icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij vriezers testen

Meerdere keren per jaar testen we vriezers van onder andere Bosch, Liebherr en Whirlpool. We meten daarbij de vriesprestatie en het energiegebruik. Ook beoordelen we het gebruiksgemak en hoeveel geluid de vriezer maakt. We testen zowel inbouw- als vrijstaande vriezers, kleine tafelmodellen en grotere kastmodellen.
Arjen_Oving

Arjen Oving   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:5 februari 2024

Artikel_vriezerkoelkast

Invriesprestatie

Invriessnelheid

We leggen een op de grootte van de vriezer afgestemde hoeveelheid belading (op kamertemperatuur) in het vriescompartiment. We meten dan hoe lang het duurt tot deze belading goed is ingevroren. Daarbij mag het al aanwezige bevroren voedsel niet te warm worden. Ook wordt de temperatuur in de vriezer gemonitord.

Als er een snelvriesfunctie (‘superfreeze’) op de vriezer zit, testen we het invriezen 2 keer. Een keer met en 1 keer zonder deze functie ingeschakeld. Voor de eindscore wegen zowel het oordeel mét de snelvriesfunctie als het oordeel zonder snelvriesfunctie mee. Als er geen snelvriesfunctie op het apparaat zit, dan geldt het oordeel zonder de snelvriesfunctie.

Temperatuurinstelling 

We meten hoe goed de vriezer is in te stellen om de gewenste doeltemperatuur van -18°C te halen. Daarvoor gebruiken we de door de fabrikant aanbevolen instelling uit de handleiding. We meten vervolgens de temperatuur van de producten in de vriezer. Daarnaast passen we de instellingen ook zodanig aan om nog dichter bij de doeltemperatuur uit te komen (indien mogelijk).

Voedings- en gezondheidsautoriteiten raden aan om de vriezer op -18°C te zetten. Voedsel blijft bij die temperatuur lang goed. Zo hoeft er minder weggegooid te worden en schadelijke bacteriën hebben minder kans om zich te ontwikkelen. Lees meer over de bewaartemperaturen in de koelkast.

Temperatuurstabiliteit

We testen in hoeverre spullen in de vriezer netjes op temperatuur blijven als de vriezer in een erg warme ruimte (32°C) of erg koude ruimte (10°C) staat. De vriezers die hierbij hoge scores krijgen, zijn geschikt om in een ruimte te zetten waar het erg warm of koud kan worden. Zoals in de schuur of garage. Lees voor meer informatie onze uitleg over klimaatklassen (bij koelkasten).

Bewaartijd bij stroomstoring

Hiervoor meten we hoe lang het diepgevroren voedsel in de vriezer op temperatuur blijft als de stroom uitvalt. Hoe hoger het oordeel, des te langer de vriezer het voedsel onder de -9°C houdt. 

Energiegebruik

Het energiegebruik wordt tijdens vriestest gemeten. We meten het energieverbruik ook bij verschillende omgevingstemperaturen. Maar voor de berekening van het testoordeel gebruiken we alleen het energieverbruik bij kamertemperatuur.

Energiegebruik weegt mee bij Beste Koop

Het energiegebruik weegt mee bij de berekening van de Beste Koop. We kijken niet alleen naar de aanschafprijs, maar nemen ook de te verwachten energiekosten over 10 jaar mee. Dit laatste bepalen we aan de hand van het gemeten energieverbruik en de actuele gemiddelde energieprijs. De vriezer met de beste verhouding tussen deze 10-jaars kosten (aanschaf- plus energiekosten) en het testoordeel, wordt de Beste Koop. Zo vind je nog makkelijker niet alleen een goede, maar ook een zuinige vriezer die op de lange termijn het voordeligst uitpakt.

Geluid

Het is vervelend als de vriezer een storend geluid maakt. Daarom beoordelen experts ook het geluid dat de apparaten maken. Dit omdat alleen het aantal decibellen niet alles zegt. Een hoog of juist laag bromgeluid kan bijvoorbeeld als harder worden ervaren dan een even hard geluid van een neutralere toonhoogte. 

Gebruiksgemak

Onze experts beoordelen het gebruiksgemak van de vriezer op de volgende aspecten:

  • Gebruiksvriendelijkheid van het inladen van voedsel. Bijvoorbeeld: kun je overal goed bij, vallen lades er makkelijk uit of niet.
  • Bediening en temperatuurinstelling.
  • Werken waarschuwingen voor een niet goed gesloten deur en een te hoge temperatuur goed?
  • Als er verlichting binnenin is, hoe goed is deze verlichting dan? Denk aan positie, bereik en felheid.

Schoonmaken

Schoonmaken is een onderdeel van het gebruiksgemak. Dit wordt getest door een gekleurde vloeistof op verschillende plekken in de koelkast te sprayen, en te checken:

  • Hoe makkelijk de vloeistof verwijderd kan worden uit kieren, richels en hoeken. Ook de beschermingsstrips van de plateaus worden gecheckt.
  • Of de vloeistof doorlekt naar plaatsen die niet bereikbaar zijn om schoon te maken.

Bruikbare ruimte

Op het energielabel en in de productinformatie van vriezers wordt het volume van de vriesruimte vermeld. Maar voor het bepalen van dit volume worden alle plateaus, lades en rekken uit de vriesruimte gehaald. Loze ruimten, zoals die tussen de plateaus en de deur en die achter de lamp en rond richels en uitsteeksels, worden meegerekend.

Wij meten het daadwerkelijk bruikbare volume. Dat wil zeggen de ruimte ín de laden en op de plateaus. De daadwerkelijk bruikbare ruimte is gemiddeld zo'n 20% kleiner dan de door de fabrikant vermelde ruimte. Lees meer over de verschillen tussen de opgegeven en de bruikbare ruimte bij koelkasten en koelvriescombinaties.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300