icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

BannerCropped-1680x400.png

Stop te hoge boeterente!

Banken moeten stoppen met berekenen van te hoge boeterentes en het teveel betaalde bedrag terugbetalen aan de klant! Wij willen consumentvriendelijke hypotheekvoorwaarden.

Wat is een boete rente?

Onder andere vanwege de lage hypotheekrente lossen mensen hun hypotheek af. De bank waarbij de hypotheek wordt afgelost brengt daarvoor een boeterente in rekening. Dat is niet onredelijk, omdat het contract wordt opengebroken. Op basis van dat contract is de bank verplichtingen met anderen aangegaan, die gewoon doorlopen. De bank maakt dus kosten.

De bank mag niet meer kosten in rekening brengen dan het geleden financiële nadeel. Het probleem is dat er verschillende manieren voor zijn, om dat financiële nadeel te berekenen. Die vallen meestal voordeliger voor de bank dan de consument uit. Daarom heeft de Autoriteit Financiële Markten een leidraad opgesteld. Die leidraad geeft het minimum aan waaraan banken moeten voldoen om een boete te bereken.

Lees meer over de leidraad

DeBeste_1200x800

Consumenten betalen te hoge boetes

Wanneer de boeterente volgens de leidraad opnieuw wordt berekend, zal blijken dat veel consumenten te veel hebben betaald. Wij hebben er op aangedrongen de boeterente ook op spaarhypotheken eerlijker te berekenen en dit in de leidraad op te nemen. Daardoor is het aantal consumenten waarbij wordt vastgesteld dat ze teveel hebben betaald vergroot.

Wij willen dat banken zo snel mogelijk het teveel betaalde boeterente teruggeven ook voor boetes die voor 14 juli 2016 zijn betaald. Ook willen we dat de AFM de leidraad nog verder aanscherpt zodat de consument daadwerkelijk niet te veel betaalt. Met name bij annuïteitenhypotheken zal de huidige leidraad ertoe leiden dat de consument niet minder, maar meer boete gaat betalen.

te koop verkocht hypotheek

 

Vul een geldige naam in

Vul een geldig e-mailadres in.

Ik heb de privacyverklaring gelezen en geef akkoord

Schrijf je in voor de nieuwsbrief over boeterente

Tot dusver

 • Nieuws | 11 oktober 2019

  Vervolg proces Delta Lloyd

  In november gaat het proces dat we voeren tegen Delta Lloyd weer verder. Inzet is het terugbetalen van de, volgens ons, te veel betaalde boeterente door oversluiters in de periode voor 14 juli 2016.

  Lees verder 

 • In de media | 7 mei 2019

  Boeterentes nog steeds niet transparant

  Uit onderzoek van online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl blijkt dat een aantal banken nog steeds onvoldoende inzicht geeft in de berekening van boeterentes. Vooral de Rabobank komt slecht uit dat onderzoek. In een uitzending van TROS Radar reageert de Rabobank op de resultaten. 

 • Nieuws | 4 september 2018

  Oproep aan de banken: volg het voorbeeld van De Volksbank

  Samen met de Vereniging Eigen Huis roepen wij banken nadrukkelijk op het voorbeeld van de Volksbank te volgen. In mei kondigde De Volksbank aan dat ze het teveel betaalde boetebedrag terug gaan betalen aan de klant. Bekijk onze brief aan de banken (pdf).

 • Actie Hoogtepunt | 31 mei 2018

  Duizenden hypotheekaflossers krijgen geld terug van de Volksbank

  Ruim 20.000 klanten van SNS, RegioBank en BLG Wonen krijgen een compensatie voor teveel betaalde boeterente: zo’n 4,6 miljoen euro in totaal. Na oproep van de Consumentenbond gaat de Volksbank – moederbedrijf van SNS, RegioBank en BLG Wonen - boeterentes herberekenen van klanten die voor 14 juli 2016 hun hypotheek vervroegd hebben afgelost of hun rente hebben aangepast. Uit eigen onderzoek van de Volksbank blijkt dat de hoogte van de boeterentes vaak te hoog was.

  Lees antwoorden op 9 vragen over de terugbetaling van de Volksbank.  

 • Nieuws | 23 april 2018

  Aegon benadeelt klanten structureel

  Aegon Bank legt de regels voor het berekenen van boeterente bij het oversluiten van hypotheken structureel uit in het nadeel van de klant. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

  De Consumentenbond vraagt Aegon om zijn beleid te passen en vraagt aan de AFM (Autoriteit Financiële Markten) om naar de handelswijze van de bank te kijken. Lees verder.

 • Nieuws | 6 februari 2018

  Proces tegen Delta Lloyd over te hoge boeterente

  Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond starten een proces tegen Delta Lloyd. Inzet is de te hoge boeterente die klanten voor 14 juli 2016 betaalden als zij hun hypotheek oversloten naar een lagere hypotheekrente. Lees verder

 • Nieuws | 13 juni 2017

  Minister beantwoordt Kamervragen

  Minister Dijsselbloem heeft op 12 juni antwoord gegeven op Kamervragen over de televisie uitzending van Radar. Deze uitzending was op 15 mei 2017 en ging over boeterentes. Lees de brief van de minister (pdf).

 • Nieuws | 22 mei 2017

  Boeteberekening informatie op aflosnota

  Wij hebben alle banken een voorbeeld gezonden van hoe een goede aflos-nota (pdf) er volgens ons uit kan zien. 

 • Nieuws | 15 mei 2017

  Boeterentes banken te hoog en niet transparant

  Onderzoek van de Consumentenbond en Ikbenfrits.nl laat zien dat aflosnota’s van hypotheekverstrekkers aan klanten die vervroegd hun hypotheek aflossen of oversluiten volkomen onduidelijk zijn. De berekeningen leidden in de meeste gevallen tot te hoge boetes en bij een aantal banken is de boeterente bij het aflossen of oversluiten van een annuïteitenhypotheek juist verslechterd. Lees meer.

 • Artikel | 20 maart 2017

  Boeterente vaak niet goed berekend

  In de wet staat dat voor het vervroegd aflossen van een hypotheek, de aanbieder geen vergoeding mag vragen die hoger is dan zijn financieel nadeel. De AFM heeft een leidraad gepubliceerd waarin ze aangeeft hoe banken hier minimaal mee om moeten gaan. Veel banken hebben te veel boeterente gevraagd. Lees meer.

 • Actie gestart | 20 maart 2017

  Consumentenbond start actie tegen hoge boeterentes