Reisapotheek: welke zelfzorgmiddelen neem je mee?
Wie goed voorbereid op reis gaat, zorg ook voor een reisapotheek. Wat mag er niet ontbreken in je koffer?

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:22 maart 2021

Reisapotheek
Wie goed voorbereid op reis gaat, neemt ook een reisapotheek mee. De volgende middelen zijn handig om standaard mee te nemen:
- Een wondontsmettingsmiddel, zoals Betadine of Braunol.
- Een pijnstillend en koortsdempend middel, zoals paracetamol.
- Een middel tegen jeuk en insectenbeten.
- Middel bij verstopping, zoals lactulose, macrogol of bisacodyl.
- Een middel bij diarree, zoals loperamide (Imodium) en/of ORS (oral rehydration salts). Loperamide remt een te sterk voortstuwende beweging van de darm. ORS gebruik je om het tekort aan water, suikers en zouten aan te vullen wat door diarree veroorzaakt wordt.
- Cyclizine, cinnarizine of meclozine. Deze middelen werken bij misselijkheid, braken en duizeligheid door reisziekte. Cinnarizine werkt ook tegen allergische reacties.
- Zonnebrandcrème
Eenmaal geopend zijn veel middelen vaak korter houdbaar dan de datum op de verpakking vermeldt. Lees meer over de houdbaarheid van medicijnen.
Verre of lange reizen
Bespreek met je arts, apotheek of de GGD welke extra maatregelen er gelden voor exotische bestemmingen of als je voor een langere tijd op reis gaat. Denk onder andere aan:
- Vaccinaties
- Malariatabletten
- Klamboe
- Insectenafweermiddel met DEET
- Middelen tegen hoogteziekte
Veel aanvullende verzekeringen vergoeden reisvaccinaties.
Tip: kleine verpakkingen
Neem je de middelen alleen uit voorzorg mee? Dan kun je het beste kleine verpakkingen kopen. Dit is misschien per pil of poeder wat duurder, maar je bent wel goedkoper uit als je ze toch niet gebruikt en moet weggooien.
Gezondgids nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de laatste gezondheidsnieuwtjes en voedingstests. Houd je gezondheid op peil met praktische tips.

Artikelen binnen Zelfzorg
Alle artikelenNieuw & interessant
- 7 apr.
Lippenbalsem: let op de ingrediënten
Gebruik je lippenbalsem, dan krijg je daar gemakkelijk iets van binnen. Daarom is het voor dit soort producten belangrijk dat inslikken geen enkel kwaad kan. Toch blijkt uit onderzoeken van zusterorganisaties dat sommige producten riskante stoffen bevatten. - Nieuws | 1 apr.
Eerste corona-zelftesten te koop bij apotheken
Sinds 31 maart zijn er bij enkele apotheken corona-zelftesten beschikbaar. Met deze testen kunnen consumenten bij zichzelf een test afnemen, waarna de uitslag binnen 15 minuten volgt. - 11 feb.
Hooikoorts
Heb je vaak last van een loopneus, jeukende ogen, niezen of benauwdheid? Dan zou je zomaar eens last van hooikoorts kunnen hebben. Wij zochten we uit welke middelen het meest effectief zijn en hoeveel ze kosten. Het juiste medicijn
Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.