 2020 zal de rechter uitspraak doen.

27 november 2019

Zitting rechtszaak Delta Lloyd

Vandaag stonden we tegenover elkaar in de rechtbank en konden beide partijen hun standpunt toelichten. De uitkomst is dat we de rechter uiterlijk 11 december moeten laten weten of we er onderling denken uit te komen. Als dat niet lukt, dan doet de rechter uitspraak.

Lees verder

11 oktober 2019

Vervolg proces Delta Lloyd

In november gaat het proces dat we voeren tegen Delta Lloyd weer verder. Inzet is het terugbetalen van de, volgens ons, te veel betaalde boeterente door oversluiters in de periode voor 14 juli 2016.

Lees verder