icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Omlaag met die risico-opslag!

Er is de afgelopen jaren veel verbeterd. Automatische renteaanpassing is de standaard in de markt voor nieuwe hypotheekaanbieders. Grote partijen als Rabobank, Nationale-Nederlanden (waaronder inmiddels ook alle Delta Lloyd hypotheken) stapten over op automatische aanpassing.

Tijdlijn

19 augustus 2021

Laatste loodjes

Er is de afgelopen jaren veel verbeterd. Automatische renteaanpassing is de standaard in de markt voor nieuwe hypotheekaanbieders. Grote partijen als Rabobank, Nationale-Nederlanden (waaronder inmiddels ook alle Delta Lloyd hypotheken) stapten over op automatische aanpassing.

ABN Amro, ING en de Volksbank (bekend van onder andere SNS) hebben geen plannen om het beleid aan te passen. Een tussentijdse renteverlaging is mogelijk, maar je moet zelf aan de bel trekken als klant. Een teleurstellende uitkomst na 6 jaar sleuren. Verboden is het niet.

Wil je weten of jouw hypotheekrente zonder kosten omlaag kan? Doe dan de Risico-opslag Check (voor leden).

18 juni 2020

Opnieuw iets beter

In de Consumentengids juli/augustus staan de resultaten van ons jaarlijkse onderzoek naar het risico-opslagenbeleid van banken. Over de hele linie zien we kleine verbeteringen. Inmiddels hebben 9 aanbieders de perfecte score (10,0) bereikt. Chapeau!

Hekkensluiter met een schamele 3,7 is traditioneel de Solide Koers Programma (SKP) HQ hypotheek van De Hypotheker. Hier is het onder geen enkele omstandigheid mogelijk de risico-opslag tijdens de rentevaste periode te verlagen. 

15 oktober 2019

Rabobank gaat rente automatisch aanpassen

De Rabobank gaat vanaf 1 december 2019 bij ruim 47.000 klanten de hypotheekrente verlagen. Deze klanten komen op basis van de risicoklasse-indeling van de bank al in aanmerking voor een lagere rente, maar veel mensen vragen daar zelf niet om.
In totaal betalen 230.000 Rabobankklanten een risico-opslag. De bank gaat bij al deze klanten maandelijks controleren of de rente omlaag kan en doet dat automatisch. Een gestegen woningwaarde kan ook leiden tot een lagere rente, maar deze waarde moet je nog wel zelf doorgeven.

27 september 2019

Syntrus Achmea past automatisch rente aan

'Wij hebben het voor elkaar', laat Syntrus Achmea trots weten aan haar klanten. En terecht. Vanaf 1 oktober past de hypotheekverstrekker automatisch de rente aan als klanten (extra) aflossen en in een lagere tariefklasse vallen. Een mooie stap! De maatregel geldt ook voor klanten met een Tellius-hypotheek.

1 augustus 2019

Ook Nationale-Nederlanden is om

Verzekeraar Nationale-Nederlanden kondigde ruim een jaar geleden al aan de risico-opslag automatisch te gaan aanpassen voor bestaande en nieuwe hypotheekklanten. Inmiddels is het zover. Het aantal tariefklassen is daarbij uitgebreid van 3 naar 9. Ook klanten waarvan de woningwaarde is gestegen, kunnen vanaf nu een verzoek doen voor een lagere hypotheekrente.

Lees het nieuwsbericht van Nationale-Nederlanden